Ми у Facebook
29.11.2017, 14:40

Для своїх: на Рівненщині лісники ділять між собою ласі мисливські угіддя

Рівненська область має 1,3 млн. га мисливських угідь і практично всі вони вже розділені між 77 державними та приватними організаціями, які заробляють гроші на любителях постріляти.
1 грудня обласна рада має надати майже 5 тис. гектарів черговій мисливській громадській організації, яку створили у жовтні і за якою стоять місцеві лісівники. Тож не дивно, що ГО «Лісовик-Гранд» за кілька тижнів отримала усі дозволи, а заодно «добровільну» відмову Млинівського держлісгоспу від території, яку державному відомству раптом стало важко утримувати.

Громадська організація «Мисливське господарство Лісовик-Гранд» претендує на 4,95 тис. га Млинівського держлісгоспу (землі Острожецького, Дублянського та Млинівського лісництв). Просить в обласної ради мисливські угіддя у користування на 25 років. Досі цими угіддями розпоряджалося ДП «Млинівський лісгосп», проте 1 грудня облрада, перш ніж розглядатиме клопотання «Лісовик-Гранду», має проголосувати за відмову держлісгоспу від цих угідь.

Головний мисливствознавець Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Яцик депутатам облради днями заявив, що мисливські угіддя лісгоспу приносили збитки, а тому, мовляв, те вирішило від них відмовитися. Втім, у депутатів це викликало лише іронічні посмішки: збитки мисливські угіддя приватним організаціям чомусь не приносять.

Раптову збитковість для держлісгоспу утримувати угіддя пояснити можуть прізвища засновників «Лісовик-Гранду», які в обласному управлінні лісового та мисливського господарства чомусь не дуже охоче називають. Це й не дивно, адже серед них, окрім головного лікаря обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Сергія Шевчука, керівника дубенської ГО «Українська народна самооборона» Володимира Куб’юка та луцького бізнесмена Сергія Мельничука, в якого батько, до речі, теж працює у лісовій галузі, числяться ще п’ятеро працівників лісової галузі: головний лісничий Млинівського лісгоспу Олександр Целюх, інженер лісового господарства Млинівського лісгоспу Олександр Рослюк, головний спеціаліст обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук, лісничий Острожецького лісництва Віктор Перескоцький, начальник відділу лісового господарств Лугинського держлісгоспу Сергій Мельничук. І це тільки офіційно.

Подейкують, що за створенням ГО стоїть Віталій Сухович - начальник обласного управління лісового та мисливського господарства. Сам Сухович, зрозуміла річ, це все заперечує:

- Організацію створили мисливці, входити до неї лісівники мають законне право, - зазначає п. Сухович. – На це мисливське угіддя більше ніхто не претендує. Чому не дати організації можливість ним опікуватися? Тим більше, що угіддя на 5 тис. га є найменшим в області. Перед тим, як подати документи до облради, ГО отримала погодження Держлісу, Рівненської ОДА, землекористувачів. Організація повинна дбати про територію угідь, годувати звірів. Я ж до неї не маю жодного стосунку. У мене немає вільних кошті, щоб вкладати їх у мисливство.

Віталій Сухович
Віталій Сухович


Звідки гроші на це у більшості засновників «Лісовик-Гранду», які живуть на скромні зарплати державних службовців, принаймні офіційно, теж не зрозуміло. Адже за словами експертів з ведення мисливських господарств, утримання такої великої території, на яку претендує громадська організація, обходиться приблизно в 40 тисяч доларів на рік - більше 11 тисяч гривень на місяць на кожного засновника. Проте вони цим, схоже, не особливо переймаються. Один зі співзасновників - головний лікар «чорнобильської» лікарні Сергій Шевчук запевняє, що користування мисливськими угіддями йому взагалі нічого не коштуватиме. Мовляв, однодумці запропонували йому стати співзасновником безкоштовно, він і погодився. Інший, хоч і працює вже не перший рік у лісовій галузі, все ж до кінця, схоже, не розуміє, у скільки саме обходиться таке задоволення. Або, принаймні, робить вигляд.

- Ми вирішили збагачувати мисливську фауну на Млинівщині, щоб нашим дітям було на кого подивитися в лісі, - говорить співзасновник ГО «Лісовик-Гранд» Олександр Рослюк, який працює інженером лісового господарства Млинівського лісгоспу. - А те, що при цьому я сам є лісівником, нічого не означає. Будь-хто може створити громадську організацію, подати відповідні документи. Нічого протизаконного в цьому немає. Що стосується витрат на підгодівлю тварин, то я сам можу мішок зерна забезпечити, маю достатньо поля. Звісно, членські внески платитимуть всі. Але це на охорону угідь.

Зізнається, що не рахував можливі витрати і сам голова ГО «Лісовик-Гранд» Сергій Мельничук.

- Організацію створили однодумці, які хочуть зробити щось правильно. Ми знайомі багато років. Я – сам родом з Млинівщини. Мисливці, які захочуть приєднатися до нас, вступатимуть у нашу громадську організацію, щоб мати дозвіл на полювання. Ліцензія на полювання коштує грошей, а ще ж потрібно вкладати в утримання угідь, годівлю тварин. Поки що усі витрати, які нестимемо, ми не рахували – хай спочатку нам нададуть угіддя.

Загалом, за інформацією, наданою обласним управлінням лісового та мисливського господарства, на сьогодні площа мисливських угідь Рівненщини становить 1 млн. 362 тис. га. Із них у користуванні громадських організацій перебуває 886 тис.га, приватних організацій — 428, 4 тис. га, 5 держлісгоспів — 44,4 тис. га. Млинівський держлісгосп зараз хоче відмовитися від користування своїми 4, 95 тис. га мисливських угідь. Чи проголосують за це депутати, наразі не відомо. Проте правоохоронці уже зацікавилися наданням угідь у користування громадській організації. СБУ та управління боротьби з економічною злочинністю МВС надіслали клопотання до облради надати їм усі документи, що стосуються згаданого проекту рішення.

На цій сесії облрада також надаватиме мисливські угіддя ще двом товариствам, які вже раніше діяли на Рівненщині: 3,7 тис. га Страшівського лісництва (Сарненський район) -ТзОВ «МГ Поліське-Сарни» та 4,4 тис. га Костянтинівського лісництва (Сарненський та Володимирецький райони) - ТзОВ «МГ Сарненське». Як виявилося, ці товариства вирішили обмінятися угіддями, тож суттєвих зауважень від депутатів до них поки не було. Хоча СБУ попросила облраду надати інформацію і щодо них.

Джерело: http://press-centr.com/ua/news/28053_Dlya-svokh-na-Rivnenshchini-lisniki-dilyat-mizh-soboyu-lasi-mislivski-uhiddya-





На правах реклами