Ми у Facebook
15.12.2017, 14:39

Як знайти роботу в Німеччині студенту - досвід рівнянки

Популярністю серед українських студентів користується програма ZAV, яка дозволяє працевлаштовуватися українським студентам у Німеччині.
Про програму

ZAV – це державна програма, яка дає можливість студентам очної форми навчання впродовж літніх і зимових канікул жити та працювати в Німеччині. До програми можуть долучитися студенти лише очної (денної) форми навчання. Знання німецької мови не обов'язкове. На польові роботи фермери беруть студентів з елементарним знанням англійської. Якщо хочете отримувати більше і знайти цікавішу роботу, потрібно знання німецької на середньому рівні й вище. Обов'язкова умова програми – ви повинні продовжити навчання з 1 вересня наступного після поїздки навчального року. Студенту має бути від 18 до 35 років.

Оформлення документів

Програмою займаються посередники. Проте за свої послуги вони беруть немалі кошти – 150-250 євро. В обов'язки посередника входить допомога з підбору вакансії та повний супровід підготовки документів до візового центру.

Пошук вакансії пропонує також офіційний представник німецької біржі праці на сайті http://zavgermany.com.ua/pro-programu-zav/ . Коштують послуги пошуку вакансії 300 грн.

Візу за цією програмою отримати не проблема. До студентів у візовому центрі ставляться позитивно, але потрібно дуже скрупульозно підійти до підготовки документів на візу. Їхній перелік вказаний на сайті Посольства Німеччині в Україні – http://www.kiew.diplo.de.

У Німеччину влітку я їздила двічі: один раз – з посередником, інший – самостійно. Якщо ви потрапили до хороших роботодавців, домовляйтеся з ними за роботу на наступний рік. Обміняйтеся контактами й попросіть, щоб вони вам надіслали запрошення на роботу. Запрошення надсилають безкоштовно, тож вдасться добре зекономити. Далі – все за схемою.

Вакансії

Починати шукати вакансії на літню працю потрібно ще з вересня попереднього року. Адже чим менше часу залишається до поїздки, тим менше хороших пропозиції і вакансій взагалі.

У посередника є цілий список доступних вакансій з усіма прописаними деталями. Тобто, одразу ж повідомляють про зарплату, роботу, яку доведеться виконувати, та час перебування в країні. У посередника, з яким довелося працювати, були ще й відгуки дівчат за попередні роки. Там уже вся інформація – від того, як ставляться роботодавці, до того, чи треба брати з собою посуд.

Важливо уточнити у своєму навчальному закладі, чи є можливість скласти сесію достроково, адже програма розпочинається з 1 червня, тому багато роботодавців розраховують заключити договір саме з червня.

Німецької мови я не знаю, проте англійська на середньому рівні, що дуже допомагає особливо під час розмов з роботодавцем і при спілкуванні з місцевими. Практично всі молоді німці хоча б на елементарному рівні говорять англійською і радо йдуть на контакт. Тому не варто боятися просити про допомогу в перехожих. До речі, в Німеччині дуже багато емігрантів, тому є можливість зустріти на вулиці українців чи росіян.

Доїзд до місця роботи


Посередник співпрацює з кількома перевізниками, тож запропонує скористатися їхніми послугами. Щоправда, вони коштують значно дорожче. Один з перевізників одразу завозить на місце роботи, буквально у двір роботодавця. Але якщо ви знаєте хоч на елементарному рівні німецьку чи англійську, можна спробувати дістатися до місця роботи "своїм ходом". Так вдасться зекономити до 20 євро.

Робота на канікулах – це зазвичай робота на полях. Для того, щоб працювати офіціантом чи на касі, потрібно добре розмовляти німецькою.

Як живуть українські заробітчани в Еміратах


У моїх роботодавців була сімейна ферма. Ми збирали майже всі літні ягоди та фрукти – малину, черешні, вишні, аґрус, порічки, смородину та персики. Оплата залежить від кількості зібраного. Найвигідніше збирати черешню. За кілограм ягоди платили 0,5 євро. За день, залежно від того, наскільки стиглі черешні, можна було заробити від 50 до 100 євро. Найменш вигідні – малина та вишні. Ці ягоди дуже легкі, й щоб назбирати на кілограм, який оцінюється в 1 євро, треба доволі багато часу. Крім збору ягід, ми виконували й інші роботи: обривали зелені яблука, ходили на просапку й навіть прибирали у будинку роботодавця. За роботу, яку не можна "зважити", платили погодинно – 6,5 євро в годину.

Витрати

Окрім витрат на візу та оплату послуг посередника, потрібно врахувати ще вартість квитків. Добре мати із собою хоча б 100 євро на їжу. Ціни на продукти в німецьких супермаркетах майже не відрізняються від українських, деякі продукти навіть значно дешевші. Окрім того, із зарплати вираховувалося за проживання в гуртожитку по 4 євро в день.

Особливості роботи та проживання


Німці – виховані та доброзичливі люди. Вони завжди посміхаються та дякують за все. Приємно здивували продавці в магазинах – у них немає поганого настрою і продавець ніколи не підвищить голос, навіть якщо ви провинилися. Сім'я, в якої ми працювали, ставилася до робочих дуже добре, а наприкінці роботи навіть влаштували для нас барбекю з м'ясом та різними напоями. Однак, потрібно добре працювати. Німці не терплять "халтури" та простою в роботі, особливо коли оплата праці погодинна – тоді про перекури потрібно забути зовсім.

Приємно здивувало ставлення німців до власного часу. Так, час у дорозі входить у час роботи. Тобто, на роботу виходили рівно о дев'ятій. А вже о 18.00 були в себе в кімнаті. Те саме з обідом.

Умови працевлаштування іноземців в Польщі наступного року зміняться

Варто бути уважними в громадському транспорті. Там водії не перевіряють наявність квитків, які треба купити в спеціальних автоматах та прокомпостувати, але час від часу в трамвай заходить невблаганний контролер, якому байдуже, чи ви розумієте, як купувати квиток. Сума штрафу за безквитковий проїзд – 50 євро.

Німеччина – дуже чиста країна. Тут усе сміття сортується. Навіть на автовокзалах і автобусних зупинках у селах стоїть по кілька сміттєвих урн для сортування.

На роботі був один вихідний – неділя, тоді ми мали час на відпочинок та на поїздки до міста та покупки. Варто врахувати, що в неділю майже в усіх магазинах та супермаркетах вихідний Німці вважають, що неділя – це час для сім'ї та церкви.

Отож, на роботу в Німеччині варто їхати, якщо не за грошима, то хоча б за новими враженнями!







На правах реклами