Ми у Facebook
10.12.2017, 08:39

Якою буде зима 2018 в Україні - прогноз

Метеорологи повідомили, коли прийдуть справжні морози та снігопади і який місяць буде найхолоднішим.
Взимку середня температура повітря у більшості областей буде або в межах норми, або на кілька градусів вищою. Сильних тривалих морозів не очікується.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра МАРТАЗІНОВА.

“Зима вже настала. Що таке початок зими? Це перехід середньодобових температур через 0 градусів. Ось у ці дні, по суті, температура перейшла 0 градусів, і зима зайняла всю територію України”, – сказала В.Мартазінова.

У цілому, зазначила вона, з початку року спостерігається чергування різкого зниження і підвищення температур: 5 днів похолодання, 5 днів підвищення температури. “Тепер це наша дійсність, і до неї потрібно пристосовуватися. Зима буде такого ж характеру: окремі дні будуть морозними, окремі – теплими”, – уточнила метеоролог.

ГРУДЕНЬ 2017. За її словами, у грудні на більшості території України температура буде на рівні 3-4 градусів морозу, а в західних областях – у межах нуля. Сильних опадів у грудні не очікується, в основному вони будуть у вигляді дощу або мокрого снігу. У середині місяця можлива ожеледиця.
Перед Новим роком, 27-28 грудня, буде короткотривале похолодання, проте безпосередньо в новорічну ніч очікується короткотривале потепління.

СІЧЕНЬ 2018. У січні температура повітря буде також в межах норми або на кілька градусів вище, від 3 до 5 градусів морозу. Опади в західних, північно-західних і північних областях будуть в межах норми і вище норми, у Криму і Донецькій області буде надлишок опадів. У деяких центральних і східних областях (Кіровоградська, Миколаївська, Дніпропетровська, Харківська та Луганська області) буде дефіцит опадів.

ЛЮТИЙ 2018. У лютому також опади будуть у рамках норми або вище норми, середня температура за місяць очікується від 3 до 6 градусів морозу. Опади будуть рясні, ймовірні снігопади.

У цілому, за словами Вазіри Мартазінової, дуже низьких температур взимку не очікується. Найбільш прохолодним буде грудень і перша половина січня, а вже в другій половині зими температура буде вищою.

Як раніше повідомляв УНН, вчені-кліматологи Центральної геофізичної обсерваторії розповіли, коли в Україну прийде справжня зима. "Незважаючи на те, що зима вже нагадала про себе, до її офіційного початку ще далеко, адже справжня зима розпочнеться, коли середньодобова температура повітря стійко перейде через 0°С у бік зниження. За середніми кліматичними термінами, це має відбутись не раніше 26 листопада".

За матеріалами: Укрінформ, УНН.





На правах реклами