Ми у Facebook
04.09.2017, 17:28

У серпні НСЖУ зафіксувала 5 випадків побиття журналістів

П’ять інцидентів із застосуванням фізичної сили до журналістів трапилося протягом серпня – такі дані наводить Національна спілка журналістів України.
Інциденти сталися, зокрема, у Рівному, Житомирі, Миколаєві, Вінниці та в Одеській області. Постраждалі пов’язують напади зі своєю професійною діяльністю. Окремі випадки сталися безпосередньо під час виконання редакційного завдання та при свідках.

Один з них – у Вінниці. Постраждалий журналіст – досі в лікарні.

– За 15 хвилин на мене напали три різні людини і побили, – розповідає у коментарі НСЖУ кореспондент вінницького сайту «Власно.інфо» Богдан Новак. – Я кричав: не бийте, я журналіст. Поруч люди також почали вигукувати: зупиніться, це преса! Але нічого не подіяло. Один з правоохоронців почав мене захищати, його побили також. Поліція встановила одного з нападників, бо його впізнали мої колеги. Інших двох я не сильно бачив.

Безкарність за злочини проти журналістів провокує нові випадки нападів, зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

– Для нас тема захисту прав журналістів не є політичною. Ми не говоримо, при якій владі журналістів били більше, а при якій менше. Ми говоримо, що журналісти мають право на безпечну роботу, на них ніхто не повинен тиснути і перешкоджати. Якщо тисне і перешкоджає – за це має бути відповідальність. Ми хочемо, щоб нашу професію поважали, поважали загалом журналістів. І відповідно, принаймні, щоб коли журналіст іде на роботу в редакцію, його рідні не переживали, чи він прийде додому живий і неушкоджений, – наголошує Сергій Томіленко. – Відсутність прецедентів ефективного покарання нападників на журналістів провокує нові напади.

Нагадаємо, що за даними НСЖУ, у липні в Україні трапилося 7 випадків побиття журналістів.

Інциденти з побиттям журналістів у серпні 2017 року:

Катерина Романік, Рівне

Дівчина, яка бере по 30 гривень з кожного автомобіля за в`їзд на територію Рівненського природного заповідника, намагалася відібрати камеру і вдарила журналістку. Катерина проводила розслідування за цією темою ще рік тому, а нині вирішила поцікавитися, чи змінилася ситуація. Інцидент стався 4 серпня.

Сергій Форест, Житомир

Житомирський журналіст Сергій Форест повідомив, що у центрі міста в кав’ярні на нього напав нібито колишній охоронець народного депутата Василь Щербаков. Інцидент стався 17 серпня. Сергій Форест наголошує, що напад був скоєний під керівництвом депутата обласної ради, колишньої журналістки Олени Галагузи. «Вона на моїх очах дала йому вказівку і під час агресивних дій Щербакова стояла поруч і знімала напад на телефон, очікуючи моїх протиправних дій».

Юрій Ягольник (NikLife), Олександра Чернова (Shipovnik.ua), Миколаїв

18 серпня у Миколаєві на Центральному ринку продавчині м’ясного відділу накинулись на журналістів ТРК «Україна», інтернет-видань NikLife та Shipovnik.ua, які знімали перевірку на ринку. Журналісти знімали процес перевірки виконавчим директором Спілки споживачів України Максимом Несміяновим якості продуктів на ринку. В той час, як справа дійшла до м’ясного павільйону, одна з продавчинь почала конфліктувати, в цей час до суперечки приєднались інші співробітниці ринку, одна з яких, обурена тим, що її знімають, по черзі вдарила по камері журналіста NikLife Юрія Ягольника та журналістки Shipovnik.ua Олександри Чернової. На місце журналісти викликали поліцію, але заяв на продавчинь писати не стали.

Роман Варшанідзе, Одеська область

25 серпня увечері редактора сайту «Надднестрянская правда» Романа Варшанідзе жорстоко побили троє молодиків, зупинивши його машину, коли він повертався додому. У журналіста зламане ребро та численні забої. Двоє нападників заперечують свою причетність до побиття. Журналіст пов’язує напад з професійною діяльністю, зокрема, матеріалами про осіб, пов’язаних з ім’ям народного депутата.

Богдан Новак, Вінниця

29 серпня під час акції протесту у мікрорайоні Сабарів на журналіста по черзі накинулися троє осіб, кожен з яких завдав побоїв, незважаючи на те, що потерпілий кричав «Преса». Він перебуває в лікарні з численними забоями та зламаним носом. Порушено кримінальну справу за ст. 171 Кримінального кодексу.







На правах реклами