Ми у Facebook
20.10.2019, 15:20

Поради рівнянам: садимо часник під зиму (+ПОРАДИ)

Озимий часник висаджують восени, намагаючись провести цю роботу за 3-4 тижні до настання постійних холодів.
Залежно від кліматичної зони, садять часник "під зиму" починаючи з кінця вересня до середини листопада. До стійких морозів часник повинен встигнути прорости в корінь, але не викинути листя, і підготовленим піти в зиму.

Нагадаємо, що до 18 листопада сприятливий час для висадки часнику.

Як відрізнити озимий від ярового

Природно, головна відмінність полягає в тому, що озимий часник садять під зиму, а яровий – навесні. Крім того, їх можна розрізнити за зовнішніми ознаками.

Озимий часник
• Головка складається з 4-12 великих зубчиків, покритих рожево-фіолетового оболонкою. Вони розташовані в один ряд навколо твердого стрижня.
• Пекучий смак.
• Вживають в їжу влітку і восени, підходить для заготовок і як посівний матеріал. Погано зберігається взимку.

Яровий часник
• Головка без стрижня. Складається з 25 невеликих зубчиків, розташованих в декілька рядів.
• Смак більш м'який.
• Добре зберігається всю зиму аж до весни.

Найкращі попередники

Бажано, щоб до часнику на грядці росли томати, огірки, бобові культури. Також хорошими попередниками часнику можуть бути рання капуста, кабачки, гарбузи. У цьому випадку ґрунт для часнику буде максимально насичений органічними добривами.

У місцях, які були зайняті під картоплю або цибулю, висаджувати часник не рекомендують. Між цими культурами великий ризик "обміну" хворобами (нематода, фузаріоз та ін.).

Не можна також садити озимий часник на ділянки, куди в цьому році вносили гній: часник дасть багаті зелені “вершки”, пухкі головки і буде менше стійкий до грибкових захворювань.

Місце під грядку

Знайдіть на своїй ділянці найбільш родючий ґрунт з нормальною або зниженою кислотністю. Саме в цьому місці й варто посадити часник. Крім цього, він не любить тінь і не переносить сильні протяги. Тому грядку зробіть на сонячній стороні, розташувавши її з півночі на південь.

Досвідчені городники до садіння озимого часнику готуються заздалегідь.

1. Готуємо ґрунт для часнику. Ще наприкінці серпня-початку вересня необхідно удобрити ґрунт: на кожен кв.м площі вносять 10 кг перегною, 1 склянку крейди і 2 склянки попелу, додають 2 стол. л. сульфату калію і 1 стол. л. суперфосфату. Рівномірно розподіливши на ґрунті все компоненти, її потрібно скопати. Глибина копання повинна становити не менше 20 см.
2. Формуємо грядку. Ідеальна грядка для озимого часнику буде шириною до 1 м і висотою до 25 см.
3. Даємо час на усадку ґрунту. Далі грядку залишають у спокої, поки ґрунт не осів після перекопування. Якщо опадів восени мало, для кращої усадки можна декілька разів полити приготовлену грядку водою.
Деякі городники поспішають і висаджують часник відразу після перекопування. Це позначається на рості та розвитку рослини: зубчики часнику при осіданні ґрунту опиняються глибоко в землі, а навесні збільшується час проростання пагонів і знижується врожайність культури.

4. Обробляємо ґрунт З метою профілактики захворювань часнику обробіть землю 1% -ним розчином мідного купоросу (1 ст.л. речовини розвести в 10 л води). Отриманим розчином за допомогою лійки пролийте всю площу грядки. Потім прикрийте її плівкою.
В середньому на 2 кв.м буде потрібно 1 відро такого розчину.
Напередодні висадки часнику порозсипайте на поверхні грядки сечовину з розрахунку 10-20 г на кв.м і полийте ґрунт водою.

Як підготувати часник до садіння

1. Розбираємо головку на зубки. По-перше, важливо уважно оглянути часник і розібрати головки на окремі зубчики, з яких потрібно відібрати для посадки найбільші, здорові.
Якщо ви берете посадковий матеріал сортів часнику, які не стрілкуються, використовуйте зубчики тільки зовнішнього ярусу.
2. Дезінфікуємо часник. Для цього відібрані зубчики необхідно на добу замочити в 0,1%-ному розчині перманганату калію (марганцівки) або 1%-му розчині мідного купоросу.
Після цих процедур часник можна вважати готовим до підзимового садіння.

Як правильно садити садити озимий часник

1. Робимо ямки. На підготовленій заздалегідь грядці палицею робимо в землі лунки на відстані 10 см одна від одної. Глибина лунок – 10-15 см. Відстань між рядами - 20-25 см.
2. Заглиблюємо зубки часнику. В лунки розкладаємо зубчики часнику. Втискувати їх у землю не варто, бо це затримує укорінення.
3. Обробляємо землю. Якщо земля суха, можна пролити її рожевим розчином марганцівки.
4. Засипаємо ями. Закривати лунки необхідно перепрілим компостом.
5. Якщо ви боїтеся, що ваш часник може вимерзнути, додатково мульчуємо грядку. Оптимальний шар мульчі – близько 10 см. Для мульчування найкраще використовувати торф, хвойні голки або лапник, опале листя. У теплих регіонах мульчувати озимий часник не потрібно.

За матеріалами: domovyk.com






На правах реклами