Ми у Facebook
01.05.2018, 17:20

Екологи попереджають: палити суху траву шкідливо для довкілля

Весна, на жаль, стає традиційним сезоном спалювання сухостою. На Рівненщині це явище дуже поширене, незважаючи на застереження.
Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:

Наносите шкоду ґрунту і землі

Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави і листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання стерні і сухої рослинності посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.

Отруюєте повітря


Згораючи, азот, що є складовою гумусу, потрапляє в повітря у вигляді токсичних оксидів азоту.

Вражаєте своє здоров’я та здоров’я своїх рідних

Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.

Пошкоджуєте рослини

Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі. Це призводить до зменшення біорізноманіття і стійкості екосистеми загалом.

Знищуєте птахів і тварин

Вогнем знищуються гнізда птахів,таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки і лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

Пам’ятайте, спалювання сухої рослинності призводить до неконтрольованих пожеж! Нерідко – до важких наслідків, в тому числі і з людськими жертвами.

За спалювання трави (листя, очерету, стерні) передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів. За особливо великі збитки – кримінальна відповідальність.

Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності:

повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на місце злочину і скласти протокол).

сфотографуйте порушення.

Про це повідомляє ГО "Екоклуб", ecoclubrivne.org.





На правах реклами