Ми у Facebook
28.01.2018, 10:38

Серед мешканців Рівненщини - 250 праведників

На фото – Гетто у Рівному

Вчора, 27 січня, вшановували пам'ять жертв Голокосту.
Другої світової на території Рівненщини нацистами було знищено понад 95 тисяч єврейської національності.

Майже 350 євреїв врятували «праведники». Вони вберегли від смерті переслідуваних, ризикуючи власним життям. Відомо, що в області нараховувалося 250 праведників України та світу.



На фото - репродукція картини ізраїльського художника Йосипа Зільберберга, який був врятований рівненською родиною Озарчуків. Полотно знаходиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

- Переховувалися євреї в селах та хуторах на півночі області. Лісова місцевість надавала потенційні переваги для цього. Мотивація та форми допомоги євреям були різноманітними. Для порятунку євреїв місцеві жителі проникали в гетто, переховували їх у себе та родичів, надавали підроблені документи, гроші, продукти харчування тощо», - розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії РДГУ Роман Михальчук.

На Рівненщині функціонувало 35 ґетто. Це були території, де примусово утримувалися євреї. Найбільші функціонували у Сарнах, Рівному, Дубно, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині. Осіб, які покидали межі цієї території, розстрілювали.

Довідка: Праведники народів світу - цей термін використовується державою Ізраїль для відзначення представників інших народів, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами. Також часто світська нагорода перекладається українською просто Праведники світу.

За повідомленням прес-служби Рівненської ОДА.





На правах реклами