Ми у Facebook
30.05.2017, 13:09

Трагедія на львівському сміттєзвалищі: як це вплинуло на мешканів Рівненщини (+ФОТО, ВІДЕО, ІНФОГРАФІКА)

фото: lviv.vgorode.ua

Сьогодні виповнюється рівно рік після трагічних подій на Грибовицькому сміттєзвалищі.
Саме 30 травня минає рік як на Грибовицькому полігоні у Львові сталася пожежежа і обвалилося сміття. Через це загинуло троє пожежників. Тоді також зник інженер-еколог ЛКП «Збиранка», припускають, що він опинився під обвалом сміття. Його тіло досі не знайшли.

Це було єдине сміттєзвалище на все місто Львів. Відомо, що львівські відходи приймають на київському сміттєпереробному заводі “Енергія”. Щодня до столиці привозять 120 тонн сміття. Вартість перевезення однієї фури до Києва становить 10 тисяч гривень. Собівартість прийому несортованого сміття становить 87 гривень за тонну. Такий же обсяг сортованих відходів дорожчий — 110 гривень. Про це повідомляє ТСН.

Як зазначив у коментарі ОГО, ачальник КАТП 1728 Ростислав Кралюк пропозицій щодо захоронення львівського сміття у Рівному не було:

- Зі Львова щодо захоронення відходів на рівненському сміттєзвалищі ніхто не звертався. Але це питання повинна вирішувати міська влада. Жодних вказівок щодо цього міська влада не надавала.


Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався по допомогу до інших регіонів, однак більшість з них не мають змоги приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів.

Після цього почали з’являтися повідомлення про появу сміття зі Львова на Рівненщині.

Фото Типове Рівне у мережі ВК.
Фото Типове Рівне у мережі ВК.


Наприкінці жовтня 2016 року неподалік Дубно перекинулася вантажівка, яка везла львівське сміття зі Львова до Києва - в автомобіля вистрелило колесо. Цей факт обурив рівнян.

Через деякий час, у листопаді 2016 року, стало відомо, що на території недіючого хлібокомбінату, що поблизу села Діброва, Млинівського району, з'явилася велика купа сміття. Місцеві припускають, що відходи приїхали з Львівщини, адже там знайшли документи, які можуть це підтверджувати. Втім, чи це не провокація тепер розбирається поліція - повідомили з відділу комунікації нацполіції в Рівненській області. До правоохоронців звернувся сільський голова Діброви, адже прибирати непотріб доведеться саме місцевій владі.



Наступного місяця, 25 грудня 2016 року, гори львівських відходів знайшли неподалік села Турковичі Дубенського району. Про це повідомив керівник патрульної поліції Рівного Сергій Мерчук, на сторінах соцмереж. Буквально перед цим, 15 грудня, стало відомо, що на львівське сміття натрапили поблизу селища Оженіно Острозького району. Гори непотребу односельчани побачили на території приватного господарства.

"Люди звернули увагу на папери і побачили там конверти і чеки із зазнеченням міста Львів! Як сміття потрапило на територію, що орендує приватна компанія, встановлять правоохоронні органи, котрі я викликав на місце події", - повідомив депутат Рівненської обласноі ради Володимир Муляр.

На початку 2017 року львівське сміття "засікли" у Костопільському районі:





"Ось такі "подарунки" зі Львова прислав на новорічні свята мер Львова Садовий мешканцям Костопільщини, а саме пару фур побутового сміття, яке викинули минулого тижня на території колишнього цегельного заводу біля с. Лісопіль. Це "привіт" нашій місцевій владі в лиці районної ради та адміністрації, які, звичайно, звикли виключно займатись перерізанням стрічок, участю в різноманітних розважальних заходах та "дільожці" коштів платників податків виставляючи це все, як свої "заслуги". Хочу їм нагадати про ст.20;21 Закону України "Про відходи" та ще низку нормативно-правових актів, згідно яких вони ЗОБОВ'ЯЗАНІ вживати заходи щодо недопущення та ліквідації подібних речей. Ще зазначу, що це непоодинокий факт на Костопільщині, на жаль." - написав на свої сторінці у мережі Фейсбук Павло Юхневич.


На початку березня 2017 року, купи сміття виявили патрульні поліцейські в Радивилівському районі. Відходи викинули в полі поблизу села Козин. Сміття знайшли поліцейські, які патрулювали трасу Київ-Чоп. Підозрюють, що сміття знову завезли з Львівської області.

І вже 8 березня мешканців Рівненщини чекав черговий неприємний подарунок. Як зазначив користувач мережі Фейсбук Anton Stetsko львівське сміття виявили поблизу міста Радивилів.




Також у мережі з'явилося відео "затримання" вантажівки із львівським сміттям:



Відео користувача Юра Шумак у мережі Youtube.


Львівське сміття знайлши також неподалік Гощі. Про це наприкінці березня цього року написав на своїй сторінці у мережі Фейсбук Юрій Ястремський.

Невдовзі, вже у квітні цього року, до поліції від сільського голови села Бугрин надійшло повідомлення, що в селі Башино Гощанського району знайшли скинуте сміття, яке ймовірно привезли із Львівщини. Поліцейські на місці події знайшли у кар’єрі поблизу дитячого табору в трьох місцях побутові відходи. Жодних людей чи авто поруч не було. За фактом забруднення або псування земель відходами, внаслідок порушення спеціальних правил, розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України, в ході якого поліцейські встановлюють усі обставини події та походження відходів.



Цікаво, що кримінальне провадження за цією ж статтею Кримінального кодексу відкрили у Дубенському відділі поліції. Адже 11 квітня, поліцейські застали на «гарячому» водія, який вивантажував побутові відходи з Львівщини на сміттєзвалищі райцентру.



Подорожі львівського сміття тривають. На початку травня львівське сміття викинули біля села Країв, Острозького району, в лісі посеред дороги. Про це повідомив уже згаданий депутат Володимир Муляр.


Не лише мешканці Рівненщини знаходили такі "сюрпризи", адже подібного "добра" у львів’ян хоч відбавляй. Як повідомляє видання «Слово і Діло», тільки жителі Львова щоденно (!) викидають 600 тонн відходів на день. Багато де у місті сміття не вивозили більше місяця. Санітарно-епідеміологічні служби б’ють тривогу, очікуючи сезонного потепління й готуючись до екологічної катастрофи. Під загрозою закриття продвольчі ринки, школи і дитсадки Львова. Попри це, нещодавно, 17 березня, мер Львова Андрій Садовий розірвав договор з приватним полігоном ТПВ в Донецькій області. А це останній полігон в Україні, який ще приймав сміття з Львівської області. Мер також похвалився, що буквально через годину укладатиме з французькою компанією Egis контракт на виготовлення проекту сучасного сміттєпереробного комплексу.


А вже наступного дня правоохоронці затримала сміттєвози у Дніпропетровській області.

Починаючи з жовтня 2016 року зафіксували 21 факт перевезення сміття з Львівської області в інші регіони країни й через це відкрили 11 кримінальних справ.

Видання «Слово і Діло» створило інфографіку про «мандрівки» львівського непотребу.



Як же влада міста Львова вирішує цю проблему? Наприклад, мер Львова Андрій Садовий на початку 2017 року звертався навіть до адміністрації польського міста Люблін з проханням допомогти утилізувати сміття.

Тепер же, як повідомляє видання Zaxid.net, до кінця 2017 року Львівська міськрада планує завершити розробку проектної документації та розпочати перший етап будівельних робіт щодо облаштування сміттєпереробного заводу.

Про це у відеозверненні заявив мер Львова Андрій Садовий.




«Для початку хочу поінформувати вас про важливі етапи в ході реалізації проекту комплексного вирішення питання сміття у Львові, який ми здійснюємо за допомогою уряду Франції. Зокрема, після аналізу усіх можливих місць розташування нового сміттєпереробного заводу, компанія Egis опублікувала свій експертний висновок та рекомендує збудувати таке підприємство на території ТЕЦ-2 на північній околиці Львова. Ми зараз вивчаємо ці висновки та будемо ухвалювати власне рішення»,
- сказав Андрій Садовий.

А щодо трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, то розслідування цього випадку досі триває.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами