Ми у Facebook
04.06.2017, 17:31

Майже півмільйона за Капітошку: у Рівному письменниця виграла суд через порушення авторських прав

Авторка літературно-художнього персонажу Капітошка Наталія Гузєєва виграла суд у видавництва, яке без її згоди помістило персонаж на обкладинку зошита. Фото: chl.kiev.ua

Апеляційний суд Рівненської області зобов`язав комунальне підприємство облради «Рівнекнига» припинити продаж зошита для дошкільнят «Цікава грамота».
Натомість тернопільський виробник «Видавництво «Навчальна книга – Богдан» за порушення авторського права на персонаж Капітошка, авторства української та радянської дитячої письменниці Наталії Гузєєвої, понесе майже півмільйона компенсації та судових витрат, разом.

Про це пише Анна Калаур, «Четверта влада».

Про це повідомив патентний повірений Юрій Трачук у Фейсбуці. Він же і представляв інтереси художниці у суді.

– Тобто позивачка є власником немайнових (невідчужуваних) авторських прав на образ «Персонаж Капітошка», що є частиною твору, яка може використовуватися і самостійно, а тому відповідно до ст. 9 Закону України «Про авторське право і суміжні права» визнається окремим твором, що може захищатися незалежно від інших об`єктів авторського права, що є складовою цього твору, – коментує Юрій Трачук.

Зошит для дошкільнят тернопільського виробника «Видавництво «Навчальна книга – Богдан»
Зошит для дошкільнят тернопільського виробника «Видавництво «Навчальна книга – Богдан»


Судова тяганина у цій справі тривала два роки. «Видавництво «Навчальна книга – Богдан» зобразило на обкладинці зошита всім знайомого персонажа Капітошку, не маючи жодних домовленостей з його співвласницею Наталією Гузєєвою. Щоправда право на використання персонажу видавництву надав інший співавтор.

Перший суд у Рівному тернопільчани програли, мали сплатити 24 тисячі гривень компенсації. Втім спроба оскаржити таке рішення стала провальною. Адже у результаті видавництво має сплатити значно більшу суму – 412 тисяч гривень та судові витрати – 8 тисяч гривень. Таку компенсацію за порушення майнових авторських прав визначила експертиза.

Юрій Трачук представляв інтереси письменниці у суді. Фото з його сторінки у Фейсбуці
Юрій Трачук представляв інтереси письменниці у суді. Фото з його сторінки у Фейсбуці


– У правовласниці все ж таки була надія, що знайдеться якийсь розумний вихід з цієї ситуації, тому що нахабно використали, не визнали цього.Але, на жаль, судовий процес показав, що ніхто не збирався виправити помилку. Тому було прийняте рішення оцінити збитки упущеної вигоди. Експертиза показала, що сума упущеної вигоди 412 тисяч гривень, – розповідає Юрій Трачук. – За звичайних обставин правовласник отримав би ці кошти, якби з ним було укладено договір.

У «Рівнекнизі» кажуть, що дізнавшись про неправомірне використання персонажа, зняли зошит з продажу. До того ж, розповідає директорка «Рівнекниги» Юлія Хажанець, тернопільське видавництво надало їм небагато примірників.

– Ми їх [зошити] вилучили одразу. Мені здається, ще до того часу, коли була ця судова справа, бо вона ж не перший рік тягнеться. То в нас у мережі їх взагалі і не було. Ми їх і мало отримували. Звичайно, що, можливо, порушило видавництво авторське право. Ми до того причетності не маємо, ми реалізатори, – розповідає директорка «Рівнекниги» Юлія Хажанець.

Директорка «Рівнекниги» Юлія Хажанець каже, що продаж зошита давно припинили
Директорка «Рівнекниги» Юлія Хажанець каже, що продаж зошита давно припинили


Телефонуємо у «Видавництво «Навчальна книга – Богдан», аби дізнатися чи продають там зошити із Капітошкою. Нам повідомили, що таких уже немає, але можна придбати точну копію з іншою обкладинкою. З дирекцією видавництва поспілкуватися не вдалося. Секретарка повідомила, що всі керівники будуть відсутні до понеділка. Тож чи буде оскаржувати таке рішення видавець, поки невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Хто приїхав: подробиці повернення спецпризначенців на «бурштинову» Рівненщину (+ФОТО)


Скільки на Рівненщині щороку отримують травматичної зброї (ІНФОГРАФІКА)


«Лісова справа і фейсбук Авакова»: депутати Рівнеоблради не в курсі, що їх впіймали на хабарі


Нові мільйони старою мітлою: тендерні перемоги і зимові поразки Рівненського ШЕУ – розслідування (ВІДЕО)





На правах реклами