Ми у Facebook
08.02.2018, 16:40

Яких змін потребує ринок праці Рівненщини

Сьогодні в Україні загострюється тенденція зростання трудової міграції за кордон. Як стимулювати людей працювати в Україні? Що повинні запропонувати роботодавці?
Начальник Рівненського обласного центру зайнятості Іван Федорович ТКАЧУК розповів про результати роботи соціальної служби у 2017 році та поділився судженнями про необхідність змін на ринку праці у 2018 році.

– У 2017 році за сприяння служби зайнятості області працевлаштовано 34,8 тисячі осіб. При цьому 59,2% з них працевлаштовано оперативно до набуття статусу безробітного. Із загальної чисельності працевлаштованих 8,7 тис. осіб мали додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у тому числі 559 осіб з інвалідністю.



Хочу поділитися з вами думками, що можна зробити для того, щоб покращити ситуацію, яка є сьогодні в Рівненській області, щоб люди мали оплачувану роботу, а роботодавці кваліфікованих робітників. Ситуація з працевлаштування на сьогодні більш менш стабільна і не викликає негативних наслідків. Однак є певні тенденції, які спричиняють зміни на ринку праці:

1.Зменшення кількості офіційно працевлаштованих людей
Служба зайнятості існує за рахунок коштів страхового фонду, так званого ЄСВ, вона не використовує державні кошти. Цей внесок платять роботодавці та люди, які соціально застраховані. Якщо людина працює неофіційно внесок не сплачується.

2.Трудова міграція за кордон
Падіння ринку праці та масова трудова міграція означає дефіцит робочої сили. Люди не мають змоги, умов для того, щоб заробити в Україні, тому вирушають умовно кажучи “збирати полуницю” до Польщі, Чехії і т.д. Відтік працездатного населення залишає вітчизняні підприємства без робочої сили. Чинне законодавство тисне як на робітника, так і на роботодавця. В Україні немає таких умов праці, які забезпечують іноземні держави.

3.Робітничі професії
Дисбаланс який існує між робітничими професіями та професіями, які дає вища освіта – не на користь громадян та держави. Тільки у 2017 році до служби зайнятості після закінчення ВНЗ звернулося майже 1200 випускників, майже 300 випускників професійно-технічних закладів. Це говорить про те, що людина не знайшла себе на ринку праці і приходить у службу зайнятості шукати роботу. Парадокс нашої держави у тому, що вища навчальна школа існує без реальної потреби на ринку праці. Професійно-технічні заклади як основний сегмент, що готує робітничу молодь, за розпорядженням уряду будуть передані на місцеві органи влади, тобто фінансуватимуться з місцевих бюджетів. Це рішення негативно вплине на розвиток робітничих спеціальностей, а сьогодні роботодавці мають потребу в електрозварниках, токарях, водіях, швачках, підсобних робітниках та працівниках торгівлі.



4.Законодавство не стимулює людей до праці
Потрібні ефективні рішення для того, щоб людині було вигідніше працювати ніж отримувати соціальні блага. Майже 70% жителів нашої області отримують соціальні виплати. Такий стан речей негайно потрібно змінювати. У Верховній Раді лежить новий закон про зайнятість, який суттєво змінить ситуацію, яка є на ринку праці, і там прописані деякі зміни, які законодавчо стимулюватимуть людей до праці. Буде зменшуватись виплата допомоги по безробіттю. Служба зайнятості буде займатися не безробітними, а незайнятим населенням.

5.Активна зайнятість
80 людей отримали у службі зайнятості допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю. Ми спрямовуємо свою діяльність на те, щоб гроші використовувались для активних форм зайнятості.

Кількість вакансій у базі даних обласної служби зайнятості станом на 1 січня 2018 року становила 1,1 тисячі одиниць. Завдяки зростанню кількості вакансій, знизився дисбаланс між попитом і пропозицією на ринку праці. У середньому на одну вакансію претендувало 12 безробітних (у відповідному періоді минулого року – 16).

Задля зручності громадян державна служба зайнятості у 2017 році запровадила сучасні сервіси:
Електронна черга. Сервіс, за допомогою якого кожен може самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатись на індивідуальний прийом до фахівця будь-якого центру зайнятості України.
Відеорезюме. Фахівці служби зайнятості допоможуть створити відеорезюме та розмістити на сайті.
Онлайн-співбесіда безробітних з роботодавцями. У центрах зайнятості можна пройти співбесіду з роботодавцем у режимі скайп-зв'язку, не витрачаючи час та гроші на дорогу.
Відеопрезентація та відеовакансія підприємства. Шукачі роботи мають можливість переглянути відеопрезентації підприємств та ознайомитись з умовами роботи.

Гаряча лінія державної служби зайнятості. За єдиним безкоштовним номером 0 800-50-99-66 можна отримати відповіді на питання стосовно реєстрації в центрі зайнятості, отримання послуг та інші консультації.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ