Ми у Facebook
19.05.2018, 15:03

У Рівному отримуватимуть електроенергію зі сміття

Не один рік точаться розмови про те, щоб розпочинати добування газу із сміттєзвалища у Рівному, за допомогою якого добуватимуть електрику. Це дозволить не лише зробити сміттєвий полігон безпечнішим.
На Рівненському сміттєзвалищі назбиралося більш 5 мільйонів тонн відходів. Непотріб збирався починаючи з 1969 року. І працювати воно зможе ще кілька років. Проте, існує кілька очевидних загроз.

Що зберігають на рівненському сміттєзвалищі?

Звалище знаходиться на балансі рівненського комунального автотранспортного підприємства 1728. Як зазначав директор цього підприємства Ростислав Кралюк, на сміттєзвалищі можна захоронювати побутові відходи 4 класу, тобто усе побутове сміття: це можуть бути і пластикові пакети, пластикові пляшки папір та інше подібне сміття. Там не захоронюють ні медикаментів, ні хімікатів, ні пестицидів - рівненське сміттєзвалище для цього непридатне.


“Багатоповерхівка”, яка загорається

Головна небезпека сміттєзвалищ – це метан, який накопичується у смітті. Він здатен легко займатися, особливо від скла, яке відбиває сонячне проміння від битого скла. Через це літо стає сезоном загорань сміттєвих полігонів. Не виключення і сміттєзвалище Рівного. Як свого часу влучно зазначив фахівець прес-служби Рівненської ДСНС Дмитро Мельник, рівненським рятувальникам щороку доводиться гасити сміттєзвалище. На ньому багато побутових відходів, зокрема чимало скла, а тому відбувається самозаймання. Приблизно, за словами Дмитра Мельника, воно нагадує 7-9 поверховий будинок із сміття.

Газ зі сміття

Один із заходів, який може убезпечити сміттєзвалище - це дегазація, тобто відкачування метану. Про запровадження цього новаторського процесу заговорили ще у 2015 році. Дегазацією полігону взялося виконувати вітчизняне підприємство «МайстерЕнергоІнвест». Своїм коштом підприємство мало встановити спеціальне обладнання австрійського виробництва, вартістю приблизно в 25 млн. грн., з допомогою якого відбиратиметься біогаз, що утворюється в процесі розкладання побутових відходів. Аби унеможливити потрапляння газу в атмосферу, застосовують когенераційні установки, які і утилізують біогаз з подальшим виробництвом електроенергії. Три роки тому для розміщення спеціальної установки рівненська міськрада надасть підприємству 10 соток землі в оренду на 15 років.

Перший газ добули ще два роки тому

Активні роботи із дегазації почалися 2 вересня 2016 року. Як повідомлялося на офіційному сайті міського голови Володимира Хомка, на рівненському сміттєзвалищі пробурили три свердловини й спеціалісти уже побачили вихід газу. В кінці вересня того ж року, Ростислав Кралюк запевнив, що фахівці товариства “МайстерЕнергоІнвест”, уже пробурили більше півтора десятка свердловин на сміттєзвалища. За його словами, це складний процес, потрібно виконати низку заходів.


Що відбувається зараз?

Кореспонденту ОГО вдалося дізнатися, на якій стадії знаходиться процес дегазації нині:

- Газ поки що не добувається. Фахівці компанії, яка займається дегазацією, співпрацюють зараз із працівниками ПраТ «Рівнеобленерго», які зробили низку зауважень, які потрібно виправити. Усе через те, що необхідно підключитися до мережі, щоб постачати електроенергію, яку добуватимуть за допомогою газу. Перед цим запевнили мене, що процес виходить «на фінішну пряму». Від «Енергоатому» уже отримали необхідні квоти, - зазначає директор КАТП 1728 Ростислав КРАЛЮК.


ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ:

Рівненське сміттєзвалище: на скільки років вистачить

Що відвозять на рівненське сміттєзвалище

На Рівненському сміттєвому полігоні вироблятимуть електроенергію

Рівненське сміттєзвалище нагадує багатоповерхівку, яка періодично займається





На правах реклами