Ми у Facebook
25.06.2017, 18:31

7 проектів Десятого пітчингу, за які не соромно

Відбувся другий етап Десятого пітчингу Держкіно – конкурсного відбору кінопроектів, які потребують державного фінансування в розмірі 50% від загального бюджету фільму.
Про це пише Олексій Росовецький для Телекритики.

Обговорення були присвячені глядацькому кіно – тобто жанровим фільмам, які повинні окупитися в кінопрокаті. «Телекритика» відібрала ті проекти, на які ми й самі із задоволенням пішли б до кінотеатру. Це історичні фільми про українських письменників і поетів, кінокомедії про кохання і секс і навіть один бойовик про роботу нової поліції.



Комедії

Поки що комедії – єдине жанрове кіно, зняте в Україні, яке може конкурувати в прокаті з заморськими фільмами. Наприклад, #Selfieparty Любомира Левицького, незважаючи на весь скепсис критики і досвідченого глядача, заробив у перший вікенд 1,5 млн грн, а «Слуга народу 2» від «Кварталу 95» зібрав за перші десять днів прокату 11,5 млн грн. Крім того: зі слів Володимира Зеленського, на сьогодні фільм заробив $1 млн, і прокат триває.

У новому опусі Зеленського та інших під назвою «Він і вона» всі ті самі: Зеленський, Станіслав Боклан, Євген Кошовий плюс Настя Каменських. За презентаційними матеріалами складно сказати, наскільки це може бути смішно – жарти у фільмі досить банальні, у тому числі й про тещу. Однак Зеленський впевнений, що 36 державних мільйонів не пропадуть – з його слів, у нього є партнерські домовленості про прокат в Білорусі, Прибалтиці, Польщі, Казахстані, Ізраїлі, США та Німеччині.

«Секс і нічого особистого» від Star Media є адаптацією канадської комедії мінус жарти, які можуть бути образливими або незрозумілими українській аудиторії – наприклад, на тему психоаналізу і Едіпового комплексу. Сценарій адаптував до українських реалій Сергій Притула, він же виконає головну роль. Якщо впорається режисер-дебютант Ольга Ряшина (за дивним збігом обставин, однофамільниця продюсера Влада Ряшина), фільм може вийде смішним: презентаційні матеріали вселяють надії. Ціна питання – якихось 13 млн грн.

Найбільше шансів у комедії Юрія Горбунова «Скажене весiлля». По-перше, він просить зі скарбниці лише 3 млн 240 тис. грн з 11 млн грн бюджету. По-друге, у своєму першому кінопродюсерському проекті популярний телеведучий обіцяє дістати з неба яких завгодно зірок, у тому числі популярного француза Омара Сі, який отримав премію «Сезар» за комедію «1+1». Передбачається, що в «Скаженому весiллi» він виконає роль чорношкірого доктора з Франції, який закохується в українку – і отримує на додачу весь набір принад такого шлюбу – від фактурних батьків (майбутній тесть керує сільським клубом) і до ксенофобії. Але любов, як обіцяють автори, переможе. Крім Омара Сі й самого Горбунова, в кадрі обіцяють Катю Осадчу, Машу Єфросиніну, Потапа й Олега Винника.

А ось авторам фільму «До і після сексу» навряд чи пощастить: на екранізацію п'єси театру «Чорний квадрат» продюсер Володимир Яценко і сценарист/режисер Олексій Пасічник просять вдвічі більше, ніж Горбунов – 6 млн грн. На думку експертів, це надмірна сума для камерного фільму на дев'ять акторів, знятого в інтер'єрах. Та й із зірками не склалося: замість Омара Сі і Олега Винника, який з легкістю збирає повний зал Палацу «Україна», Яценко та Пасічник можуть похвалитися тільки провідним актором «Чорного квадрата» Олексієм Курилком. Хоча визнаємо: тизер смішний.



Бойовик

Ідеї ​​для бойовиків більш ніж передбачувані. Так, повнометражна версія мережевого серіалу 5baksiv.net частково відбувається в зоні АТО. І, звісно, поліцейський бойовик – адже якщо в країні з'явилася нова патрульна поліція, логічно попросити у держави гроші на фільм у цьому жанрі. Тим більше, що «Перша зміна» – історія про двох братів, один з яких коп-ідеаліст, а другий – злочинець, який намагається розпрощатися з кримінальним минулим, не сказати, щоб дуже свіжа, але безумовно має драматургічний потенціал. (Якщо тут взагалі доречно говорити про драматургічнbq потенціал.) Погано те, що режисер Олексій Катеринчук не приховує, що хоче перенести на екран свої улюблені зразки поліцейського кіно, від Джона Ву до Девіда Фінчера, причому покадрово, що він і продемонстрував експертам. Втім, не найгірші зразки, тож чом би й ні? Державі цей досвід обійдеться в 19 млн грн.

Історичне кіно



Проект «Будинок «Слово» за сценарієм Тараса Томенка і Людмили Якимчук інтригує вже третій рік, після перемоги на сценарному конкурсі «Коронації слова» в 2015 році. Ця історія кооперативного будинку для творчої еліти України в тодішній столиці Харкові, по вулиці Червоних письменників, 5, в якому застрелився звинувачений в буржуазному націоналізмі Микола Хвильовий, і дві третини жителів якого були заарештовані, давно проситься на екран. Як і сама тема «розстріляного відродження» – письменників і поетів, які внесли українську літературу до світового контексту модернізму.

У центр історії – вигадана постать письменника-стукача, який стежить за Хвильовим й іншими мешканцями письменницького будинку. Режисер Тарас Томенко рішуче налаштований на серйозну історичну реконструкцію, заради чого готовий навіть працювати з непрофесійними акторами, аби збігалися за типажем. Експерти сумніваються: незрозуміло, як історична драма про письменників відіб'є ті 30 млн, які автори просять у держави, та ще й принесе в скарбницю дохід. А шкода.

Не менш інтригує також і проект фільму про останні дні поета Василя Стуса. Зі слів режисера Романа Бровка, фільм «Птах душі» повинен стати політичним трилером, у якому влада плете змову навколо засудженого поета, якого, між тим, Нобелівський комітет висуває на премію з літератури. Автори проводять паралелі з Олегом Сенцовим і розраховують на те, що фільм окупиться завдяки українській діаспорі в Іспанії, Португалії та Канаді. Проте, на жаль, крім інтригуючого сюжету, авторам показати поки що нічого.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами