Ми у Facebook
20.11.2017, 08:23

Як телемедицина рятує життя та економить кошти?

14 листопада Верховна Рада України прийняла ініційований Президентом закон "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості".
Закон, зокрема, передбачає здійснення консультування зі спеціалістами за допомогою засобів телемедицини. Що ж таке телемедицина та як вона діє у світі – ми розповідаємо у нашому матеріалі.

Батьки 8-річного Райана вдячні телемедицині за можливість лікуватися вдома

У 2010 році у штаті Орегон (США) на базі Орегонського університету медичних наук (OHSU) відкрили центр телемедицини. Мережа об’єднала 15 міст штату. Спеціалісти університету консультують колег не виходячи з університету – за допомогою аудіо та відеозв’язку. Процес підготовки до застосування мережі тривав декілька років. Найбільше часу зайняли інструктивний (підготовка лікарів на місцях) та технологічний (купівля і встановлення обладнання) етапи.

Щороку мережа телемедицини штату Орегон економить платникам податків 9,5 млн. доларів. Ці кошти раніше витрачалися лише на транспортні видатки – поїздки спеціалістів до регіонів. Нині ж 24 години на добу телемедицина покращує амбулаторну допомогу – консультації з черговими спеціалістами доступні з будь-якого міста чи містечка штату.

Саме можливості телемедицини врятували життя 8-річного Райана з місцевості Калдера. Після тижня гарячки і безперервного кашлю Райана госпіталізували до місцевої лікарні Бай Ареа (Bay Area) в провінційному містечку Куос-Бей. Тривала пневмонія призвела до кисневого голодування. Застосування антибіотиків та кисневої маски не допомогло – стан хлопчика погіршувався.
Його педіатр, доктор Джон Йост вирішив, що пацієнту необхідний спеціалізований догляд в Орегонському університеті медичних наук.

Однак, така поїздка була непосильною для родини Райана – виклик гелікопера, готельні рахунки, харчування і втрачений дохід. Виникли також логістичні проблеми.

Завдяки каналам телемедицини, спеціалісти дитячої критичної медичної допомоги з університету Орегону поспілкувалися з батьками та лікарем Райана. Вони запропонували деякі зміни у курсі лікування.

«Головне, що нам дали спеціалісти, це не просто впевненість у наших діях, а й можливість дітям залишитися тут, вдома», – каже доктор Йост.

Завдяки консультаціям спеціалістів Райан швидко став на ноги. Хлопець найбільше хвилювався, як там його подруга Мена – котру він зазвичай проводжав зі школи. Уже незадовго після консультації та курсу антибіотиків Райан одужав – вони з Меною, як і раніше, ідуть зі школи разом – Райан несе портфель Мени.

– Так приємно бачити свого хлопчика повним сил, – каже мати Райана.
Райан не один у когорті тих, кому була необхідна допомога спеціалістів з університету. На консультацію очікували також десятирічна Ешлі, що страждала легшою формою пневмонії та 12-річний аутист Чарлі, для котрого подорож до центру стала б справжнім викликом.

Лікарі з Орегонського університету медичних наук консультували 49 пацієнтів з інсультом. Телемедицина зекономила їм 570 тис доларів – це лише можливі транспортні витрати. Більшість з пацієнтів залишилися в Куос-Бей.


Телемедицина на борту корабля

Профсоюз професіоналів морського промислу Nautilus International провів у 2017 році опитування серед своїх членів. 98% відсотків моряків висловили думку, що телемедицина допоможе їм у відкритому морі. Уже зараз на суднах встановлюють спеціальне обладнання для кращої передачі даних.

Якщо рейс триває більше трьох днів, а судно перевозить більше 100 пасажирів та членів екіпажу, на ньому має бути бортовий лікар. Про це йдеться у Конвенції про працю в морському судноплавстві. На борту транспортних суден зазвичай працює екіпаж менше 25 осіб. Тому 82% опитаних моряків вважають, що вони не мають рівного доступу до медичного забезпечення.

Вартість відводу одного судна складає 180 тис доларів США. Значних збитків завдає медична евакуація.

Ми відходимо від курсу, сповільнюємося або прискорюємося залежно від ситуації, коли виникає серйозна медична проблема на борту, – каже один із моряків, – не завжди зрозуміло, наскільки серйозним є випадок.

Майже 70% опитаних моряків сумнівалися у правильності дій щодо хворих на кораблі, де не було суднового лікаря.

У відкритому морі стається що завгодно – від переломів до вогнепальних ран, тропічні захворювання, алергічні реакції, раптові серцеві напади. Багато членів екіпажу використовують фізичну копію Медичного гіда для судна.
82% опитаних моряків вважають, що на суднах має бути можливість передачі життєво важливих показників до медиків на суші. Спеціалісти можуть оцінити стан пацієнтів та призначити лікування. 98% опитаних погодилися, що телемедицина на судні врятує життя.

Один з опитаних зауважив: «У 21 столітті, у час високих технологій ми мусимо листати застарілу книгу, щоб діагностувати апендицит – коли це може швидко зробити спеціаліст».

Бронежилети з біодавачами для військових США

США одними з перших почали застосовувати телемедицину в оборонній сфері. Нещодавно помічник міністра оборони США опублікував стратегію, що ефективно змінює політику охорони здоров’я військових за допомогою телемедицини. Передбачено, що під час будь-якої спецоперації за участю морських котиків (війська спеціального призначення Військово-морських сил США) буде спеціально підготований солдат з елементарною медичною підготовкою. Він зніматиме показники солдата за допомогою системи біомоніторингу та передаватиме дані про стан здоров’я спеціалістам за допомогою аудіо або відеозв’язку.

Медична реформа. Гід пацієнта

Телемедицина також застосуватиметься на військових базах – для віддаленого зв’язку зі спеціалістами вузького профілю.

Виділено кошти на розробку бронежилета з біодавачами, що реєструватиме електрокардіограму, артеріальний тиск, інші основні параметри, визначатиме координати солдата у разі виникнення небезпеки життю.

Можливість впровадження телемедицини в регіонах проведення АТО є надзвичайно важливою та заслуговує окремого матеріалу.

Як телемедицина допоможе сільській медицині?

Кандидат медичних наук, головний лікар «Медичного центру телемедицини» Міністерства охорони здоров’я України Віталій ОСТАШКО (на фото) розповів «Ого.ua», що на порталі телемедицини http://www.esemi.org.ua до нього уже звертаються за консультацією колеги. Після реєстрації на порталі лікар може отримати консультацію спеціаліста вузького профілю – надіслати необхідну інформацію і навіть поспілкуватися за допомогою відеозв’язку. Портал дозволяє вести базу своїх пацієнтів в особистому кабінеті, замовляти консультації у будь-якого учасника системи, консультувати, відслідковувати результат та процес консультації.

Більше 30% населення нашої країни живе за межами великих міст, тобто у сільській місцевості (це близько 14 млн українців, - авт.), але 90% матеріально-технічних медичних ресурсів та майже 100% інтелектуальних знаходяться там, де є якась медична інфраструктура та можливості, тобто в містах. Отже, виникає разючий дисбаланс між сільською місцевістю та міською. Забезпечити рівномірно всю медичну систему України якісним сучасним обладнанням і підготовленими лікарями – нереально. І так не лише в нас. Країни з великою територією мають таку саму проблему – Франція, США і т.і., – каже Віталій ОСТАШКО.

Що дозволяє у цьому випадку телемедицина? З коштів, передбачених на реалізацію закону "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості" (4 млрд гривень, - авт.) передбачено частину для забезпечення двох основних умов телемедицини: доступ до інтернету центрів первинної медико-санітарної допомоги, фельдшерсько-акушерських пунктів та створення мінімальної медичної інфраструктури (комп’ютери, можливо деякі засоби діагностики – прилад для зняття і дистанційної передачі ЕКГ, мінімального набору лабораторних даних сечі і крові, оксигенації крові, вимірювання артеріального тиску, частоти пульсу).

Побутує думка, що основа телемедицини – це відеозв’язок, насправді це не так, телемедицина передбачає обмін медичною інформацією, хоча би в текстовому вигляді або за допомогою аудіозв’язку.

Як медична реформа вплине на водіїв

Однак для того, щоб телемедицина запрацювала на повну – на місцях мають бути створені кабінети телемедицини, за допомогою яких лікарі цього закладу охорони здоров’я надають медичну допомогу із застосуванням телемедицини. Система уже успішно діє у Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій областях – симптоми, скарги надходять від пацієнтів до кабінетів телемедицини. Не потрібно їхати із села до райцентру, там отримувати направлення до області, стояти в чергах і гаяти свій час та витрачати кошти – діагностування можливе не виходячи з дому. Процес запровадження телемедицини тривалий. У США, до прикладу, де телемединица стартувала задовго до України, 45% медичних закладів знаходяться ще на початковій стадії впровадження проекту.

Для ефективного впровадження телемедицини в Україні важливо вивчати світовий досвід. Ми поспілкувалися про ініціативу телеЕКГ у Норвегії. Репортаж про те, як скандинави впроваджували телемедицину у віддалених регіонах країни читайте незабаром.





На правах реклами