Рівненський інформаційний портал OGO.ua

подати
оголошення

07.04.2018, 14:00

Великодній кошик: що нести на освячення до храму [+ПОРАДИ]

Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення.
Традиція наповнення корзинки різниться в регіонах України, де край - там і звичай. Церква ж не виділяє необхідні для благословення страви.

Пасхальний обрядовий хліб
Паска - символізує тіло Христа і повноту життя.
Освяченою паскою дотулялись до худоби, іноді давали скуштувати свяченого.
Перед великодньою трапезою господар надрізав освячену паску із трьох боків на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Духа Святого, тоді вже розділяв на шматки, які роздавав членам сім'ї.

Великодні яйця
Традиційно крашанки найперше були червоного кольору, що пов'язують із легендою про Марію Магдалину, яка прийшла до римського імператора Тіберія із червоною крашанкою, щоб сповістити про Воскресіння Христове.

М'ясні страви
М'ясні ж страви відсилають до старозавітної Пасхи: на це свято їли жертовне ягня на згадку про те, як Господь звелів заколоти ягня і кров'ю помастити одвірки, щоб Ангел гніву Господнього оминув оселі обраного народу.
Ягня - це праобраз Ісуса Христа, який своєю кров'ю врятував всіх людей від влади смерті.

Молочні продукти
Сир та масло символізувало жертовність та ніжність Бога, до якого потрібно стреміти, як дитина до материного молока.

Хрін
Корінець хрону, який особливо поширений на західній Україні, за словами єпископа Євстратія, відсилає до Старого Завіту. Під час Пасхи євреї повинні були їсти страви із гіркими приправами, щоб згадувати про гіркоту рабства у Єгипті.
До того ж хрін символізує міцність та незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді.

Сіль
Сіль святили обов'язково. Вона символізує якість зв'язку між Богом та людьми, яким потрібно берегти чистоту серця, щоб наслідувати Христа.
До того ж її вважали оберегом. Адже і в хату приходили із хлібом-сіллю, і в дорогу брали з собою дрібку солі.

Вічнозелена рослина
Обов'язково прикрашали кошик вічнозеленою рослиною. На центральні Україні, а також на Стрийщині, - переважно барвінком. На Львівщині та Бойківщині - самшитом.
Подекуди ще клали в кошик мак, який використовували на Різдво при приготуванні куті. На центральній Україні ще святили просо, пиріжки з капустою, печінкою, яблуками.

Найбільш правильним буде взяти до церкви великодні символи - писанки, паска і сіль (вважається, що потім така сіль буде освячувати всю їжу), а також свічки (можна купити їх вже в церкві, там же і запалити).

Важливо пам’ятати — нічого освяченого не можна викидати. З’їжте самі, поділіться з рідними, роздайте нужденним.
Коментарі:

Останні новини
Новини партнерів