Ми у Facebook
26.11.2017, 14:01

Чемпіонат України. 17 тур. «Верес» - «Чорноморець» [ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ]

Дев’ять матчів без поразок та сім нічиїх поспіль. Одразу з двома особистими рекордними серіями рівненський «Верес» підійшов до другого у сезоні побачення із «Чорноморцем».
Чемпіонат України з футболу, Прем’єр-ліга, 17-й тур
26 листопада 2017 року, Львів, стадіон «Арена Львів», 14:00

Арбітр: Костянтин Труханов (Харків)
Асистенти арбітра: Володимир Журибіда (Луцьк) та Андрій Шамека (Маріуполь)
Четвертий арбітр: Іван Бондар (Київ)
Спостерігач арбітражу: Ярослав Грисьо (Львів)
Трансляція: телеканал «24», «Рівне 1»

Як відзначили в Інформаційній службі НК «Верес» (Рівне), сім очок у семи попередніх зустрічах – на перший погляд не зовсім втішний результат. Втім, у той же час «Верес» зумів відібрати турнірні бали і в головних конкурентів у боротьбі за «топ-шістку»: «Зорі», «Олімпіка» та «Маріуполя». Рівняни вже мають досвід перемог над недільним суперником. У грі першого кола наша команда вперше в історії обіграла «моряків» в Одесі. На жаль, на «Арені Львів» знову не зіграє Микола Іщенко, який у неділю відбуватиме дискваліфікацію. Втім, є кадрова втрата і у «Чорноморця» з «Вересом» також через дискваліфікацію точно не зіграє Сергій Політило.

Історія протистоянь

Вперше «Чорноморець» та «Колгоспник» зустрілися щойно рівняни дебютували у класі «Б» чемпіонату СРСР. «Моряки» впевнено перемогли на власному полі – 4:0. Втім, у Рівному зазнали поразки – 0:2. У тому ж 1958-му році суперники зустрілися у попередньому раунді розіграшу Кубку СРСР. Цього разу знову тріумфували рівняни – 2:1.

Загалом, за союзних часів одесити і рівняни перетиналися на футбольному полі десять разів: 8 матчів у чемпіонаті СРСР та дві гри у Кубку. П’ять перемог – у «Чорноморця», три – у «Колгоспника». Ще дві гри завершилися унічию.

Ще важче грати проти одеситів рівнянам стало за часів Незалежності. У чемпіонаті України вже «Верес» зумів переграти «моряків» лише двічі. Вперше – на власному полі у сезоні 1994-1995. З рахунком – 2:1. Голами за «Верес» тоді відзначилися Руслан Шапоренко і Володимир Богач.

Друга у сучасній історії перемога «Вереса» над «Чорноморцем» сталася влітку нинішнього року. Цей успіх став для рівнян дебютним в Одесі.

«Чорноморець» - «Верес» - 0:1 (0:0)

Чемпіонат УПЛ, 6 тур
19 листопада 2017 року, Одеса, стадіон «Чорноморець»

«Чорноморець»: Безрук – Зубейко, Жуніч, Рахманов, Каплієнко, Новотрясов, Політило (Ковалець, 67), Васін, Машнін (Третьяков, 46), Антонов (Мусолітін, 46), Хобленко.
Головний тренер: Олександр Бабич.

«Верес»: Бандура – Адамюк, Борзенко, Іщенко, Сімінін, Карасюк, Федорчук, Кобін (Г.Пасіч, 90+4), Гринь (Волошинович, 46), Степанюк, Сергійчук (Є.Пасіч, 81).
Головний тренер: Юрій Вірт.

Гол: Адамюк (90+2)
Попередження: Антонов (29), Васін (88) – Федорчук (71), Кобін (75), Карасюк (86)

МИ ЩЕ ПИСАЛИ:

Хахльов про «Верес»: «Ми перетворили кризу в українському футболі на можливість»

Рівненському «Вересу» дозволили зіграти в українській Прем’єр-лізі – ЗМІ

Суперник "Вереса".

Одеський «Чорноморець» офіційно з’явився на світ у 1936-му – у році проведення першого офіційного футбольного чемпіонату СРСР. Перші три роки свого існування команда носила назву «Динамо». Виступали одесити у групі «А» (пізніше – Вища ліга) чемпіонату СРСР. Згодом, команду перейменували на «Харчовик».

Найважчими для одеситів стали післявоєнні роки. За підсумком провального сезону 1950-го року «Харчовик» вибув зі всесоюзних змагань.

Відновити команду вдалося лише за два роки, у 1953-му, під назвою «Металург». Ще за рік одесити повернули собі назву «Харчовик». А у 1957-му команда отримала нинішню назву – «Чорноморець», а також – чорно-сині клубні кольори.

Вже як «Чорноморець» «моряки» повернулися до Вищого дивізіону чемпіонату СРСР та пробилися до півфіналу розіграшу Кубку СРСР у 1964-му та 1966-му роках.

Потім були «бронза» чемпіонату СРСР (тренер Ахмед Алескеров) у 1974-му та історичний старт у Кубку УЄФА у 1975-му. Вдома одесити на стадії 1/32 розіграшу турніру здолали римський «Лаціо» - 1:0. На виїзді поступилися – 0:2 лише в овер-таймі.

Десять років потому, у 1985-му, одесити повернулися до єврокубків. У Кубку УЄФА «Чорноморець» здолав бременський «Вердер» - 2:1 та 2:3, поступившись лише мадридському «Реалу» - 0:0 та 1:2.

Чергова спроба підкорити Європу відбулася у сезоні 1990-1991. На стадії 1/32 розіграшу Кубку УЄФА «Чорноморець» здолав «Русенборг» - 3:1 та 1:2. Але згодом поступився «Монако» Арсена Венгера – 0:0 і 0:1 (єдиний гол забив Джордж Веа).

У 1992-му році саме «Чорноморець» став першим володарем Кубку України з футболу, обігравши у фіналі харківський «Металіст» - 1:0. Двічі поспіль, у 1995-му та 1996-му, одесити під керівництвом Леоніда Буряка завойовували срібні медалі чемпіонату України. Втім, наприкінці дев’яностих справи у клубі пішли гірше і «Чорноморець» покинув Вищу лігу. По-справжньому на довго повернулися до еліти «моряки» лише у 2002-му році.

Чергове занурення до Першої ліги відбулося за підсумком провального сезону 2009-2010. Втім вже за рік «Чорноморець» повернувся до еліти українського футболу. Ще рік – і «моряки» пробилися до фіналу Кубку України (де програли «Шахтарю» - 0:3), завоювавши право знову повернутися на євроарену. Одесити пройшли «Дачію» (2:0, 1:2), «Црвену Звєзду» (3:1, 0:0), «Скендербеу» (1:0, 0:1, по пенальті 7:6), і навіть подолали груповий етап змагань, обійшовши у турнірній таблиці голландський «ПСВ» і хорватське «Динамо». Лише на стадії 1/16 фіналу «моряки» поступилися «Ліону» - 0:0 та 0:1.

Фінансова криза в українському футболі не дозволила клубу продовжити тріумфальну ходу Європою у наступних сезонах. Нинішній «Чорноморець» - це доволі молода команда, яка втім, здатна на сюрпризи.

Кадровий потенціал

Ще влітку «Чорноморець» зазнав значних кадрових втрат. Оборонець Різван Аблітаров вирішив спробувати свої сили у чемпіонаті Казахстану, Давид Хочолава – отримав пропозицію від донецького «Шахтаря», Владислав Кабаєв і Олександр Андрієвський – тепер у «Зорі», Дмитро Коркішко – переїхав до турецького «Гіресунспору».

Найбільш серйозним посиленням одеситів у нинішньому сезоні міг стати Олексій Антонов, який повернувся до «Чорноморця» після трьох років у чемпіонатах Казахстану, Азербайджану та Угорщини. Допомогти команді покликані були досвідчені Сергій Політило і Віталій Каверін.

Втім, усі вони старт сезону провалили. Як і команда загалом. Після матчу проти «Вереса» у першому колі Олександр Бабич був звільнений. Дещо налагодити гру одесити зуміли лише з приходом Олега Дулуба на пост тренера та Олександра Гутора – у рамку воріт. І лише минулого тижня після несподіваної перемоги над «Олімпіком» «Чорноморець» покинув зону вильоту у турнірній таблиці УПЛ. Не останню роль в успіхах «моряків» зіграли й інші легіонери, які прийшли по ходу сезону: Фуссені Бамба, Мамаду Ваг та Алассан Н’Діайє.

Матчі молодіжних команд

Традиційно, днем раніше від основних, у суботу, 25-го листопада, зіграють молодіжні команди «Вереса» та «Чорноморця». Матч команд U21 відбудеться на стадіоні «Авангард» у Рівному. Початок матчу – о 13:00.

ДОСЬЄ:

Дата заснування: 1936
Колишні назви: «Динамо», «Металург», «Харчовик»
Досягнення: бронзовий призер чемпіонату СРСР (1974), срібний призер чемпіонату України (1995, 1996), бронзовий призер чемпіонату України (1993, 1994), володар Кубку України (1992, 1994), фіналіст Кубку Інтертото (2007).
Найвища позиція у чемпіонатах України: друга позиція у Вищій лізі (1995, 1996).

Історія протистояння «Верес» - «Чорноморець»:
17 матчів: +5, =3, -9
Різниця м’ячів: 18-28

Історія протистояння на полі «Вереса»:
8 матчів: +4, =1, -3
Різниця м’ячів: 13-11








На правах реклами