Ми у Facebook
03.06.2017, 16:00

Лепеха, шувар, татар-зілля: як у народі називають аїр

Як правило, на Трійцю будинок прикрашають гілками дуба, берези, клена,
липи, але ні в якому разі гілками осики і верби. На підлогу обов'язково кладуть запашний болотний аїр, який не прибирають всі три дні Зелених свят.
Міжнародна назва цієї рослини походить від грецького слова, що в перекладі означає «неприкрашений», «некрасивий», за малопомітні, непоказні квітки. Видова назва в перекладі з латинської означає «тростина», «порожнисте стебло».

Проте, народна назва традиційної «зеленосвяткової» рослини досить багатогранна.

Свято Трійці: стародавні звичаї та сучасні святкування

У народі Аїр звичайний також називають: ірний корінь, лепеха, татарське зілля, лепеха пахучий, явар, плошник, панки (з наголосом на и).

Навіть у різних регіонах Рівненщини цю рослину впізнають по-різному.


Наприклад, на Березнівщині її називають «лепеха», а на Сарненщині - «панки».

Значення свята Трійці: слово священика [БЛОГИ]

Загалом, аїр не лише святкова, а й корисна рослина. В його кореневищі є ефірна олія, яку використовують у медицині, парфюмерній і харчовій промисловості. У народній медицині відвар кореневищ аїру тростинного застосовують при відсутності апетиту, млявому травленні, печії, метеоризмі, нульовій кислотності шлункового соку, запаленні та виразковій хворобі шлунка, захворюваннях, хворобах жовчних шляхів та як відхаркувальний засіб.

СМС-привітання з Трійцею

А зацукровані коріння аїру — дорогоцінні турецькі солодощі. Кореневища аїру кладуть у компоти, зацукровують, варять з них варення; висушені кореневища аїру вживають як замінник лаврового листа, імбиру і кориці.





На правах реклами