Ми у Facebook
23.04.2018, 09:00

7 міфів про зарплату

Одне з найважливіших і водночас найделікатніших питань на співбесіді — зарплата, а саме: її рівень, своєчасність виплати, можливість підвищення.
Іноді пошукачі, частіше новачки, але трапляється, що і співробітники з великим досвідом, перебувають у полоні стереотипів щодо зарплати. Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна зібрали ТОП-7 міфів про зарплату і розібралися де і на що варто робити поправки у питанні оплати праці.

Міф №1: У мене немає досвіду, тому я не можу диктувати свої умови
Диктувати — ні, але озвучити побажання — навіть дуже. Пам'ятайте: на кожну вакансію HR отримує відгуки, і якщо вибрали саме вас, то саме у вас зацікавлені, а отже, на співбесіді як мінімум вислухають.

Міф №2: Поки немає інших пропозицій, погоджуватимуся на все, лише б працювати
Альтернативна пропозиція, зрозуміло, дає вам більше шансів на кращі умови, а головне — більше впевненості в собі. Але «за поспит не платять»: навіть якщо роботодавець відмовить вам у більшій сумі, ви нічого не втратите і погодитеся на початкову пропозицію.

Чого чекати від підвищення мінімальної зарплати до 4100 грн?

Міф №3: Пропозиція виявилася вище очікування, «від добра добра не шукають»
А ось це може означати, як те, що ви себе недооцінили і сильно занизили планку, так і те, що зарплати у цій компанії вищі за ринкові. Попросіть підвищення хоча б на 10%, якщо не хочете працювати нарівні з усіма, а заробляти менше.

Міф №4: У країні економічна криза, не знижують зарплату — і то добре
Професійних фахівців знайти непросто у будь-який час, тим більше в умовах кризи працювати набагато складніше.

Міф №5: Всі відомості про зарплати я можу знайти в інтернеті
Можете, але вони будуть дуже приблизними. Тому варто постійно моніторити ситуацію із зарплатами у своїй галузі — через знайомих, професійні спільноти у соцмережах, переглядаючи вакансії на сайтах кадрових агентств.

Міф №6: Жінка апріорі отримує менше чоловіка
Напевно, найусталеніший міф про заробітки, побудований на офіційній статистиці. Жінки, звичайно, можуть рідше отримувати підвищення по посаді і в зарплаті через декретні відпустки і лікарняні. Але професіонал у своїй сфері — це у першу чергу професіонал. Відмова у підвищенні зарплати за статевою ознакою — дискримінація і привід для звернення у відповідні інстанції.

З 1 січня 2018 року зросте зарплата - нардепи прийняли бюджет

Міф №7: Мені відмовили — не треба було і починати
Треба! Адже переговори — це обопільний комунікативний процес. А раптом начальник оцінить вашу активність і запропонує підвищення. Або потенційний роботодавець відзначить здатність до переконання і візьме вас на позицію вище початкової.

І, мабуть, єдиний міф, який зовсім і не міф, а порада — завжди просіть більше, ніж розраховуєте отримувати. Для роботодавця бажання заощадити природне, тому рівень зарплати на співбесіді може занижуватися на 5-10%. Просіть саме на стільки більше — і кожен закінчить переговори у виграші! Якщо ж ви давно працюєте в одній компанії і вважаєте, що заслуговуєте підвищення, — просіть + 20%, щоб у результаті прийти до + 10%.





На правах реклами