Ми у Facebook
17.06.2017, 12:00

Пенсійна реформа – чого чекати рівнянам вже цього року

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з журналістами представив основні положення проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій", що пропонує Уряд у рамках пенсійної системи, яка має запрацювати після ухвалення українським парламентом з 1 жовтня 2017 року.
Збільшення пенсійного віку
Як зазначає Володимир Гройсман, пенсійний вік для українців вдалося залишити без змін. Однак, вийти на пенсію у 60 вдасться лише тим, хто матиме 35 і більше років трудового стажу. При стажі 25-35 років, вийти на пенсію можна буде у 63 роки, а тим, хто має 15-25 років трудового стажу, доведеться працювати до 65 років. В іншому випадку, потрібно буде допрацювати необхідну кількість років, або ж докупити їх (але не більше 5 років), сплативши єдиний соціальний внесок (ЄСВ) до Пенсійного фонду. Таким чином, зазначають в уряді, пенсійний вік не збільшують, а дають людині можливість обирати, коли їй іти на пенсію.

Нагадаємо, Кабмін 17 травня цього року схвалив законопроект про пенсійну реформу.





Не працюєш офіційно – не отримаєш пенсії
Як підкреслив Прем’єр-міністр на зустрічі з журналістами, пенсійна реформа має на меті подолати "зрівнялівку", адже сьогодні право на пенсію мають всі: і ті, хто сумлінно впродовж 25 років платив внески у Пенсійний фонд України, і ті, хто працював неофіційно і ні копійки не вніс до Пенсійного фонду. Таким чином, після запровадження реформи, ті, хто не має 15 років стажу, не матимуть і пенсій.

– Звісно, ми не залишимо таких людей напризволяще, – зазначає Володимир Гройсман. – Вони отримуватимуть мінімальну допомогу від Мінсоцполітики. Люди, які досягли 65-річного віку, будуть звертатися у відповідні органи і там з’ясовуватимуть, чи потрібно людині призначати допомогу і в якому розмірі.

За підрахунками Уряду, 25% зайнятого населення не сплачує ЄСВ (16,3 млн осіб – зайняте населення). Із 26 млн населення віком від 18 до 60 років страхові внески на постійній основі самі сплачують 10,5 млн, за 1,5 млн – сплачує держава.

Таким чином, планують в уряді, вдасться вивести неофіційно влаштованих працівників з "тіні", збільшити пенсії за рахунок додаткових надходжень та суттєво скоротити число тих, хто хоче отримати пенсію, не вкладавши в Пенсійний фонд.

Всі пенсії перерахують

"Пенсія не повинна бути милостинею – це має бути гідна плата за те, що людина гідно працювала. Відновлення цієї соціальної справедливості й відміна зрівнялівки, яка абсолютно усіх демотивує", – наголосив Володимир Гройсман.
Він зауважив, що вже зараз уряд закладає можливість щорічної автоматичної індексації пенсій, що сприятиме росту добробуту громадян та відчуттю турботи про людей праці.
Останнє осучаснення пенсій проводилось у травні 2012 року, тоді як мінімальну зарплату підвищували 9 разів. Тож уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року провести перерахування раніше призначених пенсій із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764, 40 грн.

Нарахування пенсій по-новому

Як вважає пан Гройсман, система нарахування пенсій є несправедливою. Формула розрахунку, яка включає застосування коефіцієнтів, доплат надбавок, суми індексації, є незрозумілою, і це не дозволяє людям розрахувати свою майбутню пенсію і негативно впливає на стимули сплачувати внески. Також повністю втрачена диференціація розмірів пенсій в залежності від заробітку. На даний час 8 мільйонам осіб призначається доплата до мінімальної пенсії. Також спостерігається дискримінація за роком виходу на пенсію.

Із запровадженням пенсійної реформи на розмір майбутньої пенсії впливатиме трудовий стаж та розмір середньої заробітної платні. Таким чином, люди, які працюють на неповну ставку, матимуть пенсію після 25 років роботи, проте її розмір буде значно меншим від тих, хто працював на повний робочий день.

Нова формула нарахування пенсій

Запроваджується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для "старих" і "нових" пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн (раніше – в залежності від року призначенні пенсії від 1197,91 грн до 3764,40 грн), тобто показник, за яким розраховуються пенсії, буде підвищено майже утричі. У результаті підвищення пенсій у разі здійснення осучаснення зарплати до 3 764,40 грн більше 5 мільйонів українських пенсіонерів з 1 жовтня 2017 року після ухвалення цього законопроекту Верховною Радою отримають підвищення пенсій від до 200 грн і більше 1 тис. грн щомісячно, з них близько 4 млн українських пенсіонерів – отримають від 300 грн і більше 1 тис. грн підвищення щомісячно.

Рівнянам: розрахунок пенсій планують здійснювати за новою, єдиною для усіх формулою

Без особливих умов

Уряд також передбачив скасування особливих умов виходу на пенсію, крім військовослужбовців. Також з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших, "яким було вигідніше вийти на пенсію через низьку заробітну плату". У цьому контексті Прем'єр-міністр зазначив, що уряд минулого року збільшив заробітні плати для вчителів та лікарів та продовжить таке підвищення. "Український вчитель, український лікар має отримувати достойну заробітну плату", – підкреслив він.

Для 500 тисяч українців скасують податок на пенсію

Скасування обмеження пенсій працюючим пенсіонерам

Кабінет міністрів у новому законопроекті пропонує скасувати обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам (85% від розміру пенсії, але не менш 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Крім того, уряд пропонує передбачити на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5% з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як було заплановано Державним бюджетом. Таким чином, ця реформа з 1 жовтня дозволить підвищити пенсії 9 мільйонам з 12 мільйонів українських пенсіонерів.

Більше актуальної інформації про пенсії, соціальний захист, пільги та субсидії читайте у рівненському інформаційно-рекламному тижневику “ОГО”. Свіжий номер "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ