Ми у Facebook
20.03.2018, 13:35

Рейтинг "світового щастя": Україна пасе задніх

Україна в світовому рейтингу щастя з минулорічного 132-го місця опустилася на 138-е.
Фінляндія – країна сауни, лижного спорту і Санта-Клауса – визнана ООН найщасливішою державою світу. Згідно із даними щойно оприлюдненого рейтингу щастя в країнах планети за 2018 рік, переможниця минулого року Норвегія зайняла друге місце. За нею йдуть Данія, Ісландія та Швейцарія. Найнещасливіші – мешканці Бурунді. Про це пише Радіо Свобода.

Автори опублікованого в середу всесвітнього звіту про щастя в різних куточках планети, відштовхувалися від таких критеріїв, як очікувана тривалість життя, соціальна підтримка, корупція й проаналізували ці та інші чинники в 156 країнах.

Дослідження світового щастя: чим щасливіші люди, тим простіше вони одягаються

Країни півночі Європи вкотре стали лідерами рейтингу, бо, пояснює Мейк Вікінґ, генеральний директор Інституту досліджень щастя, базованого в Копенгагені, «північні держави, які очолюють рейтинг, продемонстрували те, що у них були створені добрі умови для доброго життя людей».

Фінляндія, яка має 5,5 мільйонів мешканців і де мешкає близько 300 тисяч мігрантів, хоч і не вважається найбагатшою, однак була визнана найщасливішою державою світу. Минулого року найвищу сходинку посідала Норвегія, яка змінила лідера рейтингу 2016-го – Данію. В першу десятку також увійшли Нідерланди, Канада, Нова Зеландія, Швеція та Австралія.

Індекс рівня щастя в різних країнах, який вираховується для визначення їхнього місця в рейтингу, складається на підставі низки економічних показників – рівня безробіття, інфляції, рівня ВВП і міграції, які впливають на те, наскільки комфортно людям жити в своїй країні.

Еріх Фромм: Нещасна доля людей – наслідок не зробленого ними вибору

А от українці, за підрахунками укладачів нинішнього рейтингу, що охоплює 2015–2017 роки, стали почуватися дещо нещасливішими, опустившись на 138-е місце зі 132-го, яке Україна обіймала в минулорічному рейтингу за 2014–2016 роки. На рівень щастя українців вплинули такі фактори, як доходи, відчуття свободи й довіри, тривалість життя чи соціальний захист та щедрість.

З огляду на це, індекс України в цьому рейтингу склав 4,103 бала, і вона зайняла місце між Суданом (4,139) і Того (3,999). Тим часом як, скажімо, сусідня Молдова, друга найбідніша в Європі, набрала 5,64 бала, посівши 67-е місце, Грузія (4,340) – 128-е місце, а Росія і Казахстан стали, відповідно 59-ю і 60-м у рейтингу (індекси 5,810 і 5,790). Із післярадянських держав найвище місце – 44-е – посів із 6,096 бала бідний і авторитарний Узбекистан.

20 березня – унікальний День Щастя

Найвищий індекс у Фінляндії – 7,632. На другому місці Норвегія – 7,594, третьому – Данія – 7,555. Далі йдуть Ісландія, Швейцарія, Нідерланди, Канада, Нова Зеландія, Швеція та Австралія.

Замикають рейтинг в основному африканські держави – Південний Судан (3,254), Центрально-Африканська Республіка (3,083) та Бурунді (2,905). Звіти про «світове щастя» готуються щороку до Міжнародного для щастя, який відзначається 20 березня.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ