Ми у Facebook
18.03.2018, 11:26

Григорій Максим’як: "Пацієнти голосують ногами"

В.о. головного лікаря – про необхідність добудови Рівненського онкодиспансеру.
Рівненський обласний онкологічний диспансер отримав і нового керівника, і ще один поштовх для розвитку. На посаду в.о. головного лікаря повернувся багаторічний головний лікар Григорій МАКСИМ’ЯК. Водночас обласна рада має намір виділити на добудову корпусу комунального закладу орієнтовно 10 мільйонів гривень. Григорій Максим’як запевняє, що нове приміщення розвантажить заклад і поліпшить лікування важких пацієнтів. Своїм баченням перспектив розвитку диспансеру в.о. головного лікаря поділився з читачами "ОГО".

Пси Бойка: розплідник “показує зуби” в суді


– Григорію Івановичу, дев'ять місяців диспансер жив у боротьбі за посаду керівника. У розпал змагання ви відмовилися змагатися, а нещодавно повернулися. Чому?

– Тут пропрацював 34 роки. Мені небайдужа доля закладу, як він розвиватиметься. Коли запрошували на цю посаду, керівнику обласної ради та голові ОДА сказав, що буду постійно "морочити" голову потребами диспансеру.

Стратегічне для мене завдання – добудова незавершеного корпусу, де розмістимо хірургічно-діагностичне відділення та поліклініку. Це приміщення вкрай потрібне закладу, потужність якого 230 ліжок. Нині в нас у стаціонарі лікується 272 хворих. Слава Богу, пацієнти не лежать в коридорах, у двомісній палаті розміщуємо трьох. Такі умови не дуже комфортні.

Тому завдання – здати в експлуатацію довгобуд, в якому вже встановлені вікна, але вісім років частина будівлі порожніє. З 2001 року, коли ми переїхали в готовий корпус, кількість хворих суттєво зросла. Відділення та операційні перевантажені. Надати допомогу всім хворим у повному обсязі вкрай важко.

– А як змінить ситуацію добудова корпусу?

– У новому крилі плануємо розмістити додаткові відділення – хірургічне, діагностичне та поліклініку. Там ми позбудемося черг у ній і в операційних залах. Адже сучасні хірургічні методики вимагають новітнього обладнання. Коли завершимо корпус, тоді почнемо думати про закупівлю сучасної апаратури.

Невдовзі бюджетна комісія обласної ради затвердить перший транш фінансування добудови. Нині йде мова про 10 мільйонів гривень на цей рік. Ми плануємо провести перепроектування корпусу. От на столі маю проекти приміщень, і кожен завідувач відділень вносить свої пропозиції, як їх поліпшити. Потім його подамо на експертизу. Загальну вартість добудови поки важко назвати. Її обрахують після всіх коректив.

Не можна хоронити без дозволу суду з 15 березня?


– Через змагання за посаду головного лікаря в диспансері склалася складна ситуація в колективі. Чи вдалося заспокоїти персонал?

– Тривалий час невизначеності ніхто не займався довготерміновими проектами. Також чимало фахівців звільнилося. Тому мої перші кроки на посаді керівника – внесення стабільності в колективі. Він працездатний, але боротьба за "владу" вибила з колії. На фахівців вилили чимало бруду, причому незаслужено. Тепер професіоналізм треба доводити результатами роботи. Я впевнений, що наші лікарі мають високу кваліфікацію та цінуються на рівні України. Адже є такий вислів: "Пацієнти голосують ногами". Якщо хворі їдуть з Полтави, Хмельницького, інших обласних центрів, то це означає високу кваліфікацію лікарів й ефективність боротьби з раком у нашому закладі.

Водночас почав наводити лад у забезпечені медикаментами, яке дуже складне. Міністерство охорони здоров’я передало фінансування закладів на місцеві бюджети, які дуже обмежені. Водночас нещодавно отримали за 2016 рік препарат "Лаферобіон", всього 10 ампул. Будете сміятися, але це на одну процедуру для хворого.

Били та тягали за волосся дівчину-копа

Також урядовці затвердили список препаратів, які закупляються за бюджетні гроші. В нього не увійшли актуальні та дороговартісні медикаменти. Для таких встановили умову: їх закуплять, якщо 100% хворих будуть забезпечені ліками. У наших умовах це нереально...

Більше інформації - в газеті "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами