Ми у Facebook
15.11.2017, 15:20

Нардепи підтримали закон про сільську медицину. Що може змінитися

Вчора, 14 листопада, Парламент прийняв у другому читанні проект закону №7117, який має підвищити доступність та якість медичного обслуговування у сільській місцевості.
За прийняття закону проголосувало 280 депутатів.

Закон - одна із частин медичної реформи і дає можливість разом з місцевою владою вирішити нагальні проблеми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Новий закон про комунальні послуги: що зміниться для споживачів


Сільська медицина сьогодні

Більше 13 мільйонів українців мешкає в селах. Лікарі ж не хочуть туди їхати, бо сільська медицина фінансується за залишковим принципом, а у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов. Так, наприклад, в 71% українських ФАПів взагалі відсутнє водопостачання, в 75% – немає водовідведення, а в 82% сільських амбулаторій відсутні санвузли.

23 тисячі сіл і селищ мають 4 тисячі амбулаторій та 12 700 ФАПів. Зараз вони, як правило, перенаправляють пацієнтів "у район" або "область", де є кваліфікована допомога. Для порівняння: в усьому світі первинна ланка в сільській місцевості ефективно працює і вирішує на місці до 80% медичних звернень.

Лікарням на Рівненщині хочуть закупити нові комп’ютери

Що зміниться в сільській медицині

Передусім первинна медицина в селі мусить стати доступною і якісною. Тому медичні практики мають стати автономними та самокерованими (для цього вже ухвалено закон про автономізацію, він набув чинності). Не менш важливо для медичних практик в селах отримати реальне фінансування — і це зроблять закони №№6327, 6604 (“Гроші ходять за пацієнтом”).

Медики в селах зможуть заробляти гідні гроші.

Крім того, в селах потрібно перепланувати мережі, побудувати або дообладнати амбулаторії. Майже всюди треба вирішувати питання громадського транспорту та доїзду пацієнтів до лікарів. Все це — ресурси. І законопроект №7117, внесений на розгляд Парламенту Президентом, забезпечить 5 мільярдів гривень на підсилення інфраструктури на селі протягом двох років.

Завдяки цим інвестиціям сільські громади зможуть:


Міфи і правда про медичну реформу

- збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря,

- закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами,

- оновити обладнання амбулаторій,

- забезпечити швидкісний Інтернет.

Законопроект №7117 є частиною медичної реформи і дає можливість разом з місцевою владою вирішити нагальні питання. Багато громад вже кажуть, що вони готові надавати свої будинки лікарям за 1 гривню — тобто лікар не буде витрачатися на оренду і його зарплата буде ще вищою, ніж у місті.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ