Ми у Facebook
11.05.2018, 18:00

Україна VS Польща: у кого ціни на продукти нижчі

Міф про те, що польські продукти набагато дешевші – зруйновано. Але є важливий нюанс.
Дослідницька компанія GFK порівняла ціни на продукти харчування в Україні та Польщі.
Дослідження показало, що в Україні ціни на більшість товарів зі стандартного споживчого кошика є нижчими, ніж у Польщі. Наприклад, за кілограм курятини українець заплатить 60 гривень, а поляк – 19 злотих, тобто 155 гривень.



Також в Україні значно дешевшими є яйця, вершкове масло, макаронні вироби, шоколад, овочі та фрукти. Вартість свіжого м’яса майже однакова – приблизно 100 гривень за кілограм. Незначна різниця й у ціні на соки: в Україні літр напою коштує 20 гривень, у Польщі – 24.



Натомість ультрапастеризоване молоко та розчинна кава є набагато дешевшими у наших західних сусідів: за кілограм кави українцю доведеться віддати на 94 гривні більше, ніж поляку.



Водночас середня українська родина витрачає на продукти харчування більше, ніж польська. Відповідно до даних GFK, 53 % витрат середньостатистичного українського домогосподарства – це витрати на харчі, у Польщі цей показник лише 24 %. Це багато говорить про різницю доходів українських і польських домогосподарств.
Як рахували: Порівняння витрат проводилось на основі споживчої панелі домогосподарств, яка показує купівельну поведінку населення тієї чи іншої держави. Приблизно 10 тисяч українців і 8 тисяч поляків щоденно звітували про свої покупки по 90 групам товарів. Панель домашніх господарств охоплює всі точки продажу: великі торгові мережі, оптові ринки, магазини роздрібного продажу, ятки тощо.

Анна Ліченко, VoxUkraine спеціально для "ОГО".





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ