Ми у Facebook
26.03.2018, 08:30

26 березня - Фіолетовий день

Небайдужі люди в цілому світі висловлюють підтримку тим, хто має найпоширенішу хронічну неврологічну хворобу.
Від цієї недуги потерпають понад 50 мільйонів людей. Серед нервових захворювань вона поступається лише інсульту й хворобі Альцгеймера... Вона виникає раптово і проявляється у сильних нападах – несподіваний крик, падіння, втрата свідомості, жахливі судоми, піна із рота... Це – епілепсія, її ще в народі називають “падуча”.

Епілепсію іноді називають “хворобою геніїв”. На неї страждали талановиті особистості, люди тонкої натури, видатні полководці, геніальні мислителі, політики, художники, поети, письменники, художники, музиканти. У тому числі Юлій Цезар, Олександр Македонський, Ганнібал, Нострадамус, Данте Аліг'єрі, Іван Грозний, Петро Перший, Наполеон Бонапарт, Чарльз Діккенс, Гюстав Флобер, Федір Достоєвський, Альфред Нобель, Ісаак Ньютон, Томас Едісон, Мікеланджело Буанаротті, Леонардо да Вінчі, Вінсент ван Гог, Нікколо Паганіні й навіть Елтон Джон. Стародавні греки і римляни називали епілепсію “божественним втручанням” і “Геркулесовою хворобою”. Навколо цієї недуги і досі багато міфів, страхів та упереджень.



... Одного дня дев'ятирічна дівчинка Кессіді Меган, яка страждала від епілепсії, вирішила показати іншим людям, що нічим не відрізняється від них. За свої дев'ять років дитина вже встигла відчути на собі певне нехтування з боку дорослих та однолітків, які сприймали її захворювання не зовсім адекватно, вважаючи його чимось на зразок легкої форми божевілля. Щоб розвіяти міфи про хвороби, Кессіді у 2008 році придумала “Фіолетовий день” (Purple Day). У цей день, 26 березня, всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть з діагнозом “епілепсія”. Ініціативу дівчинки підтримала спочатку Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а згодом й інші організації світу. Уже в 2009 році до Фіолетового дня приєдналися 100 тисяч студентів, понад 100 громадських об'єднань і понад 100 відомих політиків.

З того часу в різних країнах світу 26 березня поширюється інформація про епілептичну хворобу і про першу допомогу, яку можна надати людям, які страждають від неї. Проводяться благодійні заходи, аукціони, ярмарки, концерти і спортивні змагання, на яких збирають кошти для тих, кому не пощастило жити з цим діагнозом.

26 березня у Рівному: календар подій, дні народження, ювілейні дати






На правах реклами