Ми у Facebook
13.11.2017, 09:22

Робота в Литві: що пропонують і скільки платять

Особливо привабливими для роботи є балтійські країни, які симпатизують нам через радянське минуле і проблеми з Росією. Серед них найбільш лояльною до наших працівників є Литва.

ЛЕГКІ ЛИТОВСЬКІ ВІЗИ. За даними литовської біржі праці, у 2012 році за дозволом на роботу для українців звернулося 1916 литовських роботодавців, у 2014-му – 3157, а в 2016-му – вже 6014.

До того ж Литва перебуває у топі країн, які з легкістю видають українцям багаторазові візи, зокрема робочі. Так, у 2016 році офіційний Вільнюс видав з 100% віз для українців – 80% багаторазових, у той час як Польща – 70%. Питома вага багаторазових віз терміном від 1 до 5 років в Литву зростає вже четвертий рік поспіль.

Показник відмов у оформленні віз українцям в 2016 році склав лише 0,2%. Також лояльними до наших працівників були консульські установи Австрії, Франції, Латвії та Угорщини – до 1% відмов.

Робота в Китаї: працівники зі світлою шкірою - ознака статусу

ВАКАНСІЇ ТА ОПЛАТА. Ринок вакансій Литви в основному орієнтований на чоловіків робочих спеціальностей. Іноді трапляються вакансії, на які приймають і жінок – швачки і продавці. Кваліфікованих фахівців інтелектуальних професій з України литовці не потребують, або принаймні не публікують таких пропозицій. Що ж стосується віку, то готові наймати робітників від 23 до 55.

Найбільше вакансій, запропонованих Литвою українцям, – далекобійники. Зарплату обіцяють від 46 до 65 тис. (графік 2-3 місяці на роботі, через місяць вдома). Працевлаштовують офіційно, навчаючи всьому необхідному і для поїздок надають машини класу EURO 5/6. Деякі фірми також надають житло і харчування. Як обов'язкову умову вимагають наявність посвідчення водія категорії С з 2009 року, Е – мінімум 1 рік.

Зварювальники на судноремонтних заводах Клайпеди отримують від 28 до 36 тисяч. Причому деякі фірми надають можливість навчання мистецтву варіння в Одеському порту.

Великий попит також на будівельників, яким обіцяють зарплату 20-35 тис. за 9-годинний робочий день. Мулярам і бетонникам з профільною освітою платять до 35 тис. з проживанням за рахунок роботодавця.

Автослюсарям, автомеханікам і автоелектрикам, які в основному потрібні для обслуговування вантажних машин, обіцяють платити 20-30 тисяч. За 10-годинний робочий день. Монтажників запрошують на роботу з зарплатою до 25 тисяч. В основному – офіційно працевлаштовуючи в Україні і з необхідністю відряджень у Литву.

Працівники меблевих фабрик отримують в Литві від 16 до 30 тисяч з можливістю отримання премій за понаднормову роботу. Різноробочі, до яких низькі вимоги, отримують менше – до 20 тисяч.

Жінкам пропонують роботу швачками, на якій можна заробляти до 25 тисяч на місяць за 40-годинний робочий тиждень. При цьому вимагають вищу освіту і підписання контракту від двох місяців.

Крім далекобійників і будівельників, яким майже завжди гарантують житло і соцпакет, працівникам інших спеціальностей щастить менше. Тому наявність соцпакета, житла і харчування варіюється від фірми до фірми.

Особливістю литовсько-українського ринку праці є обов'язкова вимога до українських робітників, яке прописують у вакансіях великими літерами, – “Без шкідливих звичок”.

ТОП-24 професій, які потрібні в Польщі

ЗА СКІЛЬКИ МОЖНА ПРОЖИТИ? Життя в Литві дешеве у порівнянні з середньою вартістю проживання в Європі. Винаймати однокімнатну квартиру в Вільнюсі буде коштувати від 150 до 250 євро. Харчування обійдеться також дешевше, якщо купувати акції та польські продукти, вистачить і 50-100 євро. Так, найдешевший білий хліб коштує 25 євроцентів, молоко – 54 євроценти. Але якщо ви палите або вживаєте алкоголь, то економити не вдасться, оскільки підакцизні європейські товари відомі своєю високою ціною. Пачка сигарет коштуватиме від 3 євро, пляшка горілки – від 5 євро.

ВІЗА. Робоча віза типу Д, яку зазвичай вимагають для офіційного працевлаштування в Литовській Республіці, надається для багаторазового в'їзду в країну зазвичай мінімум на рік. Але деякі українські фірми мають кращі зв'язки з Польщею, через що замість литовської візи іноді оформляють польську. Також, незважаючи на безвіз, який надає можливість українцям перебувати 90 днів протягом 6 місяців в Європі, деякі фірми взагалі обходять видачу віз. Тобто робітника можуть офіційно працевлаштувати на українській фірмі і на 2-3 місяці відправити у відрядження до Литви за біометричним паспортом.

АГЕНТСТВА. Для працевлаштування найчастіше українці звертаються в рекрутингові агентства, які співпрацюють із зарубіжними фірмами. Послуги таких фірм платні, і зазвичай включають оплату за допомогу в оформленні запрошення і візи, страхування і оплату за саму вакансію, яку знаходить агентство. Якщо вам вакансія не підійшла, то агентства безкоштовно зобов'язуються знайти вам іншу вакансію. За такі послуги доведеться заплатити від 3 до 5 тис. гривень.

АТМОСФЕРА. Литва славиться своїм лояльним ставленням до українців не тільки завдяки спільному минулому, а й через демографічну кризу. Багато литовців поїхали на заробітки в багатші країни ЄС, тому тут раді не просто дешевій робочій силі, а будь-якій робочій силі. Але іноді українці зловживають довірою і створюють приводи для пліток. Так, серед далекобійників відома історія про українця, який, працюючи водієм вантажівки, зіпсував усю фуру персиків, вимкнувши холодильник, який шумів, щоб добре виспатися. Людина виспалася, і, мабуть, на місяць вперед, тому що їй довелося важко працювати, щоб повернути гроші фірмі, яку він підвів.

Джерело: etcetera.media









На правах реклами