Ми у Facebook
24.03.2018, 13:20

Тарас Максименко: "Забудовники на мене злі"

Керівник рівненського управління культури розповів про перевірки силовиків і скандали з будівельниками.
Ім’я Тараса МАКСИМЕНКА – начальника міського управління культури та туризму – вже тривалий час у центрі "будівельних" розбірок. Чиновник часто відкрито демонструє спротив забудовам в історичних частинах Рівного. Зокрема, поряд з краєзнавчим музеєм. А нещодавно діями Тараса Максименка зацікавилися спецслужби. Хто та за що намагається тиснути на керівника управління культури – він розповів кореспонденту ОГО.


"Під прицілом" силовиків

– Пане Тарасе, ось уже тривалий час ви заявляєте про тиск із боку силовиків. Що відбувається?

– Зараз фігурую в двох кримінальних справах. У першій проходжу свідком, але дехто вказує, що можу бути причетним до підпалу офісу будівельної компанії "Стоград". У другій заявник – фірма "Українська промислова інвестиційна група" – заявляє про перешкоджання господарській діяльності. Цю справу розслідують ніби проти рейдерів, коли до офісу фірми чи на будівельний майданчик вдираються кремезні чоловіки у чорних масках і фактично привласнюють чужий бізнес. Ось і мене вважають таким рейдером. У цій другій справі я теж фігурую як свідок. Однак за новим Кримінальним процесуальним кодексом мій статус може без особливих труднощів змінитися на "підозрюваного". Крім того, є ще третя справа, яка жодним чином не пов’язана із будівництвами. Це нібито планова перевірка СБУ.

– Чому “нібито планова перевірка”?


– Під моїм керівництвом управління культури і туризму “пережило” кілька планових перевірок. Ми з працівниками добре розуміємо, що це таке. Всі управління міськвиконкому перевіряють за певним графіком. А от СБУ несподівано вирішило перевірити одне управління культури і туризму. Зокрема, цікавилися інформацією про військовозобов’язаних працівників. У нас серед п’яти працівників – троє чоловіків. У СБУ вважають, що ми неналежним чином зберігали ці документи, а тому склали протокол про адміністративне порушення. Моя вина нібито у тому, що “допустив можливі умови витоку інформації, яка стосується військовозобов’язаних”. З таким формулюванням зовсім незгідний.




"Привіт" від забудовника

– І що викликає у вас незгоду?

– Не розумію, як мої дії могли зумовити витік інформації. Ніде не бачив, щоб ця інформація “гуляла”. Припускати, що передавав дані шпигунам – це маячня. В управлінні працює троє військовозобов’язаних чоловіків, це публічні люди. Я нікому сторонньому не передавав їхні персональні дані.

Разом з адвокатом наполягатиму, що справа взагалі не може розглядатися у суді по суті, вона безпідставна – немає самого факту витоку інформації. Адже працівники СБУ не представили докази, що згадані дані фігурували на сайтах сепаратистів чи будь-де. Вважаю, що управління культури – не той підрозділ, де знаходяться державні таємниці.




Найбільшим злочином, який нам приписують, – допуск до комп’ютера сторонніх осіб. Що це означає? Секретаря, яка йшла на лікарняний чи відлучалася з робочого місця, підміняла наша працівниця. Підміна була необхідна, адже за день нам доводиться опрацювати понад 60 листів. Цілком зрозуміло, що кореспонденцію хтось повинен оформляти. Дуже дивно, що дві кримінальні справи та планова перевірка СБУ збіглися у часі.

– А чи отримували погрози чи попередження?

– Приблизно півроку прийшов “привіт” від забудовника, адже я категорично проти забудови історичних ареалів міста без історико-архітектурного опорного плану. Водночас наше управління і зініціювало запровадження у Рівному історико-архітектурного опорного плану. Мені тоді натякнули – будуть проблеми з СБУ: або долари можуть підкинуть, або ще щось. Негаразди стануть цілком реальними.

– На ваш погляд, це тиск із боку забудовників?

– Маю підстави так вважати. Якби не отримував подібні погрози, то думав би інакше. Мені обіцяли проблеми, але я не розумів, які саме. Торік у серпні натякнули: забудовники на мене дуже злі й просто так нічого не минеться. Думав, навіть, з цього приводу зробити заяву, але адвокати мене відмовили. Порадили тримати цю інформацію при собі й спостерігати, як розвиватиметься ситуація. Також хочу підкреслити: і далі вірю у чесність й незаангажованість СБУ та сподіваюся, що перевірки та погрози не мають між собою жодного зв’язку.


Заборонив рідним читати соцмережі


– У чому ж ви перейшли дорогу забудовникам?

– Переконаний, що їм не подобається моя принципова робота у плані захисту історико-культурної спадщини міста. Ці функції на мене поклала громада обласного центру, міський голова Володимир Хомко, який і підписує всі посадові інструкції. Водночас депутати міської ради проголосували за положення, що управління культури має також займатися охороною пам’яток історії.

З огляду на це півтора року тому ініціювали розробку та запровадження історико-архітектурного опорного плану. Якщо його затвердять, це “наступить на мозоль” дуже багатьом забудовникам. Адже документ регламентуватиме усю забудову центральної й історичної частини міста. Ніхто не зможе будувати де заманеться. З цим незгодні деякі забудовники. Вони "понабирали" правдами і неправдами землі, тримали до кращих часів, щоб звести висотку на 12 поверхів. Потім виявиться, що там заборонено будівництво…
Усі приватні забудовники на словах запевняють, що патріоти України і прагнуть тільки кращого для країни та міста. Мені відомо, чимало цих бізнесменів живуть у Польщі й мають карту поляка. Тому я не вірю в їхню щирість.

Панове, якби ви так любили Рівне, ви не облаштовували б собі “запасні аеродроми”. А коли ви вивезли сім'ї за кордон, а тут заробляєте гроші, продаючи квартири в основному “бурштинщикам”, про який патріотизм може йти мова? Таких людей цікавить лише прибуток.

– Чи існує проти вас “змова забудовників”?


– Так не можу стверджувати, бо це різні випадки й різні люди. Однак у мене складається враження, що забудовникам не подобаються люди, які їм суперечать. Бізнесмени до цього не звикли. Адже нині для них немає жорстких обмежень: для початку будівництва слід мати земельну ділянку, з оформленням документів труднощів немає. У містобудівних умовах кожен пише, що забажає – це як твір школяра на вільну тему. Земельні ділянки можуть бути поруч, але описи в документах про будівництво – різні. І так буде до того часу, доки не введуть електронну видачу містобудівних, коли комп'ютер сам видаватиме всі умови та обмеження по ділянці та забудові.




– А чи виникали проблеми в інших працівників управління культури?

– Разом зі мною адміністративну відповідальність приписують й завідувачці канцелярії, молоденькій дівчині. Її справді шкода, дівчина дуже нервує. Шкода моїх рідних. Уся ця історія з правоохоронцями коштує величезних нервів моїй мамі. Прошу всіх рідних не читати соціальні мережі, адже там мене постійно поливають брудом. Можу сказати, що проти мене організували інформаційну акцію. На сторінці в Фейсбуці пишуть образливі коментарі, а з профілів розумію, що це "боти" – люди, яких реально не існує. Взагалі хочу зазначити, що в управлінні культури ніколи не було перевірок СБУ, проти начальника не порушували кримінальних проваджень. Однак, попри все, я не хочу поступатися своїми принципами. Ми повинні зберегти культурну унікальність Рівного для наших нащадків.

Усі фото зі сторінки Тараса Максименка у мережі Фейсбук.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вибір "ОГО" Тарас МАКСИМЕНКО: Рівненський політтехнолог, який здобув успіх власними силами


Тарас Максименко вже не директор рівненського парку ім.Т.Шевченка


Учасник рівненського "Танцювального БУМу" Тарас Максименко: "У ролі вередливого хлопця буду я!
"

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами