Ми у Facebook
26.06.2017, 08:04

Як виготовити закордонний біометричний паспорт у рівненському ЦНАПі: попередня реєстрація

23 червня у рівненському ЦНАПі стартувала попередня реєстрація на оформлення та видачу паспорта громадянина України та біометричного паспорта для виїзду за кордон. Чи можливо у Рівному виготовити закордонний біометричний паспорт без черг?



Я міркувала про те, а чи не зробити б собі біометричний паспорт, ще коли запустили таку опцію в Україні (тим паче не вважаю, що, залишивши свої відбитки у базі, я продаю свою душу сатані (жарт). Але, чесно кажучи, не було необхідності – у мене на той час був діючий закордонний паспорт, яким я успішно користувалась.

З кожним роком безвізом пахло все сильніше, багато українців ринулись міняти документи… Ну а я що… я чекала Європи в Україні. Бо після того, як самотужки пройшла всі кола пекла й витерпіла неадекватних людей у чергах, щоб виготовити попередній закордонний, подумала «Е нєєє… другий раз тільки під дулом пістолета».

І тут безвіз… (Не скажу, що відразу поїду за кордон, якщо отримаю біометричний, але погодьтеся, така можливість гріє душу! ) Спочатку шалений наплив людей, які хотіли оформляти документи нового зразка, потім – відсутність бланків, місць і бознащо інше віддаляли мене від омріяного документа, але я не втрачала надії. І тут (нарешті) частинка Європи потрапила і в наше провінційне місто!

Тепер, щоб виготовити біометричний паспорт, можна зареєструватися в електронній черзі у ЦНАПі або Державній міграційній службі у Рівному і не слухати більше «Не знаю як ви, а я тут вже третій день», «Та я ж тільки запитати і все!», «Божееееее, що вони там так довго роблять», «Моя сусідка розказувала, що якщо хочете без черг, то у неї тут працює кум/брат/сват, який за дєнюжку проведе через чорний хід».

Я відразу вирішила подавати документи у ЦНАПі, адже він знаходиться неподалік мого дому. Після анонсу запуску попередньої реєстрації, я маніакально перевіряла кожного дня інформацію на сайті Центру надання адміністративних послуг – чекала, коли можна буде зареєструватись онлайн.

І яким же було моє розчарування, коли фактично о 9-й ранку, перевіривши ще раз сайт, я дізналась, що ця зручна функція так і не буде поки що працювати. Виявляється, одні «хороші люди» захотіли продавати місця у чергах, а тому щоб такого не трапилось, у перші дні керівництво ЦНАПу вирішило, що записатись на подання документів можна лише у Центрі та з документом, що посвідчує особу.

Для попередньої реєстрації на отримання паспорта рівнянам треба йти у ЦНАП

І я одразу ж побігла у рівненський ЦНАП! Всередині, на першому поверсі сиділо чоловік зі сто і всі чекали. Ну, думаю, приїхали… знову черга. Підійшла до терміналу, щоб зареєструватись, і дівчина-консультант пояснила: спочатку потрібно зачекати своєї черги, отримати персональну консультацію, перелік документів та рахунок до оплати, а потім вже зареєструватись на зручний для вас день і час, щоб подати документи.



На моєму талончику майоріла магічна цифра 307 і знизу приписка «Людей у черзі 96». Тобто переді мною ще 96 людей у ЦНАПі, які також чекають, поки на екрані загориться їхній номер і їх покличуть за вільну стійку.

ФОТО: черги в рівненському ЦНАПі на оформлення біометричного паспорта

Перші півгодини тягнулись неймовірно довго – я роздивлялася дівчат, які працюють біля терміналів і, стоячи на підборах, мужньо допомагають клієнтам, розглядала і тих, хто працює за стійками. Всі працювали у зміни – якщо комусь потрібно десь відійти чи присісти, то вони мінялись місцями з іншими. Все було дуже організовано, і відразу стало зрозуміло, що у ЦНАПі знають, кому і що потрібно робити.

Скільки коштуватиме виготовлення паспорта у рівненському ЦНАПі

Минула ще година, і на екрані я побачила свою магічну цифру 307! Відразу підлетіла до столика, де приітна працівниця ЦНАПу перевірила мої документи, спитала, який саме документ мені потрібно виготовити і чи є в мене вже діючий закордонний паспорт. Потім запропонувала обрати зручний час подачі документів, роздрукувала мені інформаційну картку з переліком всіх необхідних документів, які потрібно підготувати, та номер реквізитів для оплати адміністративного збору. Дівчина пояснила, що оплатити послугу можна як наперед, так і в день подачі документів, адже кожне робоче місце обладнане терміналом і все можна оплатити банківською карткою. І все! Це зайняло приблизно дві хвилини.

Наступного разу я повернусь у ЦНАП вже через тиждень, щоб подати всі необхідні документи і залишити свої відбитки пальців))) Тому очікуйте на другу частину моєї розповіді вже зовсім скоро.


Графік роботи ЦНАПу: понеділок, середа, четвер – з 9-ї до 18-ї, вівторок – з 9-ї до 20-ї, п’ятниця, субота – з 9-ї до 16-ї години.









На правах реклами