Ми у Facebook
13.02.2018, 10:01

В Україні заплановані зміни пенсійної системи: що може помінятися

Оформити пенсію можна буде на пошті або в банку.
Територіальні управління Пенсійного фонду знаходяться в стані ліквідації. Про це нашим читачам повідомили в одному з київських територіальних підрозділів ПФ. Сайт "Сегодня" розбирався, що відбувається в цій структурі, надзвичайно важливою для всіх пенсіонерів.

Рівнянам про пенсійну реформу: які пенсійні системи діють в Україні



Радикальні зміни Пенсійний фонд запланував давно


У вересні 2016 року Кабінет міністрів своїм розпорядженням затвердив "Стратегію модернізації і розвитку Пенсійного фонду до 2020 року". Тоді про це повідомили, але увагу суспільства якось швидко переключилася на інші стратегії, а також на пенсійну реформу. Тепер же, коли дійшла справа до реалізації положень цієї "Стратегії ...", виявилося, що вона передбачає досить істотні зміни в роботі територіальних підрозділів Пенсійного фонду. І ці зміни відчують на собі багато клієнтів ПФ, тобто пенсіонери.
В "Стратегії ..." говориться, що одна з цілей модернізації Пенсійного фонду - перехід на європейські стандарти обслуговування людей. Ще одне завдання - оптимізація адміністративних витрат. Але якщо "європейські стандарти" в уявленні людей зазвичай асоціюються з чимось кращим, ніж зараз, то "оптимізація" - неодмінно з якимись скороченнями і ліквідаціями. І ці уявлення мають під собою підстави.

У Пенсійному фонді повідомили нову інформацію про реформування


Замість пенсійних управлінь – агентські пункти

Як з'ясувалося, в результаті модернізації звичні територіальні управління ПФ скасовуються. Замість них з'являться "агентські пункти" по обслуговуванню громадян. Причому якщо раніше в місті або районі було одне територіальне управління Пенсійного фонду, то агентських пунктів буде кілька. Оформити або переоформити пенсію можна буде в найближчому з них. А розташовуватися ці агентські пункти будуть вже не в спеціально відведених будівлях або офісах, а на території інших організацій, підприємств і структур. У тому числі у відділеннях пошти, в банках, на території великих підприємств і організацій.

За даними Пенсійного фонду, в Чернівецькій області пенсійна служба вже працює за такою моделлю віддалених робочих місць інспекторів. Зараз заходи щодо модернізації структури Пенсійного фонду проходять в Херсонській, Черкаській, Хмельницькій, Кіровоградській та Львівській областях. У 2017 році відкрилося близько 500 агентських пунктів ПФУ. Приблизно стільки ж з'явиться і в нинішньому році.

Пенсійна реформа: роз'яснення, уточнення, деталі


"Увеличение точек обслуживания даст возможность предоставлять услуги большему количеству людей, избежать очередей. В более сжатые сроки обрабатывать заявления на назначение и перерасчет пенсий и т.д.", – заявил глава правления Пенсионного фонда Украины Алексей Зарудный.



Фото: сайт ПФУ. Агентський пункт Пенсійного фонду відкрився в грудні 2017 року приміщенні громадської організації ветеранів війни і праці заводу "Азот" (м Сєвєродонецьк)


Заощадять на зарплатах начальників і оренді

Багато з нині існуючих територіальні управління Пенсійного фонду в результаті модернізації скасовуються або зливаються з іншими управліннями. Кабінет міністрів України почав оптимізацію структури Пенсійного фонду ще в 2015 році, і вона триває досі.
Наприклад, згідно з постановою №988 від 21 грудня 2016 року, замість 163 територіальних управлінь були утворені 73 об'єднаних управління, тобто кожне об'єднало два або три територіальних. Потім деякі з об'єднаних управлінь укрупнилися ще більше.

Скажімо, цією постановою Кабміну три пенсійних управління в Черкаській області - в Городищенському, Корсунь-Шевченківському та Шполянському районах - об'єднали в Городищенське об'єднане управління ПФУ. А через рік постановою Кабміну від 8 листопада 2017 року Городищенське об'єднане управління разом з сімома іншими об'єднаними управліннями міст і районів області приєднали до Головного управління ПФУ в Черкаській області.

Таке реформування передбачає скасування "дрібних" управлінь як юридичних осіб. Тобто всі вони проходять процедуру ліквідації.
За рахунок такої реструктуризації Пенсійний фонд має намір істотно скоротити адміністративні витрати, тобто витрати на себе. Зрозуміло, що після злиття відділень скоротиться число керівників, начальників відділів, бухгалтерів і технічних працівників.

Крім того, Пенсійний фонд має намір відмовитися від експлуатації тих будівель, де сьогодні розміщуються управління ПФ. У Фонді зазначають, що в багатьох з цих будівель неможливо створити комфортні, європейські умови для відвідувачів. До того ж вони вимагають значних сум на оплату оренди, ремонти і т.д. Завдяки створюється мережі агентських пунктів потреба в цих будівлях відпаде. Час, що залишився після "оптимізації" керівництво переїде в укрупненное підрозділ Пенсійного фонду, а інспектори будуть вести прийом в агентських пунктах.

В столиці разом з пенсійними управліннями ліквідують черги і співробітників, на яких скаржились кияни

Питання про подальшу експлуатацію окремих будівель особливо актуальний для Києва, де в цьому році також почався процес реформування структури ПФ. Оренда в столиці дорога, тому відмова від використання нинішніх будівель пенсійних управлінь заощадить Фонду досить великі суми.

Де розмістяться нові агентські пункти ПФ в Києві, поки не відомо. Однак в Пенсійному фонді заявляють: модернізація проводиться заради зручності людей, які сьогодні часто скаржаться на черги і інспекторів.


"О недовольстве киевлян уровнем предоставления услуг в г. Киеве свидетельствуют обращения на горячую линию Пенсионного фонда Украины. Так, в 2017 году более 18% от общего числа жалоб на специалистов Фонда поступило именно от жителей Киева. По этому поводу есть также письменные обращения народных депутатов. Чтобы исправить ситуацию и повысить эффективность работы, сейчас завершается реорганизация, согласно которой образуется одно Главное управление ПФУ путем слияния Правобережного, Левобережного и Центрального объединенных и главного управлений м. Киеве", – сообщает пресс-служба ПФУ.

Також планується розширити мережу надання послуг громадянам за рахунок створення агентських пунктів, робочих місць на віддалених житлових масивах, на підприємствах, в організаціях і т.д., як це вже здійснюється в інших регіонах України. При цьому число інспекторів збільшиться, обіцяють в Пенсійному фонді.

"Для улучшения кадрового состава принято решение, что назначения на все должности в Главное управление в Киеве будет осуществляться при условии прохождения конкурсного отбора. В то же время предусматривается поднять престижность труда специалистов Пенсионного фонда за счет внедрения стимулирующих поощрений и уменьшения админрасходов. Весь этот комплекс мер направлен на полное обеспечение потребностей граждан в качественном обслуживании в органах Пенсионного фонда Киева", – заявила пресс-служба ПФУ.

На прийом приходити у фронт-офіси, а документи шукайте в бек-офісах
Реформована пенсійна служба має намір відмовитися від обслуговування громадян тільки "за місцем реєстрації". Передбачається, що людина зможе звернутися за консультацією в будь-який пункт ПФУ, в який їй зручніше дістатися в даний момент.
Справа в тому, що до кінця 2018 року планується перевести всю документацію Пенсійного фонду в електронний вигляд. Зараз ця робота вже проводиться в багатьох областях. Таким чином, інспектори не матимуть підстав відмовити в прийомі людині, яка подавала документи в інший агентський пункт або управління ПФУ. Інспектор будь-якого агентського пункту завжди зможе отримати доступ до "електронної пенсійної справи" свого відвідувача.

Таке нововведення напевно буде зручним для тих, хто працює або знімає квартиру в іншому населеному пункті. А ось для зручності жителів невеликих населених пунктів центри надання адміністративних послуг, в т. ч. агентські пункти Пенсійного фонду, планується розмістити при об'єднаних територіальних громадах (ОТГ). Як записано в Стратегії модернізації ПФ, обслуговування громадян передбачається вести "за принципом" єдиного вікна "у відповідних залах обслуговування (фронт-офісах) на рівні територіальної громади з подальшою обробкою пенсійної документації у відокремлених підрозділах (бек-офісах)".



Фото: сайт ПФУ. Нещодавно відкритий фронт-офіс в Золотніковьскій об'єднаній територіальній громаді (Тернопільщина). Одне з робочих місць обладнано для інспектора Пенсійного фонду

Пенсійні посвідчення замінять пластиковими картками
До речі, не варто побоюватися, що інформація з "електронної пенсійної справи" може бути використана не за призначенням або зі злого наміру. Одночасно з електронним документообігом ПФУ розробляє комплексну систему захисту інформації. "Пропуском" до персональних даних стане модернізоване пенсійне посвідчення.

Передбачається, що нове пенсійне посвідчення матиме вигляд банківської картки. У ньому міститиметься вся інформація про пенсійну справу (включаючи номер та інші обов'язкові реквізити), про надані пільги і права на участь у різних соціальних програмах.

При цьому пенсійне посвідчення одночасно буде служити і платіжною банківською карткою.

Джерело: Видання "Сегодня".





На правах реклами