Ми у Facebook
17.04.2018, 15:00

Чому вигідно вирощувати фундук?

Такi країни, як Туреччина, Грузiя та Iталiя, вже мають чималi прибутки на продажу фундука, в Україні ж господарі не наважуються почати вирощувати ці горіхи.
Завжди вважалося, що клiматичнi умови в Українi не пiдходять для фундука. Проте знаходяться сміливці, які випробовують природу.
У селі Тарнiвцi, що за десять кiлометрiв вiд Ужгорода живе Iван Федак, який виростив цiлий сад екзотичних горiхiв у себе бiля будинку. Пише Експрес.

- Мене завжди цiкавила ця культура, - розповiдає господар. - Тому домовився зi знайомими, якi часто бувають за кордоном, i вони закупили для мене саджанцi фундука у Словаччинi, Чехiї та Угорщинi".

Тепер у саду пана Федака налiчується близько 250 кущiв фундука.Самi кущi фундукової культури потребують догляду. Регулярне поливання для пiдтримання належного вмiсту вологи, перегнiй для проростання та обрiзання. Щороку в березнi пан Iван обрiзає старi гiлки та перевiряє, чи кущi не пiдхопили якоїсь iнфекцiї. Фундук дуже вразливий до них, i якщо вчасно не виявити хвороби, то може загинути чимало рослин.

Рівнянам: як заробити на вирощуванні фундука

- На однiй гiлочцi може бути шiсть-сiм горiшкiв. Таким чином з одного куща маю до восьми кiлограмiв плодiв. Останнi кiлька рокiв регулярно збираю бiльше центнера горiхiв, - гордиться. - Якось я вирiшив на цьому заробити, а не роздавати врожай. Взяв чотири мiшки вагою три кiлограми i поїхав на ринок. Усе розкупили за два днi! Зазвичай за кiлограм горiхiв прошу 25 гривень. За осiнь менi вдається збути в середньому до 90 кiлограмiв горiхiв. Але знаю, що тi, хто торгує фундуком масштабно, продають його вiд 35 по 460 гривень за кiлограм, то залежить вiд сорту".

Автор фото: Сніжана РУСИН
Автор фото: Сніжана РУСИН


А кiлька рокiв тому Iван Федак зробив ще одне цiкаве вiдкриття - виявляється, фундук добре сприяє росту... грибiв! Тож чоловiк садить пiд кущами бiлi гриби або трюфелi i збирає такий урожай вiдрами! А ще садiвник каже: якщо за фундуком наглядати, то вiн чудово плодоноситиме близько 70 рокiв.

Нагадаємо, що на Рівненщині у Кричильському лісництві Державного підприємства «Сарненське лісове господарство, минулого року висадили першу плантацію фундука.





На правах реклами