Корисні відходи, якими варто запастися взимку
Суха цибульна лушпайка не гниє, не псується, добре зберігається в тканинних або відкритих поліетиленових мішках, тому її легко можна збирати всю зиму. Фітонциди, що містяться в лусочках цибулі, згодом допоможуть боротися зі шкідниками: цибульний настій використовується, наприклад, для обприскування кущів смородини проти попелиць і павутинного кліща або огірків, якщо у них жовтіє листя.
Настоєм цибульної лушпайки можна поливати будь-які культури, щоб підвищити їхню врожайність, особливо корисна ця процедура для томатів.
У цибульній лушпайці відмінно зберігаються коренеплоди: морква, буряк, пастернак, петрушка або селера. Крім того, здрібнена цибульна лушпайка може послужити чудовим мульчуючим матеріалом для грядок з полуницею або суницею. Вона не тільки вдобрює ґрунт і захищає рослини від посухи або перезволоження, вона також відлякує довгоносика - головного шкідника цих ягідних культур.
Луску цибулі рекомендується використовувати при заповненні органікою картопляних гряд: запах гниючої цибулі неприємний для багатьох шкідливих комах, навіть для колорадського жука.
Газети для мульчування

Папір - це відмінний матеріал для мульчування.
Замульчуйте папером землю в малиннику, і ягода віддячить вам відмінним урожаєм. Використовуйте паперову мульчу на грядках з бобовими культурами, викладайте газети в кілька шарів для того, щоб швидше прогріти ґрунт (під паперовою мульчею ґрунт стає теплішим на 3 градуси).
Картопляне лушпиння
Картопляне лушпиння - джерело крохмалю, яке так подобається смородині, що її ягоди стають завбільшки з вишню. Хочете одержати відмінний урожай смородини? Не полінуйтеся за зиму насушити картопляної шкірки. Лушпиння відмінно сохне на батареї.
Протягом весняно-літнього сезону сухе картопляне лушпиння можна закопувати під кущі або заварювати їх окропом, охолоджувати й використовувати отриманий відвар для поливу смородини.
Ще картопляне лушпиння рекомендують використовувати як добриво при посадці капусти й огірків. Для цього його розмочують і подрібнюють у кашку. При підготовці лунок "картопляну кашу" закладають на дно, присипають зверху землею, а потім висаджують розсаду.
Яєчна шкаралупа
Спочатку варто трошки підсушити шкаралупу, щоб білок, що залишився усередині, не почав створювати неприємний запах, а потім просто скласти у звичайний поліетиленовий пакет і гарненько подрібнити.
Яєчну шкаралупу зашпаровують під культури, вимогливі до кальцію. Це баклажани, перці, дині й кавуни, буряк.
Здрібнену шкаралупу яєць вносять у пристовбурні кола плодових дерев, особливо вишні, сливи та інших кісточкових, а також закопують під кущами троянд.
Шірки цитрусових
Лимонна, апельсинова й мандаринова шкірка допоможе впоратися з деякими шкідниками, особливо з попелицею.
Існує кілька рецептів корисних настоїв з цитрусових шкірок:
- 100 г сухих лимонних шкірок залити 1 л води й настоювати в темному місці 3-4 доби;
- 1 кг цитрусових очисток пропустити через м'ясорубку, закласти в 3-х літрову банку, залити водою й настоювати в темряві 5 днів. Сухі кірки варто попередньо замочити. Потім процідити й розвести в пропорції 100 мл настою на 10 літрів води. Можна додати в отриману рідину 40 г господарського мила;
- шкірку 2-х апельсинів залити літром води й витримати тиждень у темному місці. Потім додати трохи рідкого мила і процідити.
Настоєм цитрусових варто обприскати або протерти заражені рослини не менше 2-3 разів.
Чай та кава
Для заготівлі підходять будь-які чаї, навіть у пакетиках. Головне - добре просушити використану "заварку", щоб вона не покрилася цвіллю при зберіганні.
Чай і каву дуже корисно змішувати із ґрунтом при підготовці землі для розсади. Можна засипати висушені чаїнки в лунки при висаджуванні розсади в ґрунт - вони послужать гарним добривом.
Завареним спитим чаєм підживлюють розсаду овочевих культур. Для готування такого підживлення склянку висушеного чайного листя заливають трьома літрами гарячої води й настоюють 4-5 днів. Потім проціджують і змішують з азотними добривами.
Крім того, чаєм обробляють живці смородини перед посадкою для профілактики зараження бруньковим кліщем. Для цього спитий чай заварюється з розрахунку 2 грами на літр води й настоюється добу. Брати для цієї мети свіжий чай не варто, він може нашкодити. Живці смородини опускають у чайний настій на 3-4 години, потім висаджують у вологий ґрунт.
За матеріалами poradnyk.com.ua
Як з користю використати листя з горіха?

Листя горіха можна використовувати різними способами і з користю для грунту.
переглядів: 1763
Посівний календар на листопад 2019

Які городні культури, зелень та квіти можна сіяти й садити під зиму? Сприятливі та несприятливі дні за місячним календарем садівника-городника.
переглядів: 13941
Поради рівнянам: садимо часник під зиму (+ПОРАДИ)

Озимий часник висаджують восени, намагаючись провести цю роботу за 3-4 тижні до настання постійних холодів.
переглядів: 12007
Посівний календар на жовтень 2019

Які овочі, зелень та квіти можна сіяти під зиму й що садити восени? Сприятливі та несприятливі дні у жовтні за місячним календарем садівника-городника.
переглядів: 26870
Як зберегти врожай до наступного літа

Які продукти вигідно купити саме зараз, а з якими краще почекати? Сезон заготівлі запасів на зиму добігає кінця, але дбайливі господарі ще можуть заощадити, купивши щось на ярмарку, на оптовому ринку, на базарі чи в знайомих фермерів.
переглядів: 1679
Посівний календар на вересень 2019

Які овочі, зелень та квіти можна сіяти й садити у перший місяць осені? Сприятливі та несприятливі дні за місячним календарем садівника-городника.
переглядів: 13082
Серпень-вересень у квітнику: ТОП-13 важливих справ на клумбі

Кінець літа й теплий початок осені – ідеальний час для догляду, розмноження і садіння багаторічних квітів, щоб вони встигли прийнятися до холодів і порадувати нас цвітінням у наступному сезоні.
переглядів: 3093
Серпень на грядці: ТОП-13 важливих справ на городі

На замітку господарям, садівникам-городникам, дачникам.
переглядів: 2905
Посівний календар на серпень 2019

Які овочі, зелень та квіти можна сіяти й садити під кінець літа? Сприятливі та несприятливі дні за місячним календарем садівника-городника.
переглядів: 4916
Фітофтора: Як захистити врожай від небезпечної хвороби

Фітофтора – одне з найпоширеніших грибкових захворювань, що вражає картоплю, томати, баклажани, перець, суницю. Особливо небезпечна фітофтора для томатів та картоплі, оскільки вражає рослини в період дозрівання плодів, коли боротись з нею практично неефективно.
переглядів: 15746