Ми у Facebook
10.03.2018, 08:42

Шевченко як художник

Саме про талант художника, який також був властивий великому Кобзареві, говорили в стінах Національного університету "Острозька академія".
До дня народження Тараса Шевченка у Національному університеті «Острозька академія» відбувся творчий вечір «Код да Ше. „Перезавантаження“ Кобзаря», присвячений його малярським роботам.

Щоб краще осмислити художню спадщину Шевченка, студенти зачитували уривки зі щоденника Тараса, в яких він розповідав про свої мистецькі роботи. Також вони переглянули відео з коментарями доктора мистецтвознавства, професора Володимира Овсійчука — автора книги «Мистецька спадщина Тараса Шевченка у контексті європейської художньої культури».

"Кобзарева струна не вмирає"

Організатори запросили мистецтвознавця Миколу Бендюка, який, до речі, є колекціонером «Кобзарів». Мистецтвознавець зазначив, Шевченко досяг високого рівня у виконанні пейзажу, також його можна вважати засновником побутової сцени в українському мистецтві.

«Шевченко мав свій власний мистецький стиль, яким потім надихалися бойчукісти, У низці його робіт спостерігаємо сюжети різноманітних легенд, тому певною мірою можна говорити про Шевченка як сюрреаліста. В Україні його можна вважати одним із перших художників доби романтизму. Шевченко поєднав європейську традицію живопису, успадковану від свого вчителя Брюллова, з українським бароковим іконописом, створивши власну мистецьку манеру, яка увінчалася його славнозвісною картиною „Катерина“. Певною мірою йому завадило розкритися як художникові те, що його забрали в солдати. Декілька років він взагалі не мав можливості писати, а художнику потрібно постійно працювати, щоб розвиватися», — розповів Микола Бендюк.

Сьогодні на Рівненщині вшановують Кобзаря

Для усіх охочих ознайомитися з художньою творчістю Тараса Шевченка співробітники Музею історії Острозької академії підготували виставку копій його робіт «Живописне слово», яка експонується в головному корпусі університету.

За повідомленням oa.edu.ua.





На правах реклами