Ми у Facebook
27.04.2018, 10:45

Посівна: Як правильно вибрати насіння

До вибору асортименту насіння овочевих та баштанних культур для особистого господарства кожен господар повинен віднестись відповідально, щоб уникнути ризику придбання некондиційного (не схожого) насіння. Спочатку потрібно детально вивчити маркування пакета насіння овочевих культур.
На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі запакованого та замаркованого згідно ДСТУ 6006:2008 п.8.5. вказують:

Посівний календар на квітень 2018 року

– назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо;

– назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння;

– назва культури, сорту, гібриду, масу, або кількість насінин в пакеті, шт.;

– номер насіннєвої партії, рік урожаю;

– коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).


Зазначені показники безпосередньо можуть наноситись на спожиткову тару методом механічного чи ручного штампування.

Дані про посівні та сортові якості насіння занесені згідно ДСТУ 6006:2008 п.12.2 в «Довідку про сортові та посівні якості насіння», що видається реалі затору насіння фірмою-продавцем і містить наступну інформацію:

– назва підприємства, де придбано насіння;

– кому і коли відпущено;

– назва культури, сорту, (гібриду), сортова чистота, рік врожаю, номер партії, схожість, чистота, вологість, походження насіння, термін дії документу.

У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи про якість насіння (під свою відповідальність).

Покупець має право вимагати у продавця показати відомості про посівні та сортові якості на насіння яке він збирається придбати. По назві культури, сорту та № партії які зазначені на пакеті шукаємо в «Довідці про сортові та посівні якості насіння» показники про сортові та посівні якості насіння та термін дії документу. Якщо документ протермінований то необхідно повторно перепровірити насіння в ДУ“Рівненська обласна фітосанітарна лабораторія”- відділ з визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу , за адресою м.Рівне вул.Малорівненська 91 Б.

Покупцеві варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунту щодо посівних якостей згідно ДСТУ 6006:2008 п.12.1 становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці.

Виробник гарантує збереження якості насіня протягом строку визначеному у сертифікаті («Довідці про сортові та посівні якості насіння»). У разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно чинного законодавства.

Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється!

За матеріалами Держпродпоживслужби у Рівненській області.

Посівний календар: Що робити в саду-городі у травні 2018





На правах реклами