Ми у Facebook
01.08.2017, 17:06

У Рівному можна зробити штучне запліднення - відкрили ембріологічну лабораторію (+ФОТО)

Сьогодні, 1 серпня, в життя втілилася велика мрія багатьох сімейних пар Рівненщини, котрі не могли завагітніти, - в місті відкрили ембріологічну лабораторію обласного центру репродуктивної медицини.
Ідейником та ініціатором створення лабораторії став головний лікар Рівненського обласного діагностичного центру Роман Шустик. Він зізнається, що до мети вони з колегами йшли довгих 13 років, адже перший документ був поданий ще в 2004 році. Проте сьогодні мрія нарешті здійснилася і в Рівному з'явилася сучасна лабораторія, де пари зможуть зробити штучне запліднення та народити дитинку.





- Завдяки широкому розголосу в пресі та соцмережах, останні кілька днів до нас масово звертаються пари, які бажають скористатися послугою, - розповідає Роман Шустик. - Починаємо працювати завтра, хоч деякі жінки уже проходять підготовку. А про свої успіхи повідомимо тоді, коли буде підтверджена перша вагітність.

головний лікар Рівненського обласного діагностичного центру Роман Шустик
головний лікар Рівненського обласного діагностичного центру Роман Шустик



За статистикою, кожна третя пара в Україні має проблеми з вагітністю. Половина з них може сподіватися на природне настання вагітності після простих порад лікаря, або нескладного лікування. Інша половина потребує складних методів допоміжних репродуктивних технологій. Штучне запліднення - довгий та тривалий процес. Щоб жінка стала матір'ю потрібен не один тиждень.

Кімната відпочинку
Кімната відпочинку


Кімната відпочинку
Кімната відпочинку




- Ефективність проведення штучного заплідення залежить від дуже багатьох факторів, - розповідає лікар-лаборант-генетик Тамара Розумнюк. - Ми будемо робити тільки перші спроби, на власному прикладі вивчати кожен випадок і постійно вдосконалюватися.

Лікар-лаборант-генетик Тамара Розумнюк
Лікар-лаборант-генетик Тамара Розумнюк



За попередніми розрахунками лікування в ембріологічному центрі буде значно дешевшим, ніж приватних клініках і становитиме лише 13-17 тис. гривень. Гроші потрібні для придбання дороговартісних медикаментів. В той час в приватних центрах така послуга коштує в межах 50-70 тисяч гривень. Планується, що кожна 10-та процедура в центрі взагалі буде безкоштовною для малозабезпечених громад. Переваги також матимуть переселенці, чорнобильці, соціально-незахищені групи населення, і учасники АТО.





З обласного бюджету для цього було виділено 5 мільйонів гривень, за які закуплене спеціалізоване обладнання для лабораторії.






На правах реклами