Ми у Facebook
23.09.2017, 16:00

Що робити, якщо заблукав у лісі (+ПОРАДИ)

Останнім часом на Рівненщині багато людей зникають у лісі. Тож, що робити, щоб не заблукати і як поводитися, коли зрозуміли, що заблукали?
Нагадаємо, що в липні на Рівненщині заблукала жінка. Її досі не знайшли.

Кілька порад, які треба пам'ятати, коли збираєтесь до лісу.

1. Ніколи не ходіть у ліс який не знаєте. Якщо дуже вже треба, візьміть з собою людину, яка в цьому лісі орієнтується.

2. В поході бажано мати із собою GPS або хоча б телефон з ним. Проте, це допоможе, лише якщо буде телефон працювати (повністю зарядіть перед виходом) і буде мережа. До речі, телефон треба мати обов’язково, бо якщо треба буде, то викликайте допомогу.

3. Не панікувати. Пробувати згадати як ви йшли у ліс -дерева, кущі, завали. Шукайте будь-яку дорогу, адже всі дороги і стежини ведуть до людей.

4. Слухати різні звуки. Якщо село чи траса близько, то мають бути звуки тварин, людей, автомобілів.

5. Річка, струмочок. Якою би річка не була вона завжди виведе вас до цивілізації. Йти можна буде досить таки довго вздовж неї, але це цього вартує.

6. Завжди брати з собою у ліс теплий одяг та їжу. Невідомо що вас чекає.

7. Якщо вас застала ніч, не намагайтеся вже виходити із лісу. Це може призвести, що ви заблукаєте ще більше або ж просто травмуєтеся. Краще знайти високе дерево і залізти на нього.

8. Триматися купи. Ніколи компанії людей не треба розділюватися. Якщо ви й розділилися, то не випускайте з виду свого колегу.

9. Сірники Вони займуть не багато місця в кишені, проте вогонь може подати сигнал людям, зігріє в холод, та й віджене диких звірів.

10. Не ігнорувати людей. Як не дивно, але часто люди, які загубилися, соромляться спитати дорогу в незнайомців, яких зустрічають в лісі. Пам'ятайте, що в цьому немає нічого поганого, якщо ви побачили, чи почули людей, кричіть якомога голосніше і просіть про допомогу.

Якщо збираєтесь до лісу, завжди слід пам'ятати як визначати сторони горизонту:

1. За допомогою компаса: стрілка компаса завжди показує напрям на північ.

2. За розашуванням сонця: в основі приблизного визначення лежить врахування часу визначення. При цьому керуються тим, що у північній півкулі Сонце приблизно перебуває: о 7 годині - на сході, напрям тіні показує на захід; о 13 годині - на південь, тіні від предметів найкоротші і їхній напрям завжди показує на північ; о 19 годині - на заході.

3. За Полярною зіркою - напрямок на Полярну зорю завжди відповідає напрямку на північ. Знайдіть сузір'я Великого Возу (Ведмедиці), яке має вигляд ковша із семи яскравих зірок, а потім подумки проведіть пряму лінію через дві крайні зірки "ковша" і відкладіть на ній приблизно п'ять відрізків, що дорівнюють відстані між двома зірками. Наприкінці лінії і буде зірка, що майже нерухомо "висить" цілий рік над Північним полюсом та показує напрямок на північ.



4. Мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща. Кора більшості дерев з півночі грубіша, іноді покрита мохом; якщо мох росте по всьому стволу, його найбільше з північного боку, особливо поблизу коріння. Річні кільця на пні спиляного дерева розміщені нерівномірно - із південного боку вони звичайно товщі.





На правах реклами