Ми у Facebook
15.12.2017, 08:00

У Гощі може з'явитися пансіонат на місці довгобуду

Майже в самому центрі Гощі 27 років стоїть недобудована чотириповерхова будівля партійного райкому — місцеві називають її «пентагон». Власники, які купили її ще у 90-х, нещодавно перепродали недобуд екс-депутатові Рівненської міськради та бізнесмену Станіславу Рязанову.
66-річний п. Рязанов каже, що хоче у Гощі відкрити перший на Рівненщині приватний пансіонат для людей похилого віку. З умовами чотиризіркового готелю.

Ідею пана Рязанова рекламує Гощанська селищна рада, а ось в обласному департаменті соцзахисту кажуть, що до них ніхто не звертався ні за погодженнями, ні за проханнями надати принаймні перелік вимог до подібних установ.

Чиновники додають, що появу приватного пансіонату вітали б, але зазначають, що комунальні геріатричні заклади приватний не розвантажить. Бо не можуть пригадати випадків, аби заможні родини, що можуть собі дозволити платити за проживання у приватному пансіонаті, віддавали б своїх рідних до обшарпаних комунальних закладів, в яких по четверо людей у палаті.

Станіслав Рязанов, чия фірма «Рівнеміськбуд» займатиметься будівництвом, переконує, що до приміщення у Гощі придивився ще років п’ять тому, але чекав, поки закінчаться суди. Мовляв, будівля, в якій може бути до сотні кімнат, ідеально підходить для його планів.


Станіслав Рязанов розповідає:
— Там велика площа, є запроектований зимовий сад, в якому можна буде посадити сосни. Ще хочу, аби басейн був, соляна кімната. Кілька років тому стикнувся з проблемою, що у нас немає закладів, де могли б належним чином дбати про людей похилого віку. Бюджетні — страшні. Добре, я можу собі дозволити винайняти хоч сотню людей, які доглядатимуть за тещею, що вже десять років лежить, і тіткою, яка втрачає пам’ять. А інші? Добре, коли людина втратила пам’ять і потребує просто більшого догляду, а є ж іще «буйні». А як рідну матір, наприклад, можна віддати у наші комунальні психдиспансери?

У мене є друг в Австралії, в якого мама у тамтешньому пансіонаті. Розповідав, що там усіх щодня миють, возять на екскурсії, запрошують різних виконавців на концерти. Люди у таких пансіонатах живуть нормальним життям. В Австралії за місяць перебування у такому пансіонаті платять 1000 доларів. В Україні в середньому у приватних пансіонатах — 10 тис. грн. Я їздив дивитися на приватний пансіонат у Львові, вивчав, що потрібно для роботи такого закладу.

Планую, що у пансіонаті буде і відділення для «буйних». Кімнати будуть на одну або дві (якщо хотітимуть спілкування) особи, з окремими ваннами і туалетами. Уже знайшов людину, яка працює психологом і, можливо, очолить заклад. Але не знаю, скільки часу займе будівництво. Тільки почав збирати довідки, одразу палки в колеса ставлять. Загалом проект обійдеться приблизно у 5 млн. доларів. Наразі шукаю інших інвесторів.

На Рівненщині "пентагон" перетворять на європейський пансіонат

Олексій Шамак, в.о. директора обласного департаменту соцзахисту:
— Особливо активно приватні пансіонати з’являються у Києві. У нас поки таких ініціатив не було, але ми їх вітатимемо. На сьогодні у нас залишився тільки геріатричний пансіонат у Тучині. Рівненський перепрофілювали на психоневрологічний заклад, оскільки геріатричних пацієнтів там було мало, значно більше з психічними розладами. Також люди похилого віку можуть перебувати у загальних відділеннях дубенського та здолбунівського будинків-інтернатів. Цього року кількість геріатричних пацієнтів зросла. Нині у черзі, чекаючи на вільне місце, вже є кілька людей. Тучинський пансіонат розрахований на 110 осіб, наразі там є близько сотні. Ми робимо ремонт у приміщенні лікарні, яку віддали пансіонату, але навряд чи заклад зможе приймати більше людей. Хочемо дотримуватися норм законодавства щодо особистого простору на одну людину. Деякі палати — замалі для чотирьох осіб, які в них перебувають.

У пансіонати людей похилого віку, які мають близьких родичів, не беремо. Тільки у виняткових випадках. На заклад відраховують 75% пенсії людини, решту доплачує обласний бюджет. Середньомісячні витрати на одного пацієнта — 7,5 тис. грн.

Джерело: Рівне Вечірнє





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ