Ми у Facebook
04.11.2017, 08:00

Дізнаємось про лікування безпліддя

Питання безпліддя сьогодні цікавить і жінок, і чоловіків. Причин є багато, а результати обстежень на фаховому рівні звучать термінами. Що ж це за терміни і які проблеми є основними у лікуванні безпліддя, розповідає лікар УЗД, акушер-гінеколог Ігор Ярославович КОРЧАК
– Перше і головне питання – як вибрати лікаря-репродуктолога?

– Дана патологія дуже багатогранна. Вона потребує знання кількох спеціальностей – класичної гінекології (вміння діагностики й лікування гінекологічних хвороб на основі гінекологічних оглядів та оцінки аналізів); ультразвукової діагностики (без УЗД більшості патології не виявити, з іншого боку, тільки гінеколог-"узіст" зможе зрозуміти більшість виявленої патології); оперативної гінекології – потрібно знати, які оперативні методики ефективні та як використати їх у даній ситуації; ендокринології – часто безпліддя є результатом ендокринологічної патології; рентгенології (найбільш достовірна діагностика патології маткових труб проводиться при рентгенографії); андрології – потрібно оцінити реальні шанси при чоловічій патології; володіння методиками репродуктивних технологій – екстракорпорального запліднення. Якщо ваш лікар – спеціаліст у цих сферах та (що обов'язково) орієнтується в сучасних підходах до лікування (для цього потрібно мінімум два-три рази на рік брати участь у серйозних конгресах з даної спеціальності) – ви в надійних руках.



– Які обов’язкові обстеження?

– УЗД на 9-11 дні від початку місячних; гінекологічний огляд з мазками на флору та хламідіоз, мікоплазму, уреаплазму; визначення овуляції (УЗД контроль овуляції найдостовірніший), якщо вона відсутня – визначення рівня гормонів крові; обстеження чоловіка – спермограма; при безплідді більше року або при підозрі на проблеми з матковими трубами – перевірка прохідності маткових труб за допомогою рентгенографії. Можливі деякі додаткові обстеження в основному для уточнення знайденої патології або для контролю лікування.

Якщо ж вам при першій консультації лікар без пояснень причини призначив 10 чи 20 аналізів, можна запідозрити вашого лікаря у підвищеній лояльності до даної лабораторії чи засумніватись в його компетентності.

– Скільки часу триває лікування?

– Не більше року. Якщо за цей час не отримано ефекту, потрібно переходити до більш радикальних методик – оперативного лікування, а при відсутності результату – ЕКЗ (екстракорпорального лікування).

– Що робити при непрохідності маткових труб?

– Якщо запальний процес, який призвів до непрохідності, "свіжий" (до кількох тижнів) – можливе протизапальне лікування з використанням кількох антибіотиків з ультразвуковим або рентгенівським контролем прохідності маткових труб. При "старому" процесі (тривалістю від місяців і більше) краще не витрачати час, надії та гроші – планувати ЕКЗ після видалення змінених труб. Ефективність операцій з відновлення труб дуже низька і менша 5%, а маткових вагітностей після таких операцій практично не буває.

– Що робити при низькому фолікулярному резерві (показники: кількість фолікулів по УЗД та рівень антимюллерівського гормону (АМГ)?

– Якщо антимюллерівський гормон від 0.5 до 1.0, вірогідність вагітності знижується, при показнику менше 0.5 – вірогідність дуже низька. Хоча в деяких випадках бувають винятки з правил. При даній патології – найкращий результат – ЕКЗ з донацією яйцеклітини (результати при цій методиці дуже високі – біля 50-60% з першої спроби).

– Чи заважає завагітніти, виносити вагітність фіброміома матки, кисти яйників?

– У деяких випадках ця патологія може не впливати на репродуктивну функцію жінки, в інших – заважати, а в деяких ситуаціях вагітність може стимулювати розвиток патологічного процесу. При такій патології лікар у кожному конкретному випадку має прийняти рішення, який метод лікування запропонувати пацієнту, або, можливо, обійтись без такого.

– При якій жіночій патології рекомендується внутрішньоматкова інсемінація?

– Дана маніпуляція при жіночій патології не використовується. Її рекомендують при деякій чоловічій патології та при шийкових факторах несумісності.

– Чи можуть поліпи ендометрію бути причиною безпліддя?

– Так. Вони порушують процеси нормального функціонування ендометрію, підтримують запальний процес і не дають вагітності прижитися в матці.

– Як впливає патологія щитовидної залози на репродуктивну функцію?

– Щитовидна залоза є диригентом обмінних процесів та імунітету в організмі. Тому патологія цього органу часто призводить до безпліддя. У нашій практиці є багато прикладів, коли діагностика з наступною корекцією порушень функцій щитовидної залози давала можливість пацієнтам вагітніти ще до лікування жіночої сфери.

– Як вибрати клініку для екстракорпорального запліднення?

– Краще всього прийняти до уваги рекомендації вашого лікаря-репродуктолога, він має разом з вами оцінити переваги клініки при вашій патології. Хоча, деякі лікарі можуть мати особистий інтерес при направленні пацієнта у конкретну клініку.

Тому є ряд критеріїв для оцінки пацієнтом клініки, яким повинні відповідати такі медичні заклади: 1. Наявність позитивних результатів (інформація має бути достовірною, отриманою від офіційних звітів по МОЗу або від знайомих, інтернету довіряти не варто). 2. Наявність лікарів з великим досвідом і гарними результатами (тут можна звертати увагу на відгуки та участь з виступами на конгресах по репродукції). 3. Наявність прийнятих у світовій практиці підходів (наприклад, якщо вам з гідросальпінксом, поліпами, не визначеним АМГ пропонують вступати у програму ЕКЗ, то вірогідність результату дуже низька). 4. Вартість процедур має бути в розумних середніх цінах. 5. Наявність європейських сертифікацій та іноземних власників також може говорити про достатньо високий рівень закладу.
Для того, щоб це все оцінити, потрібно посидіти трохи в інтернеті та пройти первинні консультації хоча б у двох різних клініках.

– Що робити, якщо пацієнт не моє можливості або йому незручно неодноразово відвідувати клініку, розміщену в іншому регіоні?

– Є варіанти етапного лікування та проведення програми екстракорпорального запліднення. Їх проводять лікарі-репродуктологи з відповідним досвідом лікування за схемами й підходами клініки в містах, віддалених від клініки. Наприклад, у Рівному можна пройти повне обстеження та програму стимуляції ЕКЗ, які тривають біля 2-х місяців і потребують до 10 відвідувань. І тільки на забір яйцеклітин для запліднення і наступний перенос ембріонів через 3 чи через 5 днів потрібно їхати в клініку ЕКЗ.

– Які переваги обстеження та лікування в медичному центрі "Ваше здоров'я" в Рівному?

– Ми працюємо за стандартами Європейської асоціації лікарів-репродуктологів, тому в нас ви зможете отримати консультацію щодо підходів, прийнятих у більшості європейських клінік, які в собі зібрали підтверджено ефективні методи діагностики та лікування. Ми проводимо повний обсяг діагностичних та лікувальних маніпуляцій, починаючи від загальногінекологічних обстежень і перевірки маткових труб і аж до лапароскопічних операцій та проведення ЕКЗ етапним методом у співпраці з провідними спеціалістами України (Веселовський В.В., Судома І.О. з клініки "Надія", Давид Л.В. клініка "Вікторія", Михайлишин Л.О. клініка "Інтерсоно"). При цьому наші пацієнти позбавлені дискомфорту постійних переїздів і вірогідності тривалого очікування під кабінетом лікаря у клініках інших регіонів.

Ваше здоров’я, медичний центр сучасних технологій
м. Рівне, вул. Данила Галицького, 1
(0362) 64-24-11, (050) 45-32-169, (097) 18-31-348

УЗД сучасних кольорових технологій, клініка 4D
м. Рівне, вул. Гайдара, 8 (пров. Ігоря Волошина)
(0362) 43-83-10, (050) 43-52-182, (096) 39-19-708
http://prenatal4d.yolasite.com/


Ліц. МОЗ України серія АВ №567547 від 28.10.2010 р.
Лікар УЗД, акушер-гінеколог Корчак Ігор Ярославович.

На правах реклама





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра