Ми у Facebook
07.02.2018, 13:00

ТОП-7 змін в Україні в лютому 2018 року

Які закони та постанови почнуть діяти з другого місяця 2018 року? Що подорожчає, а що подешевшає? Які зміни чекають на українців?
Дешевшає газ для промисловості

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" з 1 лютого 2018 року знижує мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів на 5,9% порівняно з січнем – до 9195,6 гривні з 9772,8 гривні за тисячу кубометрів, йдеться у повідомленні компанії. Максимальні ціни будуть знижені на 5,5% – до 10141,2 гривні за тисячу кубів (з ПДВ). Як зазначили в компанії, цінові пропозиції "Нафтогазу" відрізняються залежно від обсягів закупівлі, умов оплати, стану попередніх розрахунків, заборгованості.

Нагадаємо, у січні 2018 року "Нафтогаз" підвищив мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів аж на 8,4% порівняно з груднем 2017 року – до 9772,8 за тисячу кубометрів і максимальні ціни на 8,2% - до 10732,8 за тисячу кубометрів.

ДО ТЕМИ: ТОП-3 очікування у сфері енергетики у 2018 році


Встановлені нові тарифи на електроенергію



Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)  21 січня 2018 року встановила для обласних обленерго нові тарифи на розподіл та постачання електроенергії.

У суботу, 27 січня 2018 року в газеті “Урядовий кур’єр” опубліковано 29 постанов НКРЕКП за №№61-75, 77-84, 86, 88, 89, 90, 92, 93. Вони набувають чинності з 1 лютого 2018 року. У постанові  НКРЕКП №83 встановлені нові тарифи й для Приватного акціонерного товариства “Рівнеобленерго”.

Із 1 лютого по 31 березня включно діятиме один тариф, а з 1 квітня 2018 року – вже інший.

ДЕТАЛЬНІШЕ: У Рівному подорожчає електроенергія (+НОВІ ТАРИФИ)


Цукор подорожчає на 20%



З першого дня лютого мінімальні ціни на цукор в Україні піднімуть до майже 11 тисяч гривень за тонну. Про це стало відомо з повідомлення прес-служби Мінагрополітики. Очікується підвищення мінімальних цін на цукрові буряки до 753,04 грн/тонну (без ПДВ) та на цукор на 19% або до 10 тис. 907,61 грн/тонну (без ПДВ). Подорожчання в міністерстві пояснюють минулорічним збільшенням експорту продукту майже на третину.


Землю передаватимуть у власність територіальних громад



Кабінет міністрів України 31 січня погодив механізми передачі у власність об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) землі, у тому числі землі поза межами населених пунктів. Відповідне рішення передбачає оформлення відповідних урядових доручень Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру. Про це інформує "Урядовий портал".



"Ми знайшли механізми передачі ОТГ всіх земель у власність. Це правда, - сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. - Мова про те, що Держгеокадастр відведе землю і передасть її ОТГ. І цю роботу потрібно завершити 2018 року".

Нагадаємо, в Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Торік Верховна Рада продовжила мораторій до 2019-го.


На митницях починає діяти “єдине вікно”



Ще в листопаді уряд схвалив рішення про запровадження з 1 лютого 2018 року обов’язковості використання підприємствами і держорганами інформаційної системи “єдине вікно”. Його дія спрямована на операції з переміщення товарів в усіх митних режимах (наразі це лише імпорт та експорт), а також на всі місця, де відбувається митне оформлення;

Всі види контролю здійснюватимуться за допомогою ІТ-системи. Взаємодія посадових осіб контролюючих органів відбуватиметься через мережу Інтернет із використанням спеціального програмно-інформаційного комплексу доступ до якого надається безкоштовно;

Час на прийняття рішення контролюючим органом щодо здійснення виду контролю зменшиться і становитиме 4 робочі години (наразі цей час становить 24 години). Якщо протягом 4 робочих годин з моменту отримання електронного повідомлення і необхідних сканованих копій документів від клієнта рішення щодо завершення відповідного виду контролю товару не винесено, то воно приймається автоматично за принципом "мовчазної згоди" і вноситься в інформаційну систему. Це рішення є підставою для завершення митного контролю та митного оформлення товарів.

Скільки коштує розмитнити автомобіль з Європи та Канади (+ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОР)


Ціни на ліки можуть вирости на 25%



Із лютого 2018 року в Україні очікується подорожчання медикаментів, кажуть експерти. Так, за підрахунками Економічного дискусійного клубу (ЕДК), у 2017 році ліки вже подорожчали на 20%, а в 2018-му очікується, що ціни виростуть ще на 25%. На думку експертів, основною причиною подорожчання став зростаючий курс долара. Тому з лютого вартість медикаментів може вирости на 5%, тому що постачальники почнуть завозити нові партії товарів і, відповідно, за новим курсом долара. В аптеках відзначають, що ціни на ліки вже почали перераховувати.


Починає діяти новий закон про сплату аліментів

Із 6 лютого 2018 набуває чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів, який на початку січня підписав Президент України Петро Порошенко. Серед іншого, закон встановлює обмеження боржників у праві виїзду за кордон, а також вводить тимчасове обмеження у праві керування автотранспортом, використання вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю. У цей же день, 6 лютого, Міністерство юстиції Укораїни публічно представить новостворений Реєстр неплатників аліментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 змін, які чекають на рівнян з 1 січня





На правах реклами