Ми у Facebook
07.03.2018, 18:36

«Дорогами поета на Рівненщині»

У День письменника, відбулася передача Шевченківської естафети «Дорогами поета на Рівненщині» – Здолбунівський район приймав естафету від Дубенського.
Ця акція була започаткована письменниками Рівненщини ще у 1989 році з ініціативи обласної організації Національної спілки письменників України і її тодішнього голови Євгена Шморгуна і спочатку називалася «В сім’ї вольній, новій». Відтоді вона «подорожує» тими районами нашої області (Радивилівським, Дубенським, Здолбунівським, Острозьким, Гощанським та Корецьким), якими у 1846 році пройшов шлях Великого Кобзаря.




У заході взяли участь голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк, голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук, представник Управління культури і туризму Рівненської ОДА Галина Ковальчук, голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька-Рачковська, письменники Рівненщини.



Учасники (Рівненська, Дубенська та Здолбунівська делегації) зустрілися в селі Підлужжя біля пам’ятника Т. Шевченку. «Тихим словом» пом’янули Кобзаря, напилися цілющої водиці з Шевченкового джерела, поклали квіти до пам’ятника Тарасові у м. Дубно. У районному будинку культури насолоджувалися літературно-музичною композицією за творами українського Пророка, представлену дубенськими митцями.

Для учасників дійства було продемонстровано фільм «Шевченкова Дорога», створений керівником кіностудії «Дубно» Миколою Величковським (над фільмом працювали також Микола та Любов Пшеничні, Надія Яцюк, Олександр Поліщук, Григорій Харчук) завдяки отриманому гранту від голови облдержадміністрації у2014 році. В основу картини покладено історично підтверджені матеріали про мандрівку Тараса Шевченка у Почаївську Лавру, Кременець, села Дубенського району, на Острожчину, у Берестечко. Зйомки стрічки відбувалися ще у державному архіві Рівненської області, обласному музеї та музично-драматичному театрі міста Рівне.




Ділилися думками, спогадами і творчими доробками на Шевченківську тематику. «Це велика гордість, що один із символів України, її великий син – Шевченко, побував у нас на Дубенщині! Він колись тут писав, малював. Дубенщина залишилась у його душі та увійшла до його творів, які стали пророчими для нашої Батьківщини і актуальними, як ніколи. Ця естафета, аналогів якій немає ніде в Україні, триває уже 29 років поспіль. Наступного року буде 30-літній ювілей, честь якого відзначити випала саме Здолбунівському району. Я впевнений, що вона триватиме ще досить довгий час, адже Шевченко – це ядро свободи українського народу, і допоки ми його пам’ятатимемо – ми будемо вільними українцями» – відзначив Юрій Парфенюк.

Виступили письменники Ірина Баковецька-Рачковська, Любов та Микола Пшеничні, Микола Тимчак, Микола Береза (до речі, впродовж 29 років він не пропустив жодної передачі естафети), Анна Лимич, Вікторія Климентовська, Михайло Степанюк, Євгенія Комісарук, Наталія Кириченко, Юрій Матвійчук, Зоя Дідич.

Художник Ярослав Рачковський подарував дубнівцям на згадку свою картину-інсталяцію «Трагічна весна: від Майдану до Шевченкіади», виконану в стилі «графіка бурштином».

Представники обласної та районних адміністрацій привітали красне письменництво Рівненщини зі святом Слова. Щирі слова вітання надійшли також від голови Рівненської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Івана Вєтрова.

Отож, у 2018 році творче та громадське життя на Здолбунівщині проходитиме під знаком національного генія Тараса Шевченка.





На правах реклами