Ми у Facebook
30.04.2018, 14:32

Для України створили мультидонорський фонд фінансування енергоефективності

Перші кроки щодо цього зробили нещодавно.
Відбулись дві ключові події: підписання Фінансової угоди між Україною та ЄС (програма EE4U) щодо надання 50 мільйонів євро безповоротного фінансування проектів Фонду та підписання у Вашингтоні угоди між Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, входить до системи світового банку), Європейським Союзом та урядом Німеччини про створення спеціального Мультидонорського фонду для співфінансування нашого Фонду енергоефективності. Фінансову підтримку планують надавати протягом 5 років.

За допомоги країн ЄС в Україні з'явиться програма енергоефективності

Про це у своєму блозі в інтернет-виданні НВ.Бізнес пишен Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, Європейський Союз, уряд Німеччини і Світовий банк, які підтримали реформу енергоефективності та створення Фонду, є партнерами України у запуску інструменту мультиплікативного ефекту для розвитку економіки України, підвищення ВВП, залучення інвестицій, створення нових робочих місць. Адже вперше в Україні за підтримки міжнародних партнерів відбудеться повна системна енергоефективна модернізація житлового сектора.

«Співфінансування здійснюватиметься з Мультидонорського фонду, який разом з українським фондом надаватиме гранти на заходи з енергоефективності. Це свідчення потужної підтримки європейським співтовариством реформи енергоефективності, яка є для України пріоритетною. В угоді з ЄС, яку ми підписали, важлива не фінансова підтримка, а в першу чергу технічна. Це дуже складна робота, яка створить маршрутну карту не тільки для аудиторів і проектних організацій, а й довідник, який чітко роз’яснить домогосподарствам всю процедуру», — зазначив Геннадій Зубко.

Почали надавати "теплі кредити". Де отримати?


Тривають переговори про залучення додаткових 50 мільйонів євро. А тому ця сума автоматично збільшить програму підтримки ЄС до 100 мільйонів євро. IFC та Світовий банк активно приймають участь у розробці прозорих процедур і українського, і мультидонорського фондів.

За повідомленням з прес-служби Віце-прем’єр-міністра України.





На правах реклами