Ми у Facebook
20.07.2017, 14:10

Не всі рівняни знають, що мають право на безкоштовного адвоката під час затримання

Так стверджують громадські активісти.
Кримчани, які були вимушені переселитися на Рівненщину, організувалися для того, щоб займатися активною громадською діяльністю:

- Ми зараз живемо тут, ми зараз мешканці Рівненщини. Ми не хочемо бути професійними переселенцями, ми хочемо, щоб мешканці інших регіонів дивилися на нас і дивувалися, який високий рівень дотримання прав людини у Рівненській області. Cаме тому ми об’єдналися в громадську організацію “Кримська діаспора Рівненщини”. Нам стало зрозуміло, що ми будемо досліджувати та говорити не лише про проблеми переселенців, а загалом — про проблеми мешканців Рівненщини. Одне із наших досліджень присвячене тому, наскільки мешканці Рівненщини знають про свої права, - розповідає громадський активіст Євген Новицький.

Після війни: кілька сотень учасників АТО знайшли роботу на Рівненщині. Тисяча і далі без роботи

На фото (з ліва на право): Євген Новицький, Ельвіра Шилова, Роман Микитюк.<br />
<br />
Фото Олександра Шевчука.
На фото (з ліва на право): Євген Новицький, Ельвіра Шилова, Роман Микитюк.

Фото Олександра Шевчука.


Керівник громадської організації “Кримська діаспора Рівненщини” Ельвіра Шиліна розповідає, що опитували людей, чи знають вони про права на вторинну правову допомогу, особливо про право на безкоштовного адвоката.

На Рівненщині уже розпочали “експериментальний” ремонт доріг (+ФОТО)

А з цим, як виявилося, є певні проблеми:

- Ми проводили опитування в Костополі, Дубно, Сарнах і також у місті Рубіжне на Луганщині. Ми опитували мешканців, юристів, також 10-ох людей, які зараз перебувають у місцях позбавлення волі. Соціологічне дослідження показало, що лише 13 відсотків респондентів знають про права на вторинну правову допомогу, про право на безкоштовного адвоката під час затримання. Для порівняння — 3 відсотки про це знають лише у місті Рубіжному. Також під час опитування з’ясувалося, що 4,3 відсотки опитаних затримували, і лише 29 відсоткам повідомили, що вони мають право на безкоштовного адвоката, - розповідає соціолог Роман Микитюк.

Проте кількість проблем на цьому не обмежуються:

- Є такий крилатий вираз: “Хьюстон, у нас проблеми”, так само можна сказати і “Рівне, у нас проблеми”. Проблема у тому, що за 5 місяців цього року, за адміністративні порушення офіційно затримали 5 людей. Ці цифри не відповідають дійсності. Для порівняння, у минулому році затримали за такі правопорушення 400 людей. Багато затримань просто не реєструються, відбуваються “приховані затримання”. Загалом, людей затримують, опитують, обшукують при потребі, оформляють протокол на місці або направляють на розгляд у суд й далі відпускають. Часто адміністративні правопорушення не оформляють тому , що не вистачає ізоляторів тимчасового тримання для утримування затриманих. Також важливо розуміти, що під час затримання, правоохоронці повинні повідомити про затримання до Бюро вторинної правової допомоги, звідки вам нададуть безкоштовного адвоката. А тому після затримання адвоката не викликають, щоб він не захищав наші права. Через це можна вважати, оскільки багато людей не мали адвоката, то вони часто оплачують штрафи, які могли б не платити, якщо б мали юридичних захист. Викликати адвоката можна за безкоштовним номером телефону: 0 (800) 213 103. Послугами безкоштовного адвоката можуть скористатися усі громадяни України цілодобово, а також усі іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах. Адвокат повинен для того, щоб людина не була сам на сам з правоохоронцями. Рівняни повинні розуміти, що після затримання потрібно звертатися до адвокатів, - говорить голова громадської організації “Кримська діаспора Рівненщини” Ельвіра Шиліна.





На правах реклами