Ми у Facebook
19.05.2018, 17:32

Скільки потрібно мати при собі грошей, щоб поїхати у Польщу

Польща – одна із популярних серед українців країна. Туди їдуть для закупів, туризму, навчання, працевлаштування.
Не залежно від способу перетину кордону (пішки, автомобілем потягом чи літаком), вимоги щодо цього однакові. Польські прикордонники можуть пересвідчитись у наявності коштів, яких буде достатньо на період перебування в країні і для повернення додому або транзиту через її територію. Яким чином ви зможете довести наявність необхідної суми – це вже інша справа.

Національне законодавство Польщі передбачає, що необхідна сума коштів залежить від мети в’їзду та перебування. На сьогоднішній день, основним документом, який регулює це питання є Розпорядження Міністра внутрішніх страв Польщі від 23 лютого 2015 року (Dz.U. 2015 poz. 326).

В загальному випадку сума залежить від запланованого терміну перебування і становить:

не менше 300 злотих, якщо плануєте перебувати в Польщі до чотирьох днів;
не менше ніж 75 злотих на кожен день перебування, якщо в’їжджаєте на 5 і більше днів.
Окрім того, необхідно мати гроші для покриття виїзду з Польщі або транзиту через її територію. Як правило, достатньо мати зворотній квиток. Проте у випадку його відсутності ця сума залежить від країни, з якої прибув іноземець і відповідає вартості квитка, на підставі якого іноземець в’їжджає до Польщі, але не менше ніж:

200 злотих, якщо прибув з країни, яка межує з Польщею (Україна, Білорусь, Литва, Німеччина, Чехія, Словаччина);
500 злотих, якщо приїхав з території держав-членів ЄС, які не є сусідами Польщі;
2500 золотих, якщо прибув з інших країн.
Таким чином, для більшості українців, які перетинають кордон Польщі з метою закупів, короткочасної екскурсії чи відвідування родичів терміном до чотирьох днів, достатньо мати при собі 500 злотих.

Проте пам’ятайте, що крім фінансового забезпечення прикордонники можуть вимагати і підтвердження мети подорожі. А для цього вже потрібно зовсім інші документи.

Для іноземних громадян, які мають конкретну «спеціалізовану» мету поїздки до Польщі (участь у спортивних змаганнях, лікування, навчання і т.п.) діють інші норми та правила перетину кордону.

Зокрема для підтвердження спроможності покрити витрати на проживання та харчування в Польщі, громадянам інших країн в таких випадках необхідно мати не менше ніж:

1) 20 злотих на кожен день перебування (мінімум 100 злотих), якщо:

перетинають кордон з метою туризму, участі в молодіжних таборах чи спортивних змаганнях;
прямують на санаторно-курортне лікування;

мають підтвердження оплати перебування на території країни;

є учасником міжнародних програм, які передбачають можливість виконання тимчасової роботи (при умові, що вона не є основною метою програми).

2) 1086 злотих на перші 2 місяця перебування, якщо поїздка зумовлена:

здобуттям освіти в польських навчальних закладах (приймається до уваги навіть довідка про нарахування стипендії);

участю в наукових дослідженнях;
участю в програмах стажування.

Зверніть увагу! У зазначених вище випадках, крім грошей, потрібно обов’язково мати документи, які підтверджують мету такої поїздки.

Документи необхідні для підтвердження мети поїздки можуть бути путівки (скерування) на санаторно-курортне лікування, оригінали листів від організаторів туристичної поїздки чи молодіжного табору, підтвердження оплати проживання та харчування, запрошення з гарантіями від приймаючої сторони, довідка про зарахування на навчання або оплату за нього і т.п. Все залежить від конкретного випадку.

Важливо! У випадку поїздки, мета якої передбачає виготовлення відповідної візи, також необхідно мати страховий поліс, який передбачатиме покриття витрат на медичне обслуговування. Без нього вам просто не дадуть візи. Проте при перетині кордону в рамках безвізового режиму (з біометричним закордонним паспортом без візи) наявність медичного страхування – необов’язкова. Це більше потрібно для самої людини, а не для контролюючих органів.

Про це повідомляють Найкращі закупи в Польщі, shoppingpl.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Україна VS Польща: у кого ціни на продукти нижчі

Робота в Польщі: що змінилося з 1 січня 2018 року

Польща побудує на кордоні з Україною паркан





На правах реклами