Ми у Facebook
02.11.2017, 09:16

На Рівненщині досі немає приватних шкіл

Аналітики «Слова і Діла» з'ясували, скільки приватних шкіл та їхніх учнів припадає на різні області країни та скільки коштуватиме навчання в них.
За даними Держстату, в попередньому навчальному році в Україні налічувалося 3,8 мільйона учнів різного віку, які ходили на заняття в 16,9 тисячі шкіл, гімназій та ліцеїв.

Серед усіх дітей приблизно кожен двохсотий вчиться в приватній школі: загалом таких учнів близько 23,5 тисяч на всю Україну, що становить лише 0,6% від загального числа школярів.

До речі, в Україні лише три області, де немає приватних шкіл - Тернопільська, Рівненська та Чернігівська (без урахування тимчасово окупованих територій та АР Крим).

При цьому в середньому на одну приватну школу в Україні припадає близько 130 учнів, якими опікуються приблизно по 23-24 вчителя на школу, а загальна кількість приватних навчальних закладів не так вже й велика – лише 180, трохи більше, ніж 1%.

Варто зазначити, що «охоплення» учнів вчителями в приватних школах вище, ніж у державних. Так, у приватних українських школах на одного вчителя припадає приблизно 5-6 учнів, а в звичайних середніх школах один учитель займається 8-9 учнями.

Майже з подвійною перевагою над іншими містами за кількістю приватних шкіл попереду йде Київ, в якому налічується 48 таких навчальних закладів. Другою за кількістю недержавних шкіл іде Одеса та область – там 26 таких шкіл, а Київська область і Харків з областю поділили третє місце – там по 18 приватних шкіл.

Львів трохи поступається їм – в цьому регіоні працюють 14 таких навчальних закладів, а в інших областях України приватних шкіл менше. Так, у Дніпропетровській, Запорізькій і Закарпатській областях їх число становить 6-7 на регіон, в інших ще менше – приблизно по 3-5 на регіон.

Рейтинг рівненських шкіл за результатами ЗНО

Також аналітики порталу відстежили вартість навчання в таких школах за областями, де їх найбільше. Цілком очікувано, найдорожчим навчання виявилось у Києві – від 3 до 63 тисяч гривень на місяць, наступним іде Дніпро, де верхня планка місяці навчання сягає 40 тисяч гривень, майже вдвічі поступається Одеса – в ній навчання в приватних школах обійдеться до 13 тисяч гривень на місяць. В інших великих містах вартість навчання складе близько 2-4 тисяч гривень на місяць.



Варто зазначити, що навчання в приватних школах України з міжнародною акредитацією за ціною навчання не дуже поступається недержавним школам в Європі та США: у нас рік навчання чада в такій школі обійдеться в $18-25 тисяч. Це навіть вище, ніж у Великій Британії, де нижня планка вартості року навчання стартує від $7-8 тисяч, причому найдорожчі приватні школи Британії за ціною приблизно відповідають аналогічним в Україні.

Водночас у Німеччині та Франції рік навчання в найдоступнішій приватній школі обійдеться приблизно як у кращій українській: 21-23 тисячі доларів. У США ціни на навчання в таких закладах значно відрізняються від українських і становлять близько 70-80 тисяч в рік.

За кількістю учнів в платних школах Україна помітно поступається іншим країнам: так, у США приблизно кожен восьмий школяр ходить в приватний навчальний заклад, у Франції – кожен десятий, а у Великій Британії та Німеччині по 7 і 6 відсотків відповідно.

За матеріалами Слово і Діло





На правах реклами