Ми у Facebook
16.10.2017, 10:00

Гриби замість м'яса - чи можна замінити?

Ціни на м'ясо невпинно ростуть, а от на гриби цей рік вдався. Їх можна купити набагато дешевше. Отож, чи можна замінити м'ясо грибами?
Про користь і шкоду грибів пише газета Експрес.

Найбільше багатство грибів - високий вміст у них білків. Саме тому їх часто порівнюють з м'ясом. Крім того, у них чимало інших незамінних для здоров'я речовин - йод, цинк, марганець, мідь, калій, фосфор, а також вітаміни А, В, В1, С, РР. Д Деякі з грибів (як-от печериці) до того ж містять речовини, які сприяють розщепленню жирів та вуглеводів. Тож гриби спокійно можна їсти тим, хто на дієті.

Проте навіть їстівний гриб може бути отруйним. Цього року лише на Рівненщині 11 людей отруїлося грибами. Якщо гриб росте при дорозі, чи на забрудненому острівці лісу, він може усмоктувати з ґрунту не лише корисні, а й шкідливі речовини (зокрема радіонукліди, пестициди тощо). Крім того, у клітинних стінках грибів міститься хітин, що не розчиняється у воді, стійкий до кислот, спиртів тощо. І саме через цей компонент усі без винятку гриби важкозасвоювані.

Поради експерта: як не отруїтися грибами

Хітин не лише не перетравлюється у шлунку людини, але й перешкоджає роботі шлункового соку. Тому навіть для дорослих грибні страви - важкуваті. А от дітям до 5 років вживати гриби взагалі не варто.





На правах реклами