Ми у Facebook
31.10.2017, 17:21

У Рівному обговорили буття людини в Україні та в світі

У місті відбулася наукова конференція присвячена цій проблематиці.
Уже традиційно восени в Рівненському державному гуманітарному університеті відбувається наукова конференція, яку організовує кафедра філософії. Також сьогодні, 31 жовтня, для такої події є ще одна доволі поважна причина — кафедра філософії РДГУ відзначає своє 50-річчя з дня створення.

У Рівному науковці та духовенство говорили про проблеми духовності


Наукова конференція “Цінність людського життя в Україні та сучасному світі” зібрала як молодих, так і досвідчених науковців не лише з Рівного, але й з інших регіонів.

Виступ Руслана Постоловського.
Виступ Руслана Постоловського.


Потреба обговорити проблематику буття людини уже давно назріла.

У Рівному обговорюють проблеми взаємодії суспільства та церкви

- Сучасний стан речей примушує нас все частіше задумуватися над людським буттям, над цінністю життя людини. І провідний голос в обговоренні цих та інших питань повинні мати саме інтелектуали, а їхні заяви сьогодні чути все менше. Ввімкнувши телевізор, я постійно бачу політтехнологів, а не науковців, митців, лідерів думок. І це одна із причин чому так важливе проведення подібних конференцій, - підкреслює ректор РДГУ Руслан Постоловський.



Про важливість загальнолюдських цінностей, потребі жити за духовними законами у своєму зверненні до присутніх згадав і Архиєпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП Іларіон.

Важливе значення формування загальнолюдських цінностей, дбайливе ставлення до буття інших, відіграє у вихованні підростаючого покоління:

Виступ Юрія Пелеха.
Виступ Юрія Пелеха.


- Суспільство епохи постомдерну вирізняє низку протиріч, які мусять цікавити і рядового вчителя, адже, як показує кілька досліджень, сучасна успішна економіка та суспільний лад повинні грунтуватися на гуманістичних цінностях, а тому велике значення має формування системи цінностей сучасними педагогами у своїх учнів, - зазначає у своїй доповіді український вчений, засновник і розробник нового напряму педагогічної науки — аксіопедагогіка, доктор педагогічних наук, професор Юрій Пелех.




Доповіді учасників, які пролунали під час конференції, були присвячені багатьом явищам із царини сучасного буття особистості: існування особистості під час війни, проблема суїцідів, розуміння буття людини різними конфесіями та багато інших. Особливе значення в цьому контексті є вивчення наукового спадку інших філософів. Цьому, наприклад, присвячена доповідь доцента кафедри філософії РДГУ Катерини Шевчук “Сутність людини в філософській концепції Романа Інгардена”, адже польський філософ Роман Інгарден велику частину своїх філософських робіт присвятив аспектам буття особистості.

Без сумніву проведення подібної конференції є не лише реакцією інтелектуалів на виклики сучасності, а й суттєвим внеском в скарбницю української філософської думки.





На правах реклами