Ми у Facebook
26.04.2018, 11:00

Річниця Чорнобиля 26 квітня: подробиці трагедії

Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої техногенної катастрофи.
26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС — первісток атомної енергетики України — стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи.- пише znaj.ua

Історія чорнобильської аварії

В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмара, яка утворилася рознесла їх по території України, Росії, Білорусії і ряду країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисячі квадратних кілометрів.

Чорнобиль, 30 років потому



Зокрема, загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях. У групу ризику потрапили персонал ЧАЕС, учасники ліквідації наслідків аварії, евакуйовані люди і населення уражених територій. Майже 8,4 мільйони людей у Білорусі, Росії, Україні зазнали впливу радіації, сотні тисяч з них були евакуйовані з забруднених територій.

Ліквідатор аварії на ЧАЕС Михайло Бабич: "Радіацію не відчуваєш на смак, на дотик, навіть поглядом неможливо окинути"

І лише завдяки мужності та самовідданості робітників, вчених, військових і добровольців, ризикували своїми життями і здоров'ям, які виконали тоді, в 1986 році, безпрецедентні за своїми масштабами та складністю роботи щодо термінового усунення наслідків цієї трагедії, вдалося уникнути більш жахливих наслідків. У ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь жителі всіх республік СРСР.

Віддаючи данину пам'яті загиблим, глави держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав на саміті в червні 2001 року прийняли рішення звернутися до державам — членам Організації Об'єднаних Націй (ООН) про оголошення 26 квітня Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.










На правах реклами