Бали актуальні і в ХХІ столітті

13.11.2017

Серед звичаїв і свят, які наповнювали життя наших предків, є такі, які збереглись, а є й такі, які нині, в добу нових технологій, відновлюють групи ентузіастів.
Однією з таких груп є організація “Стара Волинь”, яка працює у селищі Гриців на Хмельниччині. Ця організація щорічно організовує благодійний бал – подібний до тих, які проходили тут у минулому.

Колись давно Гриців був літньою резиденцією сім’ї Грохольських. За часів панів Грохольських Гриців процвітав, тому що тут завжди організовували грандіозні благодійні бали.

Традицію відтворення такого балу відновили в 2004 році, коли в залі маєтку Грохольських пролунав спів муніципального хору Віталія Газинського. Щороку бал набирав усе більших обертів. Кожного разу бал дивує новими цікавинками: картинами сучасних художників, цікавими виступами відомих хорів та ансамблів.

– Основний задум “Староволинського балу” – в тому, щоб люди почали прислуховуватись до себе і через мистецтво відчували внутрішню радість. Адже тільки мистецтво, коли це все разом – музика, вірші, картини, прекрасні танці, молодість, юність – створює гармонію і красу душі, – вважаєте організатор балу Наталя Гнатюк.

Та основною родзинкою балу є місце, де він проходить – маєток Грохольських, його стіни, які щороку приймають нових гостей.

Сама “Стара Волинь” (організатор” Староволинського балу”) працює над розвитком Грицева, його історії традицій. Вона також має свої центри в Славуті, Шепетівці, Ізяславі, Полонному та Хмельницькому, які також розвивають міста, де живуть і працюють активісти організації.
Ольга ГРИНЧУК, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, Хмельницька область

переглядів: 5 780

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *