Ми у Facebook
09.06.2018, 12:00

10 помилок при вирощуванні помідорів

Щоб майбутній урожай був щедрим, кожен господар докладає багато зусиль працюючи на городі. Яких помилок потрібно уникати, щоб помідори плодоносили, а не "хворіли" розкажемо далі.
1. Непродумана купівля насіння
Якщо ви вирощуєте помідори у великих обсягах, краще вибрати гібриди. По-перше, вони менше страждають від різних захворювань. По-друге, врожайність у них на 30% вище, ніж у сортових помідорів. Однак відмовлятися від сортів повністю не варто: багато які з них мають чудовий смак і оригінальну форму.

2. Неправильний вибір місця садіння
Неправильно висаджувати сорти для відкритого грунту в теплицю і, навпаки, тепличні гібриди – у відкритий грунт. Підсумок: невисокі детермінантні сорти не здатні освоїти об’єм теплиці і дають значно менший урожай в порівнянні з тепличним. Тепличні гібриди у відкритому грунті також не зможуть реалізувати свій потенціал. Причина: короткий період вегетації, різкі перепади температури, погане запилення через високу вологість повітря.



3. Неправильно підібрана плівка для теплиці
Недосвідчений городник купить для теплиці найтовстішу поліетиленову плівку, яку нині вважається найбільш надійною. Краще використовувати нестабілізовану гідрофільну поліетиленову плівку. Вигідна відмінність її в тому, що на поверхні формується специфічний конденсат. Іншими словами, каплі, що утворюються скочуються вниз, не утворюючи краплі. До того ж антистатичні добавки відштовхують пил, довго зберігаючи прозорість плівки. Вночі вона втрачає менше тепла, чому сприяє шар вологи на внутрішній стороні. Все це чудово позначається на врожаї.

Підгодівля розсади помідорів(+поради)

4. Цілодобове освітлення і висока температура середовища
Думаєте, якщо більше світла і тепла – краща розсада? Не зовсім вірно. Сіянці помідорів краще ростуть при 15-16-годинний освітленості і нічний температурі 8-10 ° С.

5. Хибна технологія висадки розсади
Продавці часто пропонують розсаду помідорів з суцвіттями, переконуючи, що покупець отримає ранній урожай. Це не так. При пересадці на перезрілій розсаді потрібно буде видалити суцвіття і нарощувати кореневу систему. Причому, рясно поливати рослини слід безпосередньо перед висадкою. Якщо це зробити на день-два раніше, стебла стануть соковитими і крихкими, що збільшить їх ламкість. У підготовлену лунку ллють воду і висаджують помідори буквально в бруд, щоб вони краще прижилися. Якщо ж поливати їх зверху, утворюється кірка, і рослини гинуть.

6. Щоденний полив помідорів
Городники часто помилково поливають помідори щодня, як огірки. Насправді полив їм потрібен не частий, але рясний – раз в 7-10 днів. При цьому вода не повинна потрапляти на листя. Вологість повітря в теплиці зростає, що сприяє розвитку фітофтори.

7. Запізнення з пасинкуванням
Видаляти пасинки потрібно при висоті стебла 3-4 см – не більше. Ще одна помилка, що потрібно залишати пеньки: на місці, де вони залишаються, відразу ж з’являються хвороботворні мікроорганізми. Правильніше вискубувати пасинки біля самої основи.

Дача.Сад.Город. Висаджуємо помідори у відкритий грунт

8. Неправильне формування рослин
Овочівникам часом шкода видаляти сильні бічні пагони або прищипувати верхівку. У підсумку виходить розлогий кущ без плодів.



9. Формування потужних пагонів і великих листків на шкоду плодоношенню
Так часто буває, якщо під помідори внесли гній, тому краще від цього відмовитися. Важливо, щоб рослини вчасно отримували магній. Нестачу його легко помітити по потемнілих листях між прожилками. У цьому випадку варто провести позакореневе підживлення сульфатом магнію (0,5%).

10. Відмова від профілактики хвороб
Для захисту рослин від шкідників і хвороб не можна відмовлятися від профілактики, не варто чекати симптомів ураження і пошкодження. У теплицях першу профілактичну обробку слід проводити ще в розсадний період.

За матеріалами Господарочка





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ