Чому я хочу стати журналістом?

11.01.2018

Щороку випускники 11 класу опиняються перед вибором майбутнього фаху. Одні слухають своє серце й обирають спеціальність самостійно. За інших це роблять батьки, ураховуючи рівень оплати праці фахівців тієї чи іншої професії. Тому актуальним є питання вибору фаху за престижністю чи за покликом серця.
Людина є щасливою тільки тоді, коли її професія тісно пов’язана з хобі. Відомий український філософ Григорій Сковорода писав: «Сродна праця – це найсолодша в світі річ». Це означає, що робота за покликом серця приносить людині задоволення. Ті, хто займаються «сродною працею», швидко й легко рухаються вгору кар’єрною драбиною, бо вони люблять свою справу, легко виконують доручення, прагнучи зробити його якнайкраще. Такі люди із задоволенням прокидаються на роботу, не рахують днів до початку вихідних або відпустки.

Я відчуваю, що журналістика – спеціальність, яка найбільше припала мені до душі. Цей фах полягає в тому, щоб збирати інформацію й через мас-медіа знайомити суспільство зі злободенними темами сучасності або оповіщати про перебіг подій. Багатьох привертають у цій професії такі можливості: спілкуватися з новими людьми, подорожувати, мати багато зв’язків, першим дізнаватися всі новини. Особисто мені хочеться, щоб люди знали правду, бо далеко не всі ЗМІ можуть похизуватися стовідсотковою достовірністю інформації. Ми живемо в демократичному суспільстві. Люди мають право знати правду.

Важливість обраної мною професії та попит на неї з кожним роком зростають. Недарма ж кажуть: «Хто володіє інформацією, той володіє світом».

Батьки кажуть, що журналістика – небезпечна професія. Вони хочуть, щоб я зв’язала своє життя з юриспруденцією через престижність цієї галузі. Мені ж не подобається мати справу з законодавством і засуджувати людей або виправдовувати їх.

Офіційно-діловий стиль мовлення є шаблонним. Я творча особистість, маю нахил до письменництва. Мене не можна обмежувати рамками системи. Прагну створювати щось своє, користуватися всіма багатствами рідної мови. Публіцистичний стиль – це синтез складників наукового, офіційно-ділового, художнього й розмовного стилів. Отже, можливості використання мови в ньому безмежні, як океан!

Добре, що в моїй сім’ї панує демократія і я можу обирати життєвий шлях самостійно. А що робити випускникам, які не можуть оскаржувати рішення батьків? Мабуть, далі продовжувати просити їх дозволити навчатися на омріяному факультеті. Якщо ж батьки невблаганні, то такі діти, на мою думку, приречені й далі виконувати чужу волю.

Шкода, що не всі дорослі розуміють, наскільки важливо знайти себе. Хочеться звернутися з проханням до всіх батьків: «Будь ласка, дозволяйте своїм дітям самостійно обирати свій життєвий шлях. Навіть якщо ваші чада й помиляться, то це буде їх власна хиба».

Сподіваюся, що я обрала спеціальність правильно. Журналісти багато працюють, мають необмежений робочий день. Але якщо любиш свою справу, то тебе не лякатимуть ніякі труднощі. Недарма ж кажуть: «Журналістика – це не професія, а стан душі»!

До теми:

Хто такі ШУЖики і що цікавого в Острозькій академії?

Чому я хочу бути журналістом

Школа універсального журналіста зсередини

Джерело фото: http://pero.org.ua
Ганна ПЛАКСІНА, випускниця Школи універсального журналіста на базі НаУ “Острозька академія”, Запорізька область

переглядів: 9 298

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *