Ми у Facebook
08.01.2018, 14:40

Що означають 12 традиційних страв на Святвечір?

Кожна страва, яка опиниться у цей вечір на вашому столі - має своє глибоке символічне значення.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) - символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ померлих, не прибирають зі столу.

МАК, який додають до куті, - уособлює мучеництво Ісуса Христа.

МЕД - символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.

КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) - символізує смерть і воскресіння.

7 цікавих рецептів пісних страв

ГОРОХ, КВАСОЛЯ - символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду.

КАПУСНЯК - символ єдності навколо однієї основи - Христа-Бога.

БОРЩ - нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.

ГОЛУБЦІ - символ голуба, який приносить мир.

РИБА - знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий".

ВАРЕНИКИ - достаток, ситність.

ГРИБИ - дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).

12 головних страв на різдвяний Святвечір

ПАМПУШКИ - щастя, здоров'я, як і вареники - достаток.

УЗВАР - життя людини, дароване Богом.

ЧАСНИК - очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.

За матеріалами khmlife.com





На правах реклами