Ми у Facebook
31.12.2018, 11:40

Найкрасивіші новорічні та різдвяні рослини [+Фото]

Ці красиві символи зимових свят радують око в холодну пору року та нагадують про старовинні різдвяні звичаї у різних країнах світу.
Вічнозелені святкові деревцята й рослини, які квітують взимку, можна посадити й виростити біля свого дому, в саду, на балконі чи на підвіконі.

Ялинка (Pícea ábies)

Вперше ялинка звичайна або європейська стала символом різдвяного свята в XVI столітті у Німеччині. Вважається, що початок цій традиції поклав Мартін Лютер, якому сподобалося, як зірки вночі сяють серед ялин на узліссі. За легендою, він, прийшовши пізно ввечері додому, вирішив прикрасити свою оселю на свято невеликою ялинкою із запаленими свічками. Традицію святкування Нового року з ялинкою, сосновими гілками та подарунками в Російській імперії запровадив Петро I з 1 січня 1700 р. В Україні символом Святвечора перед Різдвом з прадавніх часів вважався дідух ("прадід", "Коляда", хлібне дерево).


Сосна (Pinus sylvestris)

Невелика сосна звичайна здатна замінити ялинку - вона чудово виглядає, прикрашена скляними кулями. Популярна як новорічне дерево на сході та півдні України.


Туя (Thuja)

А американських преріях Дикого Заходу ялинку зустріти важко, однак там росте туя. Тому християнські колоністи прикрашали нею свої оселі на різдвяне свято. Туя дуже схожа на маленьку пухнасту ялинку завдяки своїм темно-зеленими вузьким листячкам і м'яким шишечкам. Туя невибаглива, чудово переносить пилові, сухі або холодні території, оживляючи їх своєю зеленню.


Ялівець (Juniperus communis)

З ягід родича туї ялівцю роблять святкові напої, гілками прикрашають двері, а невеликі гілочки ялівцю і досі спалюють, щоб влаштовувати різдвяні ворожіння на попелі. І додають для неповторного присмаку гіркуватого димку, готуючи різдвяне печене м`ясо.


Гостролист (Holly)

Традиційна різдвяна рослина в Британії. З нього робили вінки стародавні кельти, що святкували Йоль - зимове сонцестояння. Вогонь і червоні ягоди гостролиста повинні були своєю яскравістю допомогти пережити найдовшу ніч у році. З гостролиста роблять різдвяні вінки та гірлянди, прикрашають ним оселю і святковий стіл.


Падуб (Ilex)

Невисокий вічнозелений чагарник з гладкою корою. Його темно-зелене глянцеве листя з колючими краями хвилясте і розташоване на гілках почергово. Особливо красиві супліддя червоних дрібних ягід. Є падуб з гострим листям, з білими та жостими краями – у світі 400 видів цієї красивої рослини.

Кизильник (Сotoneaster)

Іноді гостролист у вінках і гірляндах замінюють вічнозеленим кизильником – низьким чагарником з дугоподібними гілками, на яких багато червоних ягід. Кизильник чудово переносить зимові морози і неперевершено виглядає в похмурому зимовому саду.


Плющ

Вічнозелений плющ так само, як і гостролист, додають у різдвяні вінки та композиції. Люди вірять, що він принесе стабільність і взаєморозуміння у новому році.


Кінкан або кумкват (Fortunella)

Екзотична різдвяна рослина, шанована в Китаї, Японії та Кореї. Багато хто, відчуваючи запах мандаринів, з теплом у душі згадують Новий рік та Різдво. А що ви скажете про мандарини, які ростуть на крихітному дереві посеред столу і які можна зривати і їсти прямо зі шкіркою? Це і є кінкан. Цю невеличку цитрусову рослину дарують одне одному на свята на Далекому Сході, звідки, до речі, і прийшла традиція поїдання мандаринів на Новий рік (а не з часів СРСР, як ми думали).




Пуансеттія (Poinsettia pulcherrima)

Цю красиву зимову рослину завезли в Каліфорнію в XIX столітті з Мексики. У грудні її листя навколо суцвіть утворює яскраво-червону розетку у формі зірки, тому пуансеттію ще називають Вифлеємською або Різдвяною зіркою. Професійні садівники її більше знають як молочай найпрекрасніший (Euphorbia pulcherrima). Мода на пуансеттію в горщиках прийшла набагато пізніше, на початку XX століття, коли садівник Пауль Екке вперше виставив рослину на продаж в якості різдвяного символу, і не де-небудь, а в самому Голлівуді. У природі молочаї найпрекрасніші виростають до 3 метрів у висоту і прикрашають найбагатші маєтки та ботанічні сади у теплих краях.

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Самые популярные комнатные растения, которые радуют глаз все зимние праздники
Поради рівнянам: які вазони найкраще очищують повітря в оселі





На правах реклами