Ми у Facebook
11.02.2018, 11:20

Коли Масляна? Традиції святкування Масляного тижня

Масляна 2018 розпочнеться у понеділок, 12 лютого, і триватиме до Прощеної неділі 18 лютого. "ОГО" пропонує розписати цей тиждень день за днем, адже українські традиції це не пустодзвін.
Кожен день Масляної має свою назву і призначення. Зараз більшість традицій святкування вже забулися, але раніше їх неухильно дотримувалися.

Понеділок, 12 лютого
– початок Масляної 2018 – це “зустріч”. Цей день має чудову традицію робити крижані гірки. Наші предки вірили, що чим далі котяться сани і більше лунає сміху під час такої забави – тим кращим буде врожай.

Завтра починається Масляний тиждень

Вівторок, 13 лютого
– “загравання”. Цього дня потрібно грати у веселі ігри та пригощати один одного млинцями.

Середа, 14 лютого
– “ласунка”. Здавна українки цього дня готують різні смаколики для багатого столу. На першому місці, звісно, млинці.

Четвер, 15 лютого
– “розгуляй”. Від цього дня Масляна набуває великих масштабів – у четвер прийнято гуляти з ранку до вечора, водячи хороводи та співаючи пісні.

П’ятниця, 16 лютого
– “тещині вечори”. У цей день молодь намагається знайти свою пару, аби якнайшвидше одружитися. Зяті особисто запрошують своїх тещ та пригощають їх млинцями.

Масляна: традиції святкування

Під час Масляної проводять обряд Колодій, в основі якого звичай прив’язувати колодки до ніг тим, хто ще без пари. Так прагнуть спонукати молодь замислитись про створення сім’ї.

Субота, 17 лютого
– “посиденьки зовиці” – молода невістка запрошує своїх рідних до себе.

Неділя, 18 лютого
–”Прощена неділя”. Цього дня потрібно попросити пробачення у всіх за заподіяне зло та очиститися від гріхів напередодні Великого посту.

З 19 лютого гуляння припиняються, адже приходить Великий піст, який триватиме до Великодня.






На правах реклами